(مقاله کوتاه علمی) بررسی اثر غلظتهای مختلف کلشیسین در تولید متابولیتهای ثانویه بافت کالوس گیاه دارویی Linum usitatissimum L.
الموضوعات :
راحله خادمیان
1
(گروه ژنتیک و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران)
فاطمه کریم زاده
2
(گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین الملل امام خمینی (ره) قزوین.ایران)
بهنام صداقتی
3
(گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، ایران)
الکلمات المفتاحية: کتان, ترکیبات فنولی, کشت کالوس, کلشیسین, لیگنان,
ملخص المقالة :
چکیده در این مطالعه که به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا گردید، تأثیر غلظت های مختلف کلشی سین (0، 15، 30، 45 و 60 میلی گرم در لیتر) در بازه های زمانی متفاوت (12، 24 و 48 ساعت)روی میزان تولید فنول و لیگنان در بافت کالوس گیاه دارویی (Linum usitatissimum L.) مورد بررسی قرار گرفت. جهت کالوس زایی، ریزنمونه های کوتیلیدون در محیط کشت جامد MS حاوی 2 میلی گرم در لیتربنزیل آمینوپورین (BAP) و 1 میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید (NAA) کشت شدند. میزان ترکیبات فنولی (با معرف فولین- سیوکالتیو)و لیگنانی کل براساس روش اسپکتروفتومتریو بهترتیب بر حسب منحنیهای استاندارد گالیک اسید و سزامین در طول مـوج های ۷۶۵ و 288 نانومتر اندازه گیری شد. بیشترین مقدار وزن تر(8/9 گرم در زمان 24 ساعت) و وزن خشک کالوس (25/0 گرم) در همه بازه های زمانی مربوط به تیمار 45 میلی گرم در لیتر کلشی سین بود. حداکثر و حداقل مقدارلیگنان در این بازه های زمانی بهترتیب ازتیمارهای 15 میلی گرم در لیتر (بهطور میانگین4/28 میلی گرم سزامین بر گرم وزن خشک) و 30 میلی گرم در لیتر (بهطور میانگین75/19 میلی گرم سزامین بر گرم وزن خشک) کلشیسین بدست آمد.نتایج نشان داد که بیشترین (164میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره) و کمترین (6/145گالیک اسید بر گرم عصاره) مقادیر فنل درکالوس ها بهترتیب متعلق به غلظت 60 و 30 میلی گرم در لیتر کلشی سین بود. مطابق نتایج حاصله، میزان تولید متابولیت های ثانویه مهم گیاه کتان مانند فنل و لیگنان تحت تیمارهایی از کلشی سین افزایش یافت.
References
_||_