تاثیر آللوپاتی ژنوتیپهای گلرنگ بر ویژگی های جوانهزنی و رشد گیاهچه چند گونه علفهرز
الموضوعات :غفار آغه ویسی 1 , فرزاد فیاض 2 , بابک پاساری 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
2 - زراعت و اصلاح نباتات
3 - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
الکلمات المفتاحية: علف هرز, آللوپاتی, گلرنگ, گیاهچه, جوانهزنی,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تاثیر آللوپاتی ژنوتیپهای گلرنگ بر روی خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه چند علفهرز متفاوت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایهی بلوکهای کامل تصادفی در ٣ تکرار در سال ١٣96 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد واحد سنندج اجرا گردید. عامل اول شامل سه ژنوتیپ گلرنگ (وحشی، سینا و محلی کردستان)، عامل دوم عصاره ریشه گلرنگ در چهار غلظت شامل (0: آب مقطر- شاهد، 50،25، و100درصد) و عامل سوم شامل چهار نوع علف هرز (خلر، ارزن، شبدر برسیم، چچم) در نظر گرفته شد. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل: سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن تر ریشهچه، وزن تر ساقهچه و بنیه بذر بودند. نتایج نشان داد که صفات مورد بررسی به جزء طول ریشهچه و بنیه بذر تحت تاثیر ژنوتیپ اختلاف معنیداری نشان دادند. همچنین همه صفات مورد بررسی به جزء طول ریشهچه تحت تاثیر غلظت عصاره ریشه و علف هرز معنیدار گردیدند. اثرات متقابل نیز در خصوص عمده صفات مورد بررسی معنیدار گردیدند. در این آزمایش ژنوتیپ سینا از نظر تاثیر بر کاهش سرعت جوانهزنی و رشد گیاهچه برتر بود و با افزایش غلظت عصاره ریشه گلرنگ 100-0 درصد، کاهش سرعت جوانهزنی و رشد گیاهچه مشهود بود. همچنین علف هرز شبدر برسیم و خلر به ترتیب به عنوان حساسترین و مقاومترین گیاهان به اثر آللوپاتی گلرنگ شناسایی شدند.