تأثیر واردات فناوری و شاغلان آموزش عالی بر صادرات مواد غذایی و آشامیدنی
الموضوعات : Labor and Demographic Economics
1 - دانشیار دانشگاه تبریز
2 - دانشجوی دکتری دانشگاه تبریز
الکلمات المفتاحية: دادههای تابلویی, صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی, واردات فناوری, دانشآموختگان آموزش عالی,
ملخص المقالة :
هدف اصلی این مقاله، بررسی تأثیر واردات فناوری و به کارگیری دانشآموختگان آموزش عالیبه صادرات زیربخشهای صنعتی مواد غذایی و آشامیدنی ایران با استفاده از دادههای تابلویی طی دوره 86-1379 است. یافتههای تجربی تحقیق نشان میدهد که فناوری وارداتی و شاغلان آموزش عالیتأثیر مثبت و معناداری بر صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی اقتصاد ایران داشتهاست. همچنین متغیرهای تولید صنعتی و نرخ ارز واقعی دارای تأثیر مثبت و معنادار و متغیرهای تقاضای داخلی و شاخص قیمت کالاهای صادراتی نیز دارای تأثیر منفی و معنادار بر صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی بوده است. توصیه مهم سیاستی این مقاله آن است که زمینه جذب نیروی کار تحصیل کرده دانشگاهی در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی کشور فراهم شود و با تسهیل ورود فناوری خارجی زمینه کاهش هزینههای تولید کالاهای صادراتی فرآهم آید.
