امکان سنجی غنی سازی دمنوش گل گاو زبان با استفاده از گل ختمی سیاه و پنیرک
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)افشین جعفرپور 1 , درسا نبی بخش 2
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران پزشکی، دانشگاه ازاد اسلامی، تهران، ایران
Keywords: آنتی اکسیدان, پنیرک, گل گاوزبان, ختمی سیاه, غنیسازی, دمنوش,
Abstract :
مقدمه و هدف: گیاه گل گاوزبان معمولترین دم کردنی پس از چای و با ارزش تغذیهای فراوان میباشد. هدف از این تحقیق تولید دمنوش گل گاوزبان غنی سازی شده توسط پنیرک و ختمی سیاه، به منظور ارتقاء خواص حسی و قدرت آنتی اکسیدانی دمنوش میباشد. روش تحقیق:در این تحقیق بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش DPPH با غلظت 5-10×6 مولار در 5/1 میلیلیتر از عصاره الکلی انجام شد. میزان کدورت دمنوشها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 800 نانومتر تعیین گردید. آزمون خاکستر کل، خاکستر نامحلول در اسید، میزان رطوبت و ارزیابی حسی دمنوش نیز طبق استاندارد انجام پذیرفت. میزان رطوبت کل نمونهها بیشتر از محدوده استاندارد گل گاوزبان بود و این به آن دلیل است که برای آسیاب کردن بهتر گل گاوزبان آن را قبل از فرآیند بستهبندی مجددا خشک مینمایند تا رطوبت محیط زدوده شود. نتایجو بحث: نتایج نشان داد که تمام نمونهها از قدرت آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار بودند، اما نمونهای که شامل 0% پنیرک، 30% ختمی و 35% گل گاوزبان بود بیشترین قدرت مهار رادیکالی را داشت، که مقدار آن 04/95% بود(05/0>p)؛ همچنین در ارزیابی حسی، این نمونه بالاترین رتبه را با اختلاف معناداری نسبت به سایر نمونهها به خود اختصاص داد، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که این نمونه مناسبترین ترکیب برای تولید دمنوش مورد نظر از لحاظ خواص حسی و قدرت آنتی اکسیدانی است. توصیه کاربردی صنعتی: نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از گل گاوزبان و ختمی در تهیه دمنوش، محصولی جدید با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، و خواص حسی مطلوب فراهم میکند.