بررسی اثر سطوح مختلف کنجاله گوار (Cyamopsis tetragonoloba) و آنزیم بتاماناناز بر سطح ایمنی، پارامترهای بیوشیمیایی سرم و عملکرد مرغهای تخمگذار
الموضوعات :
پریسا سلیمانی
1
,
ابولقاسم گلیان
2
,
عبدالمنصور طهماسبی
3
,
محمد صدقی
4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 - استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 - دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
4 - دانشجوی دکترای تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
تاريخ الإرسال : 12 السبت , شعبان, 1431
تاريخ التأكيد : 12 الثلاثاء , ربيع الأول, 1432
تاريخ الإصدار : 17 الأحد , ربيع الأول, 1432
الکلمات المفتاحية:
کنجاله گوار,
مرغهای تخمگذار,
آنزیم بتاماناناز,
ملخص المقالة :
این آزمایش به منظور ارزیابی تأثیر استفاده از سطوح مختلف کنجاله گوار با مکمل آنزیمی و بدون آن، بر کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغ های تخم گذار انجام شد. دویست و هشتاد و هشت مرغ تخم گذار در سن 58 هفتگی به مدت 12 هفته با جیره های حاوی 0، 3، 6 و 9% کنجاله گوار با و بدون مکمل آنزیم بتاماناناز (همی سل) تغذیه شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل 4×2 در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت، به طوری که در هر تیمار، 4 تکرار (در هر تکرار 9 قطعه مرغ) وجود داشت. تغذیه مرغ ها تا سطح 9% کنجاله گوار، بر روی درصد تولید تخم مرغ، وزن مخصوص، وزن پوسته و ضخامت پوسته اثر منفی نداشت. میزان تخم مرغ تولیدی روزانه مرغ های تغذیه شده با جیره حاوی 9% کنجاله گوار در مقایسه با جیره 3% و گروه کنترل، به طور معنی داری کاهش یافت. عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فاکتورهای خونی تحت تأثیر آنزیم بتاماناناز قرار نگرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که تا سطح 6% کنجاله گوار می تواند در جیره مرغ های تخم گذار در سن 58 تا 70 هفتگی بدون اثر منفی بر عملکرد و پارامترهای کیفی تخم مرغ استفاده شود. استفاده از سطوح پایین کنجاله گوار (3%) در مرغ های تخم گذار تغذیه شده با جیره بر پایه ذرت و سویا به دلیل خواص پری بیوتیکی گوار، می تواند باعث بهبود در عملکرد شود. به علاوه کنجاله گوار در سطوح 6 و 9% باعث کاهش میزان کلسترول و تری گلیسرید سرم شد و استفاده از کنجاله گوار بر تیتر SRBC، IgG و IgM تأثیرگذار نبود.
المصادر:
پوررضا، ج.، صادقی ق. و مهری. م. 1385. تغذیه مرغ اسکات، (ترجمه)، تالیف: لسون، اس و سامرز، جی. چاپ دوم، اصفهان، انتشارات اردکان، صفحات: 85-83.
Ambegaokar, S.D., Kamath J.K., and Shinde, V.P. (1969): Nutritional studies in protein of ‘guar’ (Cyamopsis tetragonoloba). Journal of human nutrition and dietetics. 6:323–328.
Bakshi, Y.K., Creger, C.R. and Couch, J.R. (1964): Studies on guar meal. Poultry Science. 43: 1302.
Bakshi, Y.K., Prescott, J. M., Creger, C.R. and Couch, J. R. (1965): Evaluation of guar meal. Poultry. Science. 44: 1350.
Blackburn, N.A., and Johnson, I.T. (1981): The effect of guar gum on the viscosity of the gastrointestinal contents and on glucose uptake from the perfused jejunum in the rat. British journal of nutrition. 46: 239-246.
Bengmark, S. (1998): Immunonutrition: Role of biosurfactants, fiber, and probiotic bacteria. Nutrition 14: 585–594.
Couch, J. R., Lazano, J. A. and Creger, C. R. (1967): Soy protein guar meal and excess calcium in nutrition of commercial layers. Poultry. Science. 46: 1248.
