استخراج و تعیین مقدار اسیدهای چرب ضروری در برگ گیاه خرفه (Portulaca oleracea L)
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)ژیلا اصغری 1 , سهره علی محمد زاده 2 , محسن مظاهری تهرانی 3
1 - گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، دانشکده علوم، گروه شیمی
2 - گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، دانشکده علوم، گروه شیمی
3 - گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، دانشکده علوم، گروه شیمی
Keywords: خرفه, لینولنیک اسید, لینولئیک اسید, اسیدهای چرب ضروری,
Abstract :
مقدمه و هدف: گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) یک گونه خودرو از خانواده پورتولاکاسه است که در اغلب مناطق ایران میروید. بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، این گونه منبعی غنی از اسیدهای چرب ضروری امگا-3 و امگا-6 میباشد. خرفه از لحاظ گستردگی، هشتمین گیاه متداول در دنیا میباشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسهی میزان اسیدهای چرب ضروری در نمونههای دو جمعیت گرگان و سردشت میباشد.روش تحقیق: روغن موجود در برگ گیاه خرفه از طریق دستگاه سوکسله و با استفاده از حلال پترولیوم اتر استخراج شد. اسیدهای چرب قبل از تزریق به کروماتوگرافی گازی، جهت بررسی کمی و کیفی، به متیل استر تبدیل شدند.نتایج و بحث: میزان روغن استخراج شده برای نمونه گرگان و سردشت، به ترتیب 73/4% و 81/4% برای نمونهی گرگان و سردشت بود. در هر دو نمونه سه اسید چرب ضروری شناسایی شد که بیشترین مقدار مربوط به لینولنیک اسید، به میزان 43/105 و 97/148 (میلیگرم اسیدچرب به گرم روغن)، پس از آن لینولئیک اسید به میزان 13/30 و 31/39 (میلیگرم اسیدچرب به گرم روغن) و کمترین مقدار مربوط به آراشیدونیک اسید به میزان 16/5 و 30/8 (میلیگرم اسیدچرب به گرم روغن)، به ترتیب برای نمونه گرگان و سردشت بود.توصیه کاربردی/صنعتی: نتایج حاصل نشان می دهد که میزان اسیدهای چرب ضروری در نمونه سردشت بیشتر از نمونه گرگان میباشد که بیانگر آن است که میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب روغن خرفه ممکن است تحت تاثیر شرایط آب و هوایی محل رویش آن باشد.
امید بیگی، ر، 1388. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. چاپ پنجم، جلد اول، انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد، 347 صفحه
قهرمان، ا. 1375 . فلور رنگی ایران. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.
مظفریان، و.، 1375، فرهنگ نامهای گیاهان ایران، فرهنگ معاصر.
Berry, E. M. and Hirsch, J. 1986. Does dietary Linolenic acid influence blood pressure? Am. J. Clin. Nutr., 44: 336 - 340.
Bhatty, R. S. and Cherdkiatgumchai P. 1990. Compositional analysis of laboratory prepared and Commercial samples of linseed meal and of hull isolated from flax. J. Oil Chem. Soc. 67: 79 - 84.
Galli, C., Simopoulos, A.P. and Tremoli, E., eds., 1994. Fatty acids and lipids: biological aspects. World Rev Nutr Diet., 75:1–197.
Chan, K., Islam, M.W., Kamil, M., Radhakrishnan, R., M.N.M., Bibullah M. and Attas A. 2000. The analgesic and anti-inflammatory effects of Portulaca oleracea L. subsp.Sativa (Haw.) Celak. J. Ethnopharmacol., 73: 445–451.
Cunnane, S.C., Ganguli, S., Menard, C., Lied, A.C., Hamadeh, M. J., Wolever, T.M. and Jenkins, T.M. 1993. High α-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum L.): Some nutritional properties in humans. Br. J. Nutr., 69: 443 - 53.
