اثر روغن گلرنگ بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی شده با آلوکسان و مکانیزم آن
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)پریوش رحیمی 1 , محبوبه سترکی 2 , منیر ویودی 3
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد ایذه، دانشگاه آزاد اسلامی، ایذه، ایران
3 - گروه زیست شناسی، فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
Keywords: دیابت, قند خون, آلوکسان, Carthamustinctorius L, روغن گلرنگ,
Abstract :
مقدمه و هدف: دیابت ملیتوس اغلب به عنوان یک سندروم ناهنجاری متابولیسمی شناخته می شود، که معمولا بدلیل ترکیبی از عوامل ارثی ومحیطی رخ می دهد که منجر به افزایش غیر عادی میزان قند خون(هیپرگلیسمی) میشود.امروزه، استفاده از درمانهای غیردارویی (گیاهان دارویی) رویکرد جدیدی در کنترل بیماری دیابت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر روغن گلرنگ بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی بود. روش تحقیق: در این تحقیق 18 سر موش صحرایی نر در سه گروه شش تایی تقسیم شدند: کنترل ، دیابتی تیمار شده با گلی بن کلامید و دیابتی تیمار شده با روغن گلرنگ به میزان 200 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن. برای دیابتی کردن، از آلوکسان به میزان 120 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق درون صفاقی استفاده شد. روغن گلرنگ به میزان 200 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن روزانه در یک دوره زمانی 30 روزه استفاده شد. نتایج و بحث:نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که روغن گلرنگ بهطور معنیداری دارای اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک در موش های صحرایی دیابتی بوده است. در واقع، ترکیبات فنولی و اسیدهای چرب روغن گلرنگ نقش مهمی در تنظیم ترشح انسولین و هموستازی گلوکز ایفا می کنند.
Arslan, B., Kucuk, M. 2005. In: VIth International Safflower Conference (Ed. Esendal E.), Istanbul, Turkey., 167−174
Asgarpanah, J., Kazemivash, N. 2013. Phytochemistry, pharmacology and medicinal properties of Carthamustinctorius L. Chin J Integr Med., 19(2): 153-129.
Berraaouan, A., Abid, S., Bnouham, M. 2013. Antidiabetic Oils. Curr Diabetes Rev.. 9(6): 499-505
Ashraduzzaman, M., AshrafulAlam, Md., Khatun, SH., Banu, SH., Absar. N. 2011. Vignaunguiculata Linn. Walp. seed oil exhibiting antidiabetic effects in alloxan induced diabetic rats. Malay J Pharm Sci., 9(1): 13–23
Glugliano, D., Ceriello, A., Esposito, K. 2008 .Glucose metabolism and hyperglycemia.Am J ClinNutr., 87(1): 217-222
Gravena, C., Mathias, P. C. and Ashcroft, S. J. H. 2002.Acute effects of fatty acids on insulin secretion from rat and human islets of langerhans. J. Endocrinol., 173: 73–80
Hanhineva, K., Torronen, R., Bondia-Pons, I., Pekkinen, J., Kolehmainen, M., Mykkanen, H., Poutanen, K. 2010. Impact of dietary polyphenols on carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci., 31; 11(4): 1365-1402.
Ibrahim, A., Natrajan, S., Ghafoorunissa, R. 2005. Dietary trans-fatty acids alter adipocyte plasma membrane fatty acid composition and insulin sensitivity in rats. Metabolism., 54(2):240-246.
Kaleem, M., Medha, P., Ahmed, Q.U., Asif, M and Bano, B. 2008. Beneficial effects of a nonasquamosa extract in streptozotocin-induced diabetic rats. Singapore Med J., 49(10): 800-804.
Kumar, R., Balaji, S., Uma, T.S., Sehgal, P.K. 2009. Fruit extracts of Momordicacharantia potentiate glucose uptake and up-regulate Glut-4, PPAR gamma and PI3K. J Ethnopharmacol., 126:533–537.
Lahlou, M. 2004. Methods to study the phytochemistry and bioactivity of essential oils.Phytother Res. 18:435-438.
Lai, M.C., Teng, T.H., Yang, C. 2013. The natural PPAR agonist linoleic acid stimulated insulin release in the rat pancreas. J Vet Med Sci., 75(11):1449-1454.
Lecour, S., Lamont, K.T.2011.Natural polyphenols and cardio protection. Mini Rev Med Chem., 11:1191–1199.
Louei Monfared, A., Salati, A.P. 2013. Effects of Carthamustinctorius L. on the ovarian histomorphology and thefemale reproductive hormones in mice.AJP., 3( 2): 171 - 177
Lyra, R.M., Oliveria, L. and Cavalcanti, N. 2006. Prevention of type 2 diabetes mellitus ArqBras.Endocronol metabolism., 50: 239-249.
Maithili, V., Dhanaba, S.P., Mahendran,S., Vadivelan, R.2011. Antidiabetic activity of ethanolic extract of tubers of Dioscoreaalata in alloxan induced diabetic rats. Indian J Pharmacol., 43(4): 455–459
Malviya, N., Jain, S., Malviya, S. 2010. Antidiabetic potential of medicinal plants.Acta.Pol.Pharm., 67(2):113-118
Olatunde, A., Joel, E.B., Tijjani, H., Obidola, S.M., Luka, C.D. 2014.Anti-diabetic Activity of Aqueous Extract of Curcuma longa(Linn) Rhizomein Normal and Alloxan-Induced Diabetic Rats. Researcher., 6(7): 58 - 65
Park, C.E., Kim, M.J., Lee, J.H., Min, B.I., Bae, H., Choe, W. 2007. Resveratrol stimulates glucose transport in C2C12 myotubes by activating AMP-activated protein kinase. Mol Med., 39:222–229
Patel, D.K., Prasad, S.K., Kumar, R,, Hemalatha, S. 2012. An overview on antidiabetic medicinal plants having insulin mimetic property. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine., 320-330.
Pitts, S.J., Thomson, C.I. 2003. Analysis and classification of common vegetable oils. J Forensic Sci., 48(6):1293-1297
Pearl, S., Bowers, J., Reyes-Chin-Wo, S., Michelmore, R., Burke, M. 2014. Genetic analysis of safflower domestication.BMC Plant Biology., 14(43): 1471-2229
Rivellese, A. A. and Lilli, S. 2003. Quality of dietary fatty acids,insulin sensitivity and type 2 diabetes. Biomed.Pharmacother. 57: 84–87.
Samreen, R. 2009. Diabetes mellitus.Scientific Research and Essay., 4(5):367-373
Sasidharan,S., Chen, Y., Saravanan,D.,Sundram, K. M., Yoga Latha, L. 2011. Extraction, Isolation and Characterization of Bioactive Compounds from Plants' Extracts. Afr J Tradit Complement Altern Med. 8(1): 1–10
Seok-Yeong, Y.u., Young-Jun , Lee., Jong-Dai Kim, Suk-Nam, Kang., Seong-Kap, Lee., Jung-Young, Jang., Hyo-Ku, Lee., Jeong-Ho, Lim., Ok-Hwan, Lee. 2013. Phenolic Composition, Antioxidant Activity and Anti-Adipogenic Effect of Hot Water Extract from Safflower (Carthamustinctorius L.) Seed. Nutrients.. 5(12): 4894–4907
Stoclet, J.C., Chataigneau, T., Ndiaye, M., Oak, M.H., El Bedoui, J., Chataigneau, M. 2004. Vascular protection by dietary polyphenols. Eur J Pharmacol., 500: 299–313
Tadera, K., Minami, Y., Takamatsu, K., Matsuoka, T. 2006. Inhibition of alpha glucosidase and alpha-amylase by flavonoids. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo)., 52:149–153
Tahranim, A.A., Piya, M.K., Kennedy, A., Barnett, A.H. 2010. Review. Glycemic control in type 2 diabetes: targets and new therapies. Pharmacol Ther., 125(2):328-361
Thomas, J.E., Foody, J.M. 2007. The pathophysiology of cardiovascular disease indiabetes mellitus and the future of therapy. J Cardiometab Syndr., 2:108–113
Yin, P., Zhao, S., Chen, S., Liu, J., Shi, L., Wang, X., Liu, Y., Ma, C. 2011.Hypoglycemic and hypolipidemic effects of polyphenols from burs of Castaneamollissima Blume. Molecules., 16:9764–9774
Zhang, B., Kang, M., Xie, Q., Xu, B., Sun, C., Chen, K., Wu, Y. 2007.AnthocyaninsfromChinese bayberry extract protect β cells from oxidative stress-mediated injury via HO-1 upregulation. J Agric Food Chem., 59:537–545
Ziarati, P., Asgarpanah, J.,Kianifard, M. 2012. The essential oil composition of Carthamustinctorius L. flower growing in Iran. African J Biotech. 11(65): 12921- 12924.