استخراج و اندازهگیری ترکیبهای فلاونوییدی kaempferol و quercetin در گلبرگهای گل محمدی Rosa damascena Mill. مناطق شمال و شمال شرقی ایران
الموضوعات :کامکار جایمند 1 , محمدباقر رضایی 2 , محمد حسن عصاره 3 , سیدرضا طبایی عقدایی 4 , سعیده مشکی زاده 5
1 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
2 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
3 - بخش تحقیقات زیست فناوری منابع طبیعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 - بخش تحقیقات زیست فناوری منابع طبیعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
5 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
الکلمات المفتاحية: گل محمدی, کوئرستین, فلاونویید, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC), کامپفرول,
ملخص المقالة :
فلاونوییدها یکی از بزرگترین گروههای فنلی طبیعی محسوب میشوند. ترکیبهای فلاونوییدی کامپفرول و کوئرستین به عنوان ضدویروس و ضدسرطان استفاده میشوند. به منظور استخراج و اندازهگیری ترکیبهای فلاونوییدی kaemferol و quercetin گلبرگ گلهای محمدی کشت شده در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور شمال و شمال شرق کشور، از پنج گرم نمونه تازه گل محمدی عصارهگیری شد و جهت تجزیه و شناسایی به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) تزریق و از دو فلاوونول کامپفرول و کوئرستین در 7 نمونه عصارههای گل محمدی تعیین مقدار شد. بیشترین میزان کامپفرول در نمونههای مازندران (ppm 758)، گلستان (ppm 354) و سمنان 1 (ppm 349) و کمترین میزان را در نمونههای گیلان (ppm 243)، خراسان 2 (ppm 245) و خراسان 1 (ppm 283) وجود داشت. در رابطه با ترکیب کوئرستین بالاترین میزان در نمونههای خراسان 2 (ppm 2763)، گلستان (ppm 617) و خراسان 1 (ppm 266) و کمترین میزان در نمونههای سمنان 1 (ppm 100)، گیلان (ppm 174) و مازندران (ppm 204) بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین اکسشنها از نظر میزان ترکیبهای کامپفرول و کوئرسیتین به ترتیب شامل خراسان 2 (245 و ppm2763)، گلستان (354 و ppm617) و خراسان 1 (283 و ppm266) میباشند.
_||_
Daigle, D.J. and Conkerton, E.J. (1982). High-performance liquid chromatography of 34 selected flavonoids, Journal of Chromatography, 240, 202-205.
Harborn, J.B. (1986). Plant flavonoids in biology and medicine, I.: Progress in clinical and biological research, Cody V., Middelton E. and Harborne،J.B. (eds.), pp: 213.
Merck Index. (2001). An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals, Kaempferol 5293, page 944, Thirteenth Edition, Published by Merck Research Laboratories Division of Merck & Co.,Inc. Whitehouse Station,NJ,USA.
Merck Index. (2001). An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals, Quercetin, page1438-1439, Thirteenth Edition, Published by Merck Research Laboratories Division of Merck & Co.,Inc. Whitehouse Station,NJ,USA.
Middleton, J.R.E. and Kandaswami, C. (1993). The impact of plant flavonoids on mammalian biology implications for immunity, in flammation and cancer In: The flavonoids, Advances in research since Harborne,J.B.(ed.).
Rice-Evans, C.A.; Miller, N.J. and Pagange, G. (1996). Free radical biology and medicine, 20: 933.
Velioglu,Y.S. and Mazza,G. (1991). Characterization of flavonoids in petals of Rosa damascene By HPLC and spectral analysis, J. Agric. Food Chem., 39, page 463-467.
Schieber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov,P. and Carle, R. (2005). Flavonol Glycosides from distilled petals of Rosa damascena Mill. Zeitschrift fur Naturforschung. Section C, Biosciences, 60: (5/6), 379-384.