Cunnane, S.C., Hamadeh, M. J. and Liede, A. C. 1995. Nutritional attributes of traditional Flaxseed in healthy young adults. Am. J. Clin. Nutr., 61: 62 - 8.
Davis, W. 2008. Averting Arrhythmias with Omega-3 Fatty Acid. Life Extension Magazine. Available web: http://www.lef.org/magazine.
Denis, L., Morton, M. S. and Griffiths, K. 1999. Diet and its preventive role in prostatic disease. Eur. Urol., 35: 377- 87.
Desmond, G., Mortley, Jun-Hyun Oh, Damicca S. Johnson, Conrad K. Bonsi and Walter A. Hill.2012. Influence of harvest intervals on growth responses and fatty acid content of purslane (Portulaca oleracea). Hort. Sci., 47:437-439.
Guil, J.L., Torija, M.E., Gimenez, J. J., Rodrigez, I. 1996. Identification of fatty acid in edible wild plants by gas chromatography. J. Chromatogr. A. 719: 229-235.
Li, D., Yee, J.A., Thampson, L.U. and Yan, L.," Dietary upplementation with secoisolariciresinol diglycoside (SDG) reduces experimental etastasis of melanoma cells in mice. Cancer Lett., 142: 91- 6.
Liu, P., Howe, P., Zhou, Y.F., Xu, Z.Q., Hocart, C. and Zhang, R. 2000. Fatty acids and β-carotene in Australian purslane (Portulaca oleracea L.) varieties. J. Chromatogr. A., 893: 207-213.
Lorgeril, M., Salen, P. and Martin, J.L.1998. Mediterranean dietary pattern in a randomized trial: Prolonged survival and possible reduced cancer rate. Arch. Intern. Med., 158: 1181-7.
Metcalf, L.C., Shmitz, A.A. and Pelka, J.R., 1996. Rapid preparation of methyl esters from lipid for gas chromatography analysis. Anal. Chem., 38: 514-515.
Odlhav, B., Beekrum, S., Akula, U. and Baijnath, H. 2007. Preliminary assessment of nutritional value of traditional leafy vegetables in KwaZulu-Natal, South Africa, J. Food Compos. Anal., 20: 430-435.
Oliveira, I., Valentao, P., Lopez, R., Andrade, P.B., Beuto, A. and Pereira, J. 2009. Phytochemical characterization and radical scavenging activity of (Portulaca oleracea L.) leaves and stems. Michrochem. J., 92: 129-134.
Palaniswamy, U.R., McAvoy, R. and Bible, B., 1997. Omega-3-fatty acid concentration in Portulaca oleraceae L. is altered by the source of nitrogen in hydroponics solution. Hort. Sci., 32: 462-463.
Rashed, A.N., Afifi, F.U. and Disi, A.M. 2003. Simple evaluation of the wound healing activity of a crude extract of Portulaca oleracea L growing in Jordan in musculus JVI-1. J. Ethnopharmacol., 88: 131–136.
Salisbury, E. 1961. Weeds and aliens. Collins, London. 384.
Simopoulos, A.P., Norman, H.A. and Gillaspy, J.E. 1995. Purslane in human nutrition and its
potential for world agriculture. World Rev. Nutr. Diet., 77: 47-74.
Simopoulos, A.P., Norman, H.A., Gillaspy, J.E. and Duke, J.A. 1992. Common purslane: a source of omega-3 fatty acids and antioxidant. J. Am. Nutr. Diet., 11: 374- 382.
Thompson, L.U., Rickard, S.E., Orcheson, L.J. and Seidl, M.M.1996. Flaxseed and its lignin and components mammary tumor growth at a rate stage of carcinogenesis. Carcinogenesis., 17: 1373- 6.
Yazici, I., Türkan, I., Sekmen, A.H. and Demiral, T. 2007. Salinity tolerance of purslane (Portulaca oleracea L.) is achieved by enhanced antioxidative system, lower level of lipid peroxidation and proline accumulation. Env. Exp. Bot., 61: 49–57.