تأثیر رطوبت بر ضریب اصطکاک استاتیکی رزماری و اسطوخودوس به وسیله اصطکاک سنج الکتریکی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)فرزاد جلیلیان تبار 1 , رشید غلامی 2 , علی نجات لرستانی 3
1 - گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران؛
2 - گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران؛
3 - گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران؛
Keywords: حمل و نقل, پس از برداشت, خواص مهندسی, فرآوری,
Abstract :
مقدمه و هدف: افزایش روزافزون نقش اقتصادی گیاهان دارویی در جوامع امروزی، پیچیدگی فنآوری های جدید برای تولید (کاشت، داشت و برداشت)، حمل و نقل، ذخیره سازی، فرآوری، نگهداری، ارزیابی کیفی، توزیع، بازاریابی و مصرف این محصولات، نیازمند درک دقیق و صحیح خواص فیزیکی آنهاست. ضریب اصطکاک گیاهان بر روی سطوح مختلف، در طراحی سیلوها و مخازن نگهداری محصولات کشاورزی، تجهیزات انتقال از قبیل تسمه نقاله ها و نیز در طراحی دستگاههای مورد استفاده در فرآوری پس از برداشت مورد نیاز میباشد. روش تحقیق: در این تحقیق ضریب اصطکاک استاتیکی در دو سطح رطوبتی 58 و53 درصد بر پایه تر برای گیاه رزماری، 65 و 63 درصد بر پایه تر برای اسطوخودوس، بر روی سه سطح ورق گالوانیزه، شیشه و چوب چندلا مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار دستگاهی ساخته شد که شامل یک موتور الکتریکی و سنسورهای نوری برای سنجش دقیق زمان سر خوردن محصولات و محاسبه ضریب اصطکاک آنها بود. نتایج و بحث: بیشترین و کمترین مقدار میانگین ضریب اصطکاک استاتیکی بهدست آمده برای رزماری در رطوبت 58 درصد بر پایه تر به ترتیب بر روی چوب چندلا، 0.87 و شیشه 0.46 بود. در حالی که در رطوبت 53 درصد بر پایه تر، بیشترین و کمترین مقدار میانگین ضریب اصطکاک استاتیکی بهدست آمده برای رزماری به ترتیب بر روی چوب چندلا، 0.66 و شیشه، 0.38 بود. این کاهش ضریب اصطکاک برای اسطوخودوس نیز بدین صورت بهدست آمد که کمترین میانگین ضریب اصطکاک در رطوبت 65 درصد بر پایه تر بر روی شیشه و برابر با 0.66 بود در حالیکه در رطوبت 63 درصد بر پایه تر نیز بر روی شیشه اما برابر با 0.56 بهدست آمد. توصیه کاربردی/ صنعتی: شناخت خواص مهندسی گیاهان دارویی برای ایجاد روشهای فرآوری صنعتی مناسب، امری ضروری به شمار می آید.
آزادمهر، ع. حاجی آقایی، ر. رضازاده، ش. افشاری، ا. کیانی امین، م، برادران، ب. ابراهیمی، پ. 1390. بررسی اثر عصاره اسطوخودوس بر تکثیر لنفوسیتی و سایتوکاین فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا. فصلنامه گیاهان دارویی، 10: 147-142 .
Angioni, A., Barra, A., Cereti, E., Barile, D., Coisson, J.D., Arlorio, M. and et al. 2004. Chemical composition, plant genetic differences, antimicrobial and antifungal activity investigation of the essential oil of Rosmarinus officinalis L. J Agric Food Chem., 52: 3530-3535.
Inoue, K., Takano, H., Shiga, A., Fujita, Y., Makino, H., Yanagisawa, R. and et al. 2005. Effects of volatile constituents of a rosemary extract on allergic airway inflammation related to house dust mite allergenin mice. Int Mol Med J., 16 (2): 315-319.
Khodabakhshian, R., Emadi, B. and Abbaspour Fard, M. H. 2010. Frictional behavior of sunflower seed and its kernel as a function of moisture content, variety and size. J. Agric. Sci. Technol., 4: 83-94.
Razavi, M.A., Rafe, A., Mohammadi Moghaddam, T. and Mohammad Amini, A. 2007. Physical properties of pistachio nut and its kernel as a function of moisture content and variety. J Food Eng Res., 56: 89-98.
Nalbandi, H., Ghassemzadeh, H.R. and Seiiedlou, S. 2010. Seed moisture dependent on physical properties of Turgenialatifolia: criteria for sorting. J Agric Tech., 6 (1): 1-10
Peng, Y., Yuan, J., Liu, F. and Ye, J. 2005. Determination of active components in rosemary by capillary electrophoresis with electrochemical detection. J Pharm Biomed Anal., 39: 431- 437.
Sessiz, A., Esgici, R. and Kizil, S. 2007. Moisture-dependent physical properties of caper (Capparis ssp.) fruit. J Food Eng., 79: 1426-1431.
Sotelo-Felix, J.I., Martinez-Fong, D. and Muriel, P. 2002. Protective effect of carnosol on CCl (4)-induced acute liver damage in rats. Eur J Gastroenterol Hepatol., 14: 1001-1006.
Subramanian, S. and Viswanathan, R. 2007. Bulk density and friction coefficients of selected minor millet grains and flours. J Food Eng., 81: 118–126
Swain, A.R., Dutton, S.P. and Truswell, A.S. 1985. Alicylates in foods. J Am Diet Assoc., 85: 950-960.
Taddei, I., Giachetti, D., Taddei, E. and Mantovani, P. 1988. Spasmolytic activity of peppermint, sage and rosemary essences and their major constituents. Fitoterapia., 59: 463-468.
Tunde-Akintunde, T.Y., Akintunde, B.O. and Oyelade, O.J. 2007. Effect of moisture content on terminal velocity, compressive force and frictional properties of melon seeds. CIGR Journal., 9: 7- 22.
Valenzuela, A., Sanhueza, J., Alonso, P., Corbaria