بررسی کیفیت بهداشتی آبهای معدنی طبیعی به فروش رسیده در سطح شهر تبریز در سال 1387
الموضوعات :
جلیل خندقی
1
,
محمدرضا صحت خواه
2
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب، سراب، ایران
2 - آزمایشگاه مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی، تبریز، تبریز، ایران
تاريخ الإرسال : 12 الأربعاء , ربيع الثاني, 1430
تاريخ التأكيد : 18 الإثنين , محرم, 1431
تاريخ الإصدار : 02 الأحد , رمضان, 1430
الکلمات المفتاحية:
آب معدنی طبیعی,
تعداد کل میکروارگانیسمهای هوازی,
کلیفرم,
فیلتراسیون غشایی,
بیشترین تعداد احتمالی,
ملخص المقالة :
با افزایش رو به رشد تولید و مصرف آب های معدنی بطری شده در کشورمان در دهه اخیر توجه به کیفیت میکروبی این محصولات بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف از مطالعه حاضر آزمایش تعدادی از آب های معدنی طبیعی بطری شده که در سطح شهر تبریز به فروش می رسند، می باشد. در این بررسی تعداد 150 نمونه از این محصولات از نظر تعداد کل میکروارگانیسم های هوازی، کلیفرم ها، کلیفرم هایمدفوعی، اشرشیاکولای، استرپتوکوک هایمدفوعی، کلستریدیوم پرفرینجنس و سودوموناس آئروجینوزا مورد ارزیابی قرارگرفتند. تعداد کل میکروب های هوازی، سودوموناسوکلستریدیوم با روش فیلتراسیون غشایی و کلیفرم هاواسترپتوکوک هایمدفوعی با روش بیشترین تعداد احتمالی (MPN) مورد آزمایش قرار گرفتند.نتایج حاکی از این بود که در 3/25 درصد از نمونه ها هیچ گونه رشدی در پلیت حاوی محیط پلیت کانت آگار وجود نداشت و در 2 درصد از نمونه ها تعداد کل میکروارگانیسم های هوازی در سطح بالایی (بیشتر از 20 باکتری در هر میلی لیتر) قرار داشت. همچنین از مجموع 6/72 درصد از نمونه هایی که از نظر تعداد کل میکروب های هوازی قابل قبول بوده اند، به ترتیب 75/2، 83/1، 75/2 و 91/0 درصد با کلیفرم ها، استرپتوکوک های مدفوعی، سودوموناس وکلستریدیوم آلوده بودند.
المصادر:
رضویلر، و. (1378): میکروبهای بیماریزا در مواد غذایی و اپیدمیولوژی مسمومیتهای غذایی، چاپ اول، انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 95 – 84.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1365): ویژگیهای باکتریایی آب معدنی، انتشارات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، شماره 2591.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1382): آب معدنی، روش آزمون میکروبیولوژیکی، انتشارات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، شماره 5869.
4. Cowman, S. and Kelsey, R. Bottled Water. In: Vanderzant, C. and Splittstoesser, D.F. (1992): Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3rd ed., APHA , WashingtonDC, pp: 1031-1036.
Harrigan,W.F. Microbiological examination of specific foods-Water. In: Harrigan,W.F. (1998): Laboratory methods in food microbiology. 3rd ed., Academic press, London, pp: 298-305.
Hunter, R.P. (1993): The microbiology of bottled natural mineral waters (a review). Journal of applied bacteriology, (74): 345-352.
Kerr, M., Fitsgerald, M., Sheridan, J.J., Mcdowell, D.A. and Blair, I.S. (1999): Survival of Escherichia coli O157:H7 in bottled natural mineral water. Journal of applied microbiology, (87): 833-841.
Loy, A., Beisker, W. and meier, H. (2005): Diversity of bacteria growing in natural mineral water after bottling, Applied and environmental microbiology, (71): 3624-3632.
Mac Fadin, J.F. Section ш: Identification schems-gram negative bacteria. In: Mac Fadin, J.F. (2000): biochemical tests for identification of medical bacteria, 3rd ed., Lippincott, Williams&Wilkins, Washington, USA, pp: 705-731.
Mavridou, A. (1992): Study of the microbial flora of a non-carbonated natural mineral water. Journal of applied bacteriology, (73): 355-361.
Tamaguini, L.M. and Gonzales, R.D. (1997): Bacteriological srability and growth kinetics of Pseudomonas aeroginosa in bottled water. Journal of applied microbiology, (83): 91-94.
Warburton, D., Harrison, B., Crawford, C., Foster, R., Fox, C., Gour, L. and Krol, P. (1998): A further review for the microbiological guality of bottled water soled in Canada: 1992-1997 survey results. International journal of food microbiology, (39): 221-226.