مطالعه اثرات توأم مونولورین و اسانسهای پونه (Mentha pulegium L.) و نعناع (Mentha spicata L.) روی باسیلوس سرئوس و اشریشیاکولای O157:H7 در شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات :
مسلم نیریز نقدهی
1
,
سید مهدی رضوی روحانی
2
,
گیتی کریم
3
,
ودود رضویلر
4
,
امیر زینالی
5
,
رضا دلشاد
6
1 - دانشآموخته بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
4 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
5 - دانشجوی سال پنجم دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ارومیه، ایران
6 - کارشناس علوم آزمایشگاهی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ارومیه، ایران
تاريخ الإرسال : 21 السبت , شوال, 1430
تاريخ التأكيد : 15 السبت , جمادى الثانية, 1431
تاريخ الإصدار : 06 السبت , ربيع الأول, 1431
الکلمات المفتاحية:
مونولورین,
اسانس پونه,
اسانس نعناع,
اشریشاکولای O157:H7,
باسیلوس سرئوس,
ملخص المقالة :
مونولورین و اسانس های نعناع و پونه هر کدام دارای فعالیت های ضد باکتریایی مختلف روی اجرام میکروبی هستند. تشدید فعالیت ضد باکتریایی روی باسیلوس سرئوس ATCC11778 و اشریشیاکولای O157:H7 و نیز پی بردن به اثرات توأم آنها از اهداف این تحقیق بودند. مواد و روش به کار رفته در این تحقیق مشتمل بر تهیه مونولورین، تهیه اسانس گیاهان مورد مطالعه و آنالیز ترکیب شیمیایی آنها با روش GC/MS، تهیه میزان تلقیح باکتریایی، انجام آزمایشات تعیین حساسیت ضد میکروبی به روشBroth micro dilution MIC testing و بالاخره تحلیل آماری نتایج با نرم افزار SPSS بودند. حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) اسانس پونه، اسانس نعناع، مونولورین، ترکیب مونولورین با اسانس پونه و ترکیب مونولورین با اسانس نعناع روی باسیلوس سرئوس و اشریشیاکولای O157:H7 معنی دار بودند (p<0.01). MIC ترکیب اسانس پونه با مونولورین و نیز ترکیب اسانس نعناع با مونولورین روی باسیلوس سرئوس در مقایسه با MIC اسانس های پونه و نعناع به صورت جداگانه معنی دار بودند (p<0.01). ترکیب مونولورین با اسانس نعناع اثر مهاری سینرژیستی روی اشریشیاکولای O157:H7 نشان داد. مؤثرترین عوامل ضد میکروب روی باسیلوس سرئوس، مونولورین، ترکیب مونولورین با اسانس پونه و ترکیب مونولورین با اسانس نعناع، و کم تأثیرترین عامل روی آن، اسانس نعناع بودند. همچنین مؤثرترین عامل ضد میکروب روی اشریشیاکولای O157:H7 اسانس پونه و کم تأثیرترین عامل روی آن، مونولورین بود. با توجه به این که MIC ترکیب مونولورین با اسانس پونه و نیز ترکیب آن با اسانس نعناع روی اشریشیاکولای O157:H7 در مقایسه با MIC مونولورین به صورت جداگانه معنی دار نبود، لذا برای تأثیر قابل توجه روی اشریشیاکولای O157:H7 و نیز سایر باکتری های گرم منفی، ترکیب مونولورین با عوامل شلاته کننده و نیز سایر عوامل ضد میکروب طبیعی پیشنهاد می گردد.
المصادر:
رضویلر، و. (1387): میکروبهای بیماریزا در مواد غذایی و اپیدمیولوژی مسمومیتهای غذائی، چاپ اول، انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 90-84 و 156-153.
Adams, R.P. (1995): Identification of Essential Oils by Gas Chromatography/ Mass Spectroscopy. Allured Publ. Crop., Carol Stream, IL.
