The Effect of Starch Coating and Hot Water Treatment on the Quality and Shelf Life of Tomatoes (Solanum lycopersicum)
Subject Areas :
Saeid Gelyani
1
,
Elham Danaiee
2
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.
2 - استادیار، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.
Keywords: Antioxidant Capacity, Hot Water, Shelf life, Starch Coating, Tomato.,
Abstract :
In this research, the effect of using hot water treatment and starch as an edible coating on the nutritional characteristics and storage life of tomato cv. Dafnis during storage in a cold store with a temperature of 4±1 Cᵒ and a humidity 85 - 90% was investigated. The treatments included hot water of 45 and 50 Cᵒ, starch of 3 and 6 percent and their interaction effects. Sampling and evaluation of traits were done on the first days (starting the experiment), 7, 14 and 21 after applying the treatments. This research was conducted as a factorial experiment in a completely randomized statistical design with 9 treatments, 3 replications and each replication containing 5 fruits, a total of 135 tomato fruits. The results showed that the highest fruit relative fresh weight and cell membrane stability index, titratable acidity, pH and vitamin C in hot water 45 Cᵒ+ 6% starch treatment and the highest soluble solids, carotenoid and total chlorophyll, phenol and antioxidant capacity in hot water 50Cᵒ+ starch 6% treatment and the lowest in control. The highest percentage of fruit weight loss was obtained in control treatment and the lowest in hot water 45Cᵒ + 6% starch treatment. Also, the maximum and minimum storage life of tomato fruits were 27.5 and 15.0 days, respectively, in hot water 50 Cᵒ+ 6% starch treatment and the control. Therefore, according to the research results, it can be stated that the use of hot water and starch coating is suitable for maintaining the quality and shelf life of tomato cv. Dafnis.
1. آقاجانی ع. ر، میرزایی ف، سعیدي اصل م. ر، پدرامنیا ا. ارزیابی ویژگیهاي فیزیکوشیمیایی و حسی ماست کم چرب پروبیوتیک حاوي نشاسته ذرت و عصاره گیاه چویل. نشریهي نوآوريدر علوم و فنّاوري غذایی. 1401؛ (4): 67-51.
2. باقری م، اثنیعشری م، ارشادی، ا. 1395. اثر تیمار پس از برداشت آب گرم بر القاء مقاومت
به سرمازدگی در میوه خرمالو (Diospyros kaki Thunb.) رقم کرج. مجله فنآوری تولیدات گیاهی. 1395؛ 8(1): 14-1.
3. جلیلیمرندی ر. 1392. فیزیولوژی بعد از برداشت. انتشارات جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی، 594 صفحه.
4. حاتمي م، کلانتری، س. و دلشاد، م. 1391. اثر تیمار پس از برداشت آب گرم و شرایط دمای نگهداری بر میوه رسیده سبز گوجه فرنگی. مجله علوم باغباني ايران (علوم كشاوري ايران). 1391؛ 43(2): 123-113.
5. خادمي ا، زماني ذ. ا، مستوفي ی، كلانتري س. رسولی، م. رفتار فيزيولوژيكي ميوه خرمالو، رقم كرج، در پاسخ به تيمار پس از برداشت آب گرم و دماي انبارداري. فصلنامه علوم و صنايع غذايي. 1394؛ 48(12): 26-13.
6. دانائی ا. عبدوسی و. 1400. اثر سیلیکون و نانوسیلیکونبربرخیویژگیهایمورفوفیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تنش شوری. نشریه علمی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 1400؛ 37(1): 112-98.
7. دولتآبادی ز. الهامیراد ا. ح، اخلاقی فیضآباد س. ه، استیری س. ح. 1395. بررسیتاثیر غظت آنزیمو زمان گرمخانه گذاری بر میزان استخراج لیکوپن از تفاله گوجه فرنگی. نشریهي نوآوري در علوم و فنّاوري غذایی. 1395؛ 8(3):31-25.
8. راحمی ر. 1387. فیزیولوژی پس از برداشت، مقدمهای بر فیزیولوژی و جابجایی میوهها و سبزیها. انتشارات دانشگاه شیراز، 437 صفحه.
9. ربیعی و. جزء قاسمی س. 1392. روشهای کاربردی آزمایشگاهی در علوم باغی و زراعی. جهاد دانشگاهی واحد ارومیه، 263 صفحه.
10. ریاضی ا. میرزاعلیان دستجردی ع. م. 1395. اثرتیمارپسازبرداشتآب گرم بر حفظ کیفیت و طول عمر میوه سیب رقم محلی بشاگرد. چهارمینکنفرانسبینالمللیپژوهشهای کاربردی در علوم کشاورزی، تهران.
11. شکوهیان ع ا، لطافتی ف، فتحیآچاچلوئی ف، اصغری ع، الفتی ر. 1399. بررسی اثر زئین ذرت و گلوتن گندم، بر شاخصهای کیفی و انبارمانیانگوررسمیمشکین. مجله علوم باغباني (علومو صنايع كشاورزي). 1399؛ 34(4):703-693.
12. صادقزاده مرندی چ. عمیدیفضلی ف. 1396. اثر پوشش خوراکی بر افزایش ماندگاری گوجه فرنگی. کنفرانس بینالمللی علوم کشاورزی، گیاهاندارویی و طب سنتی. دانشکده بینالمللی ابن سینا گرجستان.
13. مستوفی ی، نجفی ف. 1384. روشهای آزمایشگاهیتجزیهایدر علوم باغبانی. انتشارات دانشگاه تهران، 136 صفحه.
14. مشایخی ک، آتشی ص. 1395. راهنمای آزمایشاتفیزیولوژی گیاهی. انتشارات تحقیقات آموزش کشاورزی، 318 صفحه
15. مهدیان ر. ا، مولوي ه. حجتالاسلامی م. 1399. بررسی خصوصیات فیلم خوراکی بر پایه نشاسته سیب زمینی و گندم/ ژلاتین. نشریهي نوآوري در علوم و فنّاوري غذایی. 1399؛ 12(12): 114-105.
16. مهرزاد س. س، محمديثانی ع. بررسی اثر 1- متیلسیکلوپروپن(MCP) برخصوصیات حسی، بافتی و تغذیهاي گوجه فرنگی رقم ”راپسونا“. نشریهي نوآوري در علوم و فنّاوري غذایی. 1394؛ 7(2): 46-39.
17. نعمتشاهی م م، الهامیراد ا. ح، نعمتشاهی ن، استیری س. ح. 1400. بررسی خواص
آنتیاکسیدانی و شناسایی ترکیبات شیمیایی عصارههاي حاصل از برگ گیاه پرسیاوشان (Adiantum capillus-veneris). نشریهي نوآوريدرعلوم و فنّاوري غذایی. 1400؛ 13(1): 29-15.
18. نکتهسنج اول م، جاهد ع، مهدیان ر، آذريآنپار م. ارزیابیاثرعصارة برگ زیتون به عنوان ترکیب فراسودمندبرویژگیهايفیزیکوشیمیایی، میکروبی وحسینوشیدنیآبگوجهفرنگیپالپدار.نشریهي نوآوريدرعلوم و فنّاوري غذایی. 1397؛ 10(4): 10، 136-119.
19. وصال س.ر. 1397. هیدروپونیک،راهنمای کامل و عملی کشت بدون خاک. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، 410 صفحه.
20. وظیفهدوست م، حسینی س.ا ، بختیاری س، جعفرنژاد ا. تأثیر تیمارهای پس از برداشت بر کیفیت گوجهفرنگی رقم Y Early Urbana. مجله علوم غذایی و تغذیه. 1393؛ 12(45): 80-71.
21. Abdossi V, Danaee E. Effects of Some Amino Acids and Organic Acids on Enzymatic Activity and Longevity of Dianthus caryophyllus cv. Tessino at Pre-Harvest Stage. Journal of Ornamental Plants. 2019; 9(2): 93-104.
22. Arnon D. I. Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in vulgaris. Plant Physioogyl. 1949; 24(1): 1–15.
23. Bal E. Postharvest application of chitosan and low temperature storage affect respiration rate and quality of plum fruits. Journal of Agricultural Science and Technology. 2013; 15(6): 1219-1230.
24. Besada C, Salvador A, Arnal L. Martinez-Javega J. M. Hot water treatment for chilling injury reduction of astringent ‘RojoBrillante’ persimmon at different maturity stages. Horticulture Science. 2008; 43: 2120–2123.
25. Celicel F. G Reid M. S. Postharvest handling of stock (Matthiola incana). Horticulture Science. 2002; 37: 144-147.
26. Derakhshan N, Shokouhian A. A, Fathi Achachlouei, B. Effect of Putrescine and Aloe Vera gel on biochemical indices of peach fruit var. red top during storage life. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 2019; 15(1): 159-170.
27. Gholami R, Ghanbarzadeh B, Dehghannia J. Potato Starch/ Montmorillonite-Based Nanocomposites: Water Sensitivity, Mechanical and Thermal Properties and XRD Profile Study. Iranian Journal of Polymer Science and Technology. 2013; 26(2): 91-100.
28. Khademi O, Salvador A, Zamani Z, Besada C. Effects of hot water treatments on antioxidant enzymatic system in reducing flesh browning of persimmon. Food Bioprocess Technology. 2013; 6: 3038-3046.
29. Luo Z. Extending shelf-life of persimmon (Diospyros kaki L.) fruit by hot air treatment. European Food Research and Technology. 2005; 51: 128-135.
30. Martinez-Romero D, Guillén F, Miguel Valverde J, Bailén G, Zapata P,Serrano M, Castillo S, Valero D. Influence of "Carvacrol "on survival of "Botrytis cinerea "Inoculated in table grapes. International Journal of Food Microbiology. 2007; 115(2): 144-148.
31. Nandane A. S, Dave R, Ramana Rao T.V. Optimization of edible coating formulations for improving postharvest quality and shelf life of pear fruit using response surface methodology. Journal of Food Science and Technology. 2017; 54:1-8.
32. Özdemir, A. E, Çandır, E. E, Toplu C, Kaplankıran M, Yıldız E, Inan C. The effects of hot water treatments on chilling injury and cold storage of ¬Fuyu¬ persimmons. African Journal of Agricultural Research. 2009;4:1058-1063.
33. Patricia S, Palmu T, Grosso C. Effect of edible wheat glutenbased films and coatings on refrigerated strawberry (Fragaria ananassa) quality. Postharvest Biology and Technology. 2005; 36: 199–208.
34. Promyo K, Park Y. Shelf life of non-astringent ‘Fuyu’ persimmon by preheating and hot water dipping with antibrowning agent following cold storage. Horticulture, Environment and Biotechnology. 2009; 50:437-445.
35. Ranjbar R. 2011. The effect of Nickel Sulfate and Urea on generative growth and quantitative and qualitative characteristics of the strawberries (Fragaria ananassa Duch. cv. Pajaro). Science and Techniques in greenhouse cultures. 2011; 7: 41-48.
36. Rezaei M, Sedaghat N. 2015. Application of film and edible coatings to improve shelf life of fresh fruits and vegetables. Third largest conference on food and food industries.
37. Sadegipor M, Badiee F, Behmadi H, Bazyat B. The effect of methyl cellulose based active edible coatings on the storage life of tomato. Journal of food science and technology. 2012; 9 (35): 89-99.
38. Singh A, Kumar J, Kumar P. Effect of plant growth regulators and sucrose on post harvest physiology, membrane stability and vase life of cut spikes of Gladiolus. Journal of Plant Growth Regulation. 2008; 55:221-229.
39. Soto-Zamora G, Yahia E. M, Brecht J. K, Gardea A. Effects of postharvest hot air treatments on the quality and antioxidant levels in tomato fruit. LWT-Food Science and Technology. 2005; 38(6): 657-663.
40. Zarbakhsh S, Rastegar S. The effect of salicylic acid and gum arabic on some quantitative and qualitative characteristics of Ziziphus mauritina Lam during storage. Journal of Food Technology and Nutrition. 2017; 14 (2): 98-87.