Dario Frias, A. C., and Sgarbieri, V. C. (1998): Guar gum effects on food intake, blood serum lipids and glucose levels of Wistar rats. Plant foods for human nutrition. 53: 15–28.
Duncan, C. J., Pugh, N., Pasco, D. S. and Ross, S. A. (2002): Isolation of a galactomannan that enhances macrophage activation from the edible fungus Morchella esculenta. Journal of agricultural and food chemistry. 50: 5683–5685.
Fairchild, R. M., Ellis, P. R., Byrne, A. J., Luzio, S. D. and Mir, M. A. (1996): A new breakfast cereal containing guar gum reduces postprandial plasma glucose and insulin concentrations in normal weight human subjects. British journal of nutrition. 76: 63–73. 10.
Gutierrez, O., Zhang, C., Cartwright, A. L., Cary, J. B. and Bailey, C. A. (2007): Use of guar by-products in high-production laying hen diets. Journal of poultry science. 86: 1115-1120.
Henningsson, A. M., Bjorck, I. M. and Nyman, E. M. (2002): Combinations of indigestible carbohydrates affect short-chain fatty acid formation in the hindgut of rats. Journal of nutrition. 132: 3098-3104.
Holder, D.P. and Bradford, M.V. (1979): Relationship of specific gravity of chicken eggs to number of cracked eggs and percent shell. Poultry science. 58: 250–251.
Lu, Z. X., P. R. Gibson, J. G. Muir, M. Fielding, and K. O'Dea. 2000. Arabinoxylan fiber from a by-product of wheat flour processing behaves physiologically like a soluble, fermentable fiber in the large bowel of rats. J. Nutr. 130:1984-1990.
Moundras, C., Behr, S. R., Demigne, C., Mazur, A., and Remesy, C. (1994): Fermentable polysaccharides that enhance fecal bile acid excretion lower plasma cholesterol and apolipoprotein E-rich HDL in rats. Journal of nutrition. 124:2179-2188.
Muhammad K., Nasear Pasha, T., Ather, M. and Zulfigar, A. (2002): Efect of commercial enzyme ( natugrin) supplementation on the nutritive value and inclusion rate of
Sagar, V., Prasad, D., Thakur, R. S. and Pradhan, K. (1978): Nutritional evaluation of processed guar (Cyamopsis tetragonoloba) meal for broilers. Indian journal of poultry science. J. 13: 155- 160.
Tungland, B. C., and Meyer, D. (2002): Nondigestible oligo- and polysaccharides (dietary fiber): Their physiology and role in human health and food. Comprehensive reviews in food science and food safety. 1: 73-92.
Velazquez, M., Davies, C., Marett, R., Slavin, J. L. and Feirtag, J. M. (2000): Effect of oligosaccharides and fibre substitutes on short-chain fatty acid production by human fecal microflora. Anaerobe 6:87-92.
Verma, S. V. S., and McNab, J. M. (1982): Guar meal in diets for broiler chickens. British poultry science. 23: 95–105.
Verma, S. V. S., and McNab, J. M. (1984): Performance of hens fed guar meal containing diets with or without supplemental cholesterol. Indian journal of poultry science. 19: 245–250.
Yamada, K., Tokunaga, Y., Ikeda, A., Ohkura, K., Mamiya, S., Kaku, S., Sugano, M., and Tachibana, H. (1999): Dietary effect of guar gum and its partially hydrolyzed product on the lipid metabolism and immune function of Sprague-Dawley rats. Bioscience biotechnology and biochemistry. 63: 2163-2167.
Yamada, K., Tokunaga, Y., Ikeda, A., Ohkura, K., Kaku-Ohkura, S., Mamiya, S., Lim, B. O., and Tachibana, H. (2003): Effect of dietary fiber on the lipid metabolism and immune function of aged Sprague-Dawley rats. Bioscience biotechnology and biochemistry. 67:429-433.
Zheng, Ch., (2004): Evalution of guar meal az a source of prebiotic galactomannans for laying hens. MSc. Thesis. TexasA&MUniversity.
Cheema, M.A., Qureshi, M.A. and Havenstein, G.B. (2003): A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry science. 82:1519–1529.