Branen, J.K. and Davidson, P.M. (2004): Enhancement of nisin, lysozyme, and monolaurin antimicrobial activities by ethylenediaminetetraacetic acid and lactoferin. International Journal of Food Microbiology, 90: 63-74.
Burt, S. (2004): Essential oils: their antibacterial properties and potential application in foods-a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253.
Canillac, N. and Mourey, A. (2001): Antibacterial activity of the essential oil of Picea excelsa on Listeria, Staphylococcus aureus and coliform bacteria. International Journal of Food Microbiology, 18: 261-268.
Carson, C.F., Hammer, K.A. and Riley, T.V. (1995): Broth microdilution method for determining the susceptibility of Escherichia coli and Staphylococcus aureus to the essential oil of Melaleuca alternifolia (tea tree oil). Microbios, 82: 181-185.
Cosentino S, Tuberoso CI, Pisano B, Satta M, Mascia V, Arzedi E, et al. (1999): In vitro antimicrobial activity and chemical composition of Sardinian Thymus essential oils. Letters in Applied Microbiology, 29: 130-135.
Coyle, M.B. (2005): Manual of Antimicrobial Susceptibility Testing, American Society for Microbiology, pp: 53-62.
Hadjiakhoondi, A., Aghel, N., Zamanzadeh-Nadgar, N. and Vatandoost, H. (2000): Chemical and biological study of Mentha spicata L. essential oil from Iran. Journal of Daru, 8: 19-21.
Lieberman, S., Enig. M.G. and Preuss, H.G. (2006): A review of monolaurin and lauric acid: Natural virucidal and bactericidal agents. Alternative and Complementary Therapies, 12(6): 310-314.
Lorenzo, D. (2002): Essential oils of Mentha pulegium and Mentha rotundifolia from Uruguay. Brazilian Archives of Biology and Technology, 45(4): 519-524.
Mahboubi, M. and Haghi, G. (2008): Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil. Journal of Ethnopharmacol., 119: 325-327.
Mohsenzadeh, M. (2007): Evaluation of antibacterial activity of selected Iranian essential oils against Staphylococcus aureus and Escherichia coli in nutrient broth medium. Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(20): 3693-3697.
Preuss HG, Echard B, Enig M, Brook I, Elliott TB. (2005): Minimum inhibitory concentrations of herbal essential oils and monolaurin for gram-positive and gram-negative bacteria. Molecullar and Cellular Biochemistry, 272: 29-34.
Razavi-Rohani, S.M. and Griffits, M.W. (1994): The effect of mono and polyglycerol laurate on spoilage and pathogenic bacteria associated with foods. Journal of Food Safety, 14: 131-151.
Razavi-Rohani, S.M. and Griffits, M.W. (1996): Inhibition of spoilage and pathogenic bacteria associated with foods by combinations of antimicrobial agents. Journal of Food Safety, 16: 87-104.
Robinson, R.K. (2002): Dairy microbiology handbook. 3rd ed., John Wiley and Sons, Inc., New York, pp: 103, 563.
Sacchetti, G. (2005): Comparative evaluation of 11 essential oils of different origin as functional antioxidants, antiradicals and antimicrobials in foods. Food Chemistry, 91: 621-632.
Sharififar, F. (2007): In vitro evaluation of antibacterial and antioxidant activities of the essential oil and methanol extract of endemic Zataria multiflora Boiss. Journal of Food Control., 18: 800-805.
Soković MD, Vukojević J, Marin PD, Brkić DD, Vajs V, van Griensven LJ. (2009): Chemical composition of essential oils of Thymus and Mentha species and their antifungal activities. Molecules, 14: 238-249.
Yesil Celiktas, O. (2007): Antimicrobial activities of methanol extracts and essential oils of Rosmarinus officinalis, depending on location and seasonal variations. Journal of Food Chemistry, 100: 553-559.