ترکیبات شیمیایی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L) کشت شده در شرایط آب و هوایی اصفهان
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)احمدرضا گل پرور 1 , امین هادی پناه 2
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران؛
2 - گروه باغبانی-گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران؛
Keywords: GC/MS, ترکیبات شیمیایی, نعناع فلفلی,
Abstract :
مقدمه و هدف: اسانس نعناع فلفلی(Mentha piperita L) یکی از مشهورترین و کاربردترین اسانس ها در بین اسانس های گیاهان دارویی و معطر است. هدف از این مطالعه شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس استخراج شده از نعناع فلفلی کشت شده در شرایط آب هوایی اصفهان می باشد. روش تحقیق: اندامهای هوایی نعناع فلفلی از مزارع منطقه میمه اصفهان در سال ۱٣٩۱ جمع آوری شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و به کمک دستگاه اسانس گیری طرح کلونجر صورت گرفت و میزان اسانس به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. نتایج و بحث: در مجموع ٢٩ ترکیب از اسانس اندامهای هوایی نعناع فلفلی حاصل شد. به طور کلی با توجه به نتایج این تحقیق، ترکیبات اصلی شامل کامفن (۰۱/۱۴%)، منتون (٨٩/۱٣%)، منتول (٣٧/۱٢%)، بتا-پینن (۶٢/٧%)، پولگون (۴۱/۶%)، بتا- کاببن (٩٥/۴%)، آلفا-پینن (٧۴٣/۴%)، گاما- ترپینن (۰٨/۴%)، کارن (٨۱/٣%) و پیپریتون (۰۴/٣%) به دست آمد. توصیه کاربردی/ صنعتی: میزان اسانس نعناع فلفلی بر اساس شرایط آب و هوایی از سالی به سال دیگر تغییر می کند. مهمترین ترکیب شناسایی شده در اسانس نعناع فلفلی منطقه میمه ترکیبات مونوترپن هیدروکربنه و اکسیژنه بودند.
Aflatuni, A., Heikkinen, K., Tomperi, P., Jalonen, J. and Laine, K. 2000. Variation in the extract composition of mints of different origin cultivated in Finland. Journal of essential oil Research., 12: 462–466.
Ahmad, I., Ahmad, M.S.A., Hussain, M., Hameed, M., Ashraf, M.Y. and Koukab, M.Y. 2009. Spatio-temporal effects on species classification of medicinal plants in Soone Valley of Pakistan. International Journal of Agriculture & Biology., 11: 64-68.
Arldogan, B.C., Baydaf, H., Kaya, S., Demirci, M., Ozbaw, D. and Mumcu, E. 2002. Antimicrobial activity and chemical composition of some essential oils. Archibes of Pharmacal Research., 25(6): 860-864.
Ashok, K., Chandra, S., Dutt, P., Lal Kaul, B., Tava, A. and Avato, P. 1999. Essential oil composition of Mentha piperita L. from different environments of north India. Journal of Agriculture & Biology 14(1): 5-8.
Behnam, S., Farzaneh, M., Ahmadzadeh, M. and Tehrani, A. S. 2006. Composition and antifungal activity of essential oils of Mentha piperita and Lavendula angustifolia on post-harvest phytopathogens. Communications in Agricultural and Applied Biological Sciences., 71(3): 1321-6.
Carla, D. and Decorti, D. 2009. Ultrasound-assisted extraction coupled with under vacuum distillation of flavour compounds from spearmint (carvone-rich) plants: Comparison with conventional hydro-distillation. Ultrasonics Sonochemistry., 16: 795–799.
Derwich, E., Benziane, Z., Taouil, R., Senhaji, O. and Touzani, M. 2010. Aromatic plants of morocco: GC/MS analysis of the essential oils of leaves of Mentha piperita. Advances in Environmental Biology., 4(1): 80-85.
Eteghad, S., Mirzaei, H., Pour, S. F. and Kahnamui, S. 2009. Inhibitory Effects of Endemic Thymus vulgaris and Mentha piperita essential oils on Escherichia coli O157: H7. Research Journal of Biology Science., 4(3): 340-344.
Iscan, G., Demirci, F., Kirimer, N., Kurkcuoglu, M. and Baser, K.H.C. 2002. Antimicrobial screening: Mentha piperita essential oil. Journal of Agriculture and Food Chemistry., 50: 3943- 3946.
Jaimand, K., Rezaii, M.B. and Asgari, F. 2001. Comparative of two distillation methods and plant growth stages on the essential oil content and composition of Mentha piperita L. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants., 18: 11-21.
Ka, M.H., Choi, E.H., Chun, H.S. and Lee, K.G. 2005. Antioxidative activity of volatile extracts isolated from Angelica tenuissimae roots, peppermint leaves, pine needles, and sweet flag leaves. Journal of Agriculture and Food Chemistry., 53: 4124 - 9.
Mirza, M., Ghoraishi, F. and Bahadori, A. 2011. Effect of harvesting time on essential oils content and composition of Salvia officinalis L. and Mentha piperita L. in Khuzestan province. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants., 26(4); 531-543.
Mozaffarian, V. 1996. A Dictionary of Iranian Plant Names. Farhang Moaser, Tehran, Iran. pp. 542.
Murrray, M.T. 1995. The healing power of herbs: the enlightened person ʼs guhde to the wonders of medicinal plants. Rocklin, CA: Prima Pub., xiv, 410.
Nostro, N., Germano, M., Angelo, V.D. and Cannatelli, M. 2000. Extraction methods and bioautography for evaluation of medicinal plant antimicrobial activity. Letters in Applied Microbiology., 30: 379-384.
Ormancey, X., Sisalli, S. and Coutiere, P. 2001. Formulation of essential oils in functional perfumery. Parfums Cosmetiques, Actualites., 157: 30–40.
Seun-Ah, Y., Sang-Kyung, J., Eun-Jung, L., Chang-Hyun, S. and In-Seon, L. 2010. Comparative study of the chemical composition and antioxidant activity of six essential oils and their components. National Products Research., 24(2): 140 - 151.
Sokovic, M.D., Vukojevic, J. and Molecules, M. 2009. Chemical composition of essential oils of Thymus and Mentha species and their antifungal activities. Journal Molecules., 14(1): 238-249.
Soltani, F., Sharifi, M., Khajeh, K. and Yousefzadi, M. 2009. Study of essential oil composition, menthone reductase activity and antimicrobial activity of Mentha piperita in two stages of growth. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants., 21(5); 62-70.
Tucker, A.O. 1992. The truth about mints. The Herb Companion., 4: 51–52.
Yadegarinia, D., Gachkar, L., Rezaei M. B., Taghizadeh, M., Alipoor, S. and Rasooli, I. 2006. Biochemical activities of Iranian Mentha piperita L. and Myrtus communis L. essential oils. Journal Phytochemistry., 67: 1249–1255.
Yazdani, D., Jamshidi, A. H. and Mojab, F. 2003. Comparative essential oil and menthol of Mentha piperita L. different origin cultivated in Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants., 3; 73-78.