بررسی اثرات استفاده از مخلوط گیاهان دارویی نعناع، آویشن و مرزه بر عملکرد، کیفیّت تخم مرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغهای تخم گذار
الموضوعات :
علی نوبخت
1
,
داوود بهشتی
2
,
جعفر پیش جنگ
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، گروه علوم دامی، مراغه، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، مراغه، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، گروه علوم دامی، مراغه، ایران
تاريخ الإرسال : 05 الأربعاء , محرم, 1433
تاريخ التأكيد : 07 الأربعاء , محرم, 1434
تاريخ الإصدار : 04 الأربعاء , شوال, 1433
الکلمات المفتاحية:
گیاهان دارویی,
مرغ تخم گذار,
پارامترهای خونی,
سطح ایمنی,
ملخص المقالة :
این آزمایش جهت ارزیابی اثرات مخلوطهای مختلف گیاهان دارویی آویشن، نعناع و مرزه بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پارامترهای بیوشیمیایی و ایمنی خون در مرغهای تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 192 قطعه مرغ تخمگذار، در 4 تیمار شامل تیمار شاهد که در آن از گیاهان دارویی استفاده نشده بود، تیمار 2) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن 25%، نعناع50% و مرزه 25%)، تیمار 3) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن 50%، نعناع 25% و مرزه 25%) و تیمار 4) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن 25%، نعناع 25% و مرزه 50%) با 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار در هر تکرار به مدت 12 هفته انجام گردید. نتایج نشان داد که استفاده از مخلوطهای مختلف گیاهان دارویی دارای اثرهای معنیداری بر عملکرد، پارامترهای بیوشیمیایی و درصد و نسبت سلولهای ایمنی خون مرغهای تخمگذار میباشد (05/0>p). نتیجهگیری میشود که استفاده از مقدار 2 درصد مخلوط سه گیاه دارویی فوق الذکر مطابق گروه آزمایشی 3، موجب بهبود عملکرد و پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون و سطح ایمنی مرغهای تخم گذار میگردد.
المصادر:
Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M. 2003. The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 33: 89-94.
Botsoglou, N.A., Govaris, A. Botsoglou, E. N. Grigoropoulou S. H. and Papageorgiou, G. 2006. Antioxidant activity of dietary oregano essential oil and alpha-tocopheryl acetate supplementation in long-term frozen stored turkey meat. Journal of Agricultural and Food Research. 12: 33-41.
Garcia, V. P., Catala-Gregori, F. Hernandez, M. Megras, D. and Madrid, J. 2006. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research. 16: 555-562.
Herandez, F., Madrir, J. and Garcia, V. 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-174.
Hertampf, J.W. 2001. Alternative antibacterial performance promoters. Poultry International. 40: 50-52.
Lee, K., Everts, W. and Beyen, A. C. 2006. Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research. 12: 394-399.
Madrid, J., Herandez, F. Garcia, V. Orengo, J. Megias, M. D. and Sevilla, V. 2003. Effects of plant extracts on ileal apparent digestibility and carcass yield in broilers at level of farm. In Proc. 14th European Symp. Poult. Nutr. Aug. Lill. Nor. PP. 187.
Moser, M., Messikommer, R. Pfirter, H. P. and Wenk, C. 2003. Influence of the phytogenic feed additive sangrovit on zootechnical effects in broilers in field trials. In Proc. 14th European Symp. Poult. Nutr. Aug. Lill. Nor. PP. 205.
National Research Council (NRC). 1994. Nutrient requirements of poultry. 9th rev.ed. National Academy Press. Washington. DC 1994.
Norizadeh, A., Gasemi, T. and Razavi, M. 2006. Investigation the antibacterial effects of Prunella vulgaris, Zatari multiflora Boiss, Glycyrrihze glabra, Mentha pulegium, Matricaria chamomilla and Satweia hurtensis extracts. Journal of Danishvar. 5: 67 – 72.
Ocak, N., Erener, G. Burak, F. Altop, A. and Ozmen, A. 2008. Performance of broilers fed diets with dry Mentha piperita L or Thymus vulgaris L. leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science. 53: 169-175.
Ponte, P., and Rosado, C. 2008. Pasture intake improve the performance and meat sensory attributes of free- range in broilers. Poultry Science. 87: 71 - 79.
Safid kan, F., Sadighzadeh, L. and Taymori, M. 2006. The study of antimicrobial effects of essential oils of Satureia hortensis. Journal of Med plants. 23: 174– 82.
SAS Institute. 2005. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC. pp: 126-178.
Sturkie P. D. 1995. Avian physiologhy. 4th ed. Springer Verlag. New York. pp: 115 -270.