تاثیر اکسیتتراسایکلین بر میزان کلسیم و فسفر خون و تراکم بافت استخوانی در جوجههای گوشتی
الموضوعات :
عزیز نوروزی
1
,
افشین ذاکری
2
,
سید اسماعیل صفوی
3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - استادیار گروه علوم دامی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
3 - استادیار گروه علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
تاريخ الإرسال : 06 الإثنين , محرم, 1437
تاريخ التأكيد : 20 السبت , ربيع الثاني, 1437
تاريخ الإصدار : 11 الخميس , ربيع الثاني, 1437
الکلمات المفتاحية:
پارامترهای خون,
اکسیتتراسایکلین,
استخوان,
جوجههای گوشتی,
ملخص المقالة :
هدف از این مطالعه بررسی اثرات اکسی تتراسایکلین بر میزان کلسیم و فسفر خون و تراکم بافت استخوانی در جوجه های گوشتی بود. بدین منظور، تعداد 72 قطعه جوجهیکروزه راس سویهی 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 2 گروه آزمایشی شامل گروه شاهد با جیره فاقد آنتیبیوتیک و گروه تیمار با جیره حاوی اکسی تتراسایکلین 50% به میزان 3 گرم در هر کیلوگرم و 6 تکرار در شرایط محیطی و مدیریتی یکسان به مدت 42 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. در این آزمایش صفات استخوانی مورد مطالعه شامل قطر بدنه استخوان فمور و نسبت بافتهای مختلف استخوان فمور و جمجمه بود. پارامترهای خونی نیز شامل سطوح کلسیم و فسفر سرم بودند. در گروه تیمار با اکسی تتراسایکلین افزودن دارو به جیره غذایی موجب کاهش معنی دار قطر استخوان فمور گردید (01/0p<). همچنین میزان تیغه های استخوانی در تنه استخوان فمور و جمجمه به طور معنی داری کاهش یافت (01/0p<). در گروه تیمار با اکسیتتراسایکلین، میزان مغز استخوان فمور و جمجمه به طور معنی داری افزایش یافت (01/0p<). تاثیر داروی اکسیتتراسایکلین بر غضروف استخوان جمجمه، غیرمعنیدار بود. در گروه تیمار با اکسی تتراسایکلین افزودن دارو به جیره، تاثیر معنیداری بر سطوح کلسیم و فسفر خون نداشت. نتایج مطالعه نشان داد که اکسی تتراسایکلین میزان جذب کلسیم و فسفر را از مخاط روده کاهش داده و باعث کاهش تراکم توده استخوانی می شود.
المصادر:
افشار مازندران، ن. و رجب، ا. (1381). تجویز صحیح آنتیبیوتیکها در درمان بیماریهای طیور. چاپ اول، انتشارات نوربخش، تهران، ایران، صفحات: 54-42.
سمنانی نژاد، ح. (1392). آنتیبیوتیک و پروبیوتیک دو رقیب تغذیهای در تغذیهی جوجههای گوشتی. مجله علوم مرغداری و دامپروری، سال اول، دوره 27، شماره 5، صفحات: 13-11.
شلایی، م.، حسینی، س.م. و افضلی، ن. (1392). بررسی خصوصیات دستگاه گوارش و مورفولوژی روده باریک جوجههای گوشتی تغذیه شده با مکملهای مختلف (آنتیبیوتیک، اسیدهای آلی، پروبیوتیک و پریبیوتیک) تحت شرایط تنش حرارتی. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران، صفحات: 69-45.
شیخ احمدی، ا. و نایولد، ت. (1391). مقایسه تاثیر عصاره زردچوبه جاوهای و آنتیبیوتیک اکسیتتراسایکلین بر عملکرد جوجههای گوشتی. پنجمین کنگره علوم دامی ایران، اصفهان، ایران، صفحات: 52-41.
مدیر صانعی. م.، کیایی، م. و فرخوی، م. (1381). مقایسهی اثر افزودن آنتیبیوتیک و پروبیوتیک به عنوان محرک رشد به جیرهی غذایی بر عملکرد تولیدی جوجههای گوشتی. مجلهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، دوره 57، شماره 1، صفحات: 16-13.
یگانی، م. و صادق، ن. (1387). عوامل محرک رشد در دام و طیور. چاپ اول، مرکز نشر سپه، تهران، ایران، صفحات: 59-26.
Al-Ankari, A.S. and Homeida, A.M. (1996). Effect of antibacterial growth promoters on the immune system of broiler chicks. Veterinary Immunology and Immunopathology, 53(3-4): 277-283.
Anjum, M.I., Khan, A.G., Azim, A. and Afzal, M. (2005). Effect of dietary supplementation of multi-strain probiotic on broiler growth performance. Pakistan Veterinary Journal, 25(1): 25-29.
Ashayerizadeh, A., Dabiri, N., Ashayerizadeh, O., Mirzadeh, K.H., Roshanfekr, H. and Mamooee, M. (2009). Effect of dietary antibiotic, probiotic and prebiotic as growth promoters, on growth performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens. Pakistan Journal of Biology Sceince, 12(1): 52-57.
Bevelander, G. and Cohlan, S.Q. (1962). The effect on the rat fetus of transplacental acquired tetracycline. Biologia Neonat Journal, 4: 365-70.
Bevelander, G., Goldberg, L. and Nakahara, H. (1960). The effect of tetracycline on the skeletal development in the larval sand dollar (Echinarachnius parma). Archives of Oral Biology, 2: 127-130.
Boothe, D.M. (2012). Tetracyclines. In: The Merck Veterinary Manual. 11th ed., Whitehouse Station, Merck Company, pp: 820-831.
Chapman, H.D. and Johnson, Z.B. (2003). Use of antibiotic and roxarsone in broiler chickens in the USA: analysis for the years 1995 to 2000. Poultry Sceince Journal, 81: 356-364.
Denli, M., Okan, F. and Celic, K. (2003). Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to dies on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition, 2 (2): 89-91.
Duwa, H., Kwari, I.D., Saleh, B. and Amaza, B. (2013). The influence of oxytetracycline and vita-stress supplement on the productive performance of broiler chickens in the semi-arid zone of Nigeria. Juornal of Agriculture and Veterinary Sceince, 2(6): 40-44
Fairchild, A.S., Smith, J., Smith, L., Idris, U., Lu, J., Sanchez, S., et al. (2005). Effects of orally administered tetracycline on the intestinal community structure of chickens and on the determinant carriage by commensal bacteria and campylobacter jejuni. Applied Enviromental Microbiology, 18: 5865-5872.
Hajikolai, M.R., Masoudi, A.R., Najafzadeh, H., Rasooli A. and Razi Jalali, M. (2012). Effect of intervenous (IV) and inteamuscular (IM) injection of oxytetracycline on serum calcium, phosphorous and magnesium in cattle. Global Veterinaria, 8(4): 328-332.
Hashemi, S.R. and Davoodi, H. (2011). Herbal plants and their derivatives as growth and health promoters in animalnutrition.Veterinary Research Communicatios,35(2): 169-180.
Hughes, P. and Heritage, J. (2002). Antibiotic growth promoter food animals. Food and Agricultural Organization (FAO), pp: 256-262.
Khadem, A., Soler, L., Everaert, N. and Niewold, A. (2014). Growth promotion in broilers by both oxytetracycline and Macleaya cordata extract is based on their anti-inflammatory properties. British Journal of Nutrition, 112(7): 1110-1118.
Lott, B.D., Branton, S.L. and May, J.D. (1993). The Effect of Oxytetracycline on Water consumption of Broilers. Applied Poultry Science Journal, 95(3): 23-27.
Miles, R.D., Janky, D.M. and Harms, R.H. (1984). Virginiamycin and broiler performance. Poultry Sceince Journal, 63(3): 1218-1221.
Patterson, J.A. and Burkholder, K.M. (2003). Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Sceince Journal, 82(2): 627-631.
Peterson, R.A., Carpenter, G.H., Jones, W.T. and Kula, J. A. (1991). Effect of tetracycline hydrochloride and oxytetracycline hydrochloride given via drinking water on early mortality of broiler chicks from twenty-eight-week-old dams. Poultry Sceince, 70(4): 1040-1042.
Salehzadeh, F., Madani, R., Salehzadeh, A., Rokni, N. and Golchinefar, F. (2006). Oxytetracycline residue in chicken tissues from Tehran slaughterhouses in Iran. Pakistan Journal of Nutrition, 5(4): 377-381.
Saxen, L. (1966a). Drug-induced teratogenesis in vitro: Inhibition of calcification by different tetracyclines. Science, 153(4): 1384-1387.
Saxen, L. (1966b). Effect of tetracycline on osteogenesis in vitro. Journal of Experimental Zoology, 162(3): 269-294.
Simsek, V.G., Ciftci, M., Dalkilic, B., Guler T. and Eprtas, O.N. (2007). The effects of dietary antibiotic and anise oil supplementation on body weight, carcass characteristics and organoleptic analysis of meat in broilers. Revue de Mecicne Veterinary, 58(10): 514-518.
Talabi, A.O., Oyekunle, M.A., Adebayo L.A. and Apata, S.E. (2013). Effect of regimes of dietary oxytetracycline on the performance of broiler chicken. Afric. Jounal of Livestock Extension. 11(5): 152-159.
Truscott, R.B. and Al-Sheikhly, F. (1997). The production and treatment of necrotic enteritis in broilers. American Journal of Veterinary Research, 38(4): 857-861.
Waldroup, A., Kaniawati, S. and Mauromoustakos, A. (1995). Performance characteristics and microbiological aspects of broiler fed diets supplemented with organic acids. Journal of Food Protection, 58(1): 482-489.
Waldroup P.W., Yan, F., Keen, C.A. and Zhang, K.Y. (2005). Antibiotics may still have use in broiler production. Feed Stuffs, 4(1): 28-33.
Yeo, J. and Kim, K.I. (1997). Effect of feeding diets containing an antibiotic, a probiotic, or yucca extract on growth and intestinal urease activity in broiler chicks. Poultry Science, 76(2): 381-385.