تأثیر شرایط محیط کشت و نگهداری کلاله زعفران (Crocus sativus L) بر میزان ترکیب کروسین
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)کامکار جایمند 1 , محمد باقر رضایی 2 , اکبر نجفی آشتیانی 3
1 - موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، صندوق پستی 116 – 13185، تهران، ایران
2 - موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، صندوق پستی 116 – 13185، تهران، ایران
3 - موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، صندوق پستی 116 – 13185، تهران، ایران
Keywords: زعفران, HPLC, کروسین, شرایط نگهداری,
Abstract :
مقدمه و هدف: زعفران با نام علمی ((Crocus sativus L. به مقدار وسیعی در صنایع غذایی استفاده می شود. زعفران به عنوان رنگ و طعم دهنده کاربرد دارد. کلاله زعفران دارای کارتنوئیدهای کمی محلول در آب و دارای ترکیب عمده کروسین می باشد که این ترکیب دارای اثرات مهمی علیه طیف وسیعی از تومورها در موش و سلول های لوسمی انسان و دیگر مدل های سرطانی عملکرد خوبی داشته است. در این تحقیق به تأثیر شرایط محیط کشت و نگهداری کلاله زعفران (Crocus sativus L.) بر میزان ترکیب Crocin در دو استان تهران و مرکزی پرداختیم.روش تحقیق: نمونه های مورد آزمایش از تربت حیدریه در آذر سال 1385جمع آوری و تحت شرایط مختلف محیطی کرج و خمین به مدت 20 ماه در شرایط نور، محیط تاریک و در یخچال قرار دادیم. سپس نمونه ها در مرداد 1387 جهت اندازه گیری میزان ترکیب Crocin با دستگاه HPLC مورد بررسی قرار گرفت.نتایج و بحث : نتایج این تحقیق میزان ترکیب Crocin در شرایط مختلف نگهداری کلاله زعفران از شهرستان کرج، به ترتیب در معرض نور 029/0 درصد، در محیط تاریک 041/0 درصد و در یخچال صفر درجه 030/0 درصد بدست آمد. نتایج این تحقیق میزان ترکیب Crocin در شرایط مختلف از شهرستان خمین، در معرض نور 030/0 درصد، در محیط تاریک 030/0 درصد و در یخچال صفر درجه 028/0 درصد بدست آمد.توصیه کاربردی / صنعتی: با توجه به نتایج بدست آمده، شرایط مناسب نگهداری کلاله زعفران در محیط تاریک پیشنهاد می گردد.
حسینی، ع. 1376. فرآوری زعفران. موسسه کشاورزی و خدمات زعفران کاری زرگل، ص 22 – 5.
جایمند، ک.، رضایی، م. ب. و نجفی آشتنیانی، ا. 1386 . تأثیر مدت زمان نگهداری کلاله زعفران .Crocus sativus L. بر میزان ترکیب crocin ، فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 23(2): 268- 262.
زرگری، ع. 1369. گیاهان دارویی. چاپ پنجم. انتشارات دانشگاه تهران . جلد چهارم، 924 صفحه.
صداقت، ن. 1379. تکنولوژی بسته بندی مواد غذایی، دقت. 232 صفحه.
عاطفی، م. 1378. بررسی اثر خشک کردن انجمادی بر فاکتورهای کیفی زعفران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی.
فاطمی، ح. 1380. شیمی مواد غذایی. شرکت سهامی انتشار، 480 صفحه.
مؤمنی، ت. 1379. عصاره های گیاهی، شهید فرهاد رضا. 148 صفحه.
میرحیدر، ح. 1372. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماری ها. دفتر نشر فرهنگ اسلامی تهران. جلد دوم، 535 صفحه.
همتی کاخکی، ع. 1370. بررسی تأثیر روش های مختلف خشکانیدن در کیفیت زعفران. گزارش طرح پژوهشی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، پژوهشکده خراسان. ص 39- 5.
Abdullaev, F. I. 2002. Cancer chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.). Expet Bio Med, 227: 20-25.
Cryan, G. F., Markou, A. and Lucki, I. 2002. Assessing antidepressant activity in rodents: recent developments and future needs. Trends Pharmacol Sci, 23: 238-45.
Hosseinzadeh, H. and Younesi, H. 2002. Petal and stigma extracts of Crocus sativus L. have antinociceptive and anti-inflammatory effects in mice. BMC Pharmacol. 2: 1-8.
Nair, S. C., Kurumboor, S.K. and Hasegawa, J.H., 1995. Saffron chemoprevention in biology and medicine: a review. Cancer Biotherapy, 10: 257-264.
Raina, B. L., Agarwal, S. G., Bhatia, A. K. and Gaur, G. S. 1996. Changes in pigments and volatiles of saffron (Crocus sativus L.) during processing and storage. J. Sci Food Agric, 71: 27-32.
Tarantilis, P. A., Morjani, H., Polissiou, M. and Manfait, M. 1994. Inhibition of growth and induction of differentiation of promyelocytic leukemia (HL-60) by carotenoids from Crocus sativus L. Anticancer Res, 14: 1913-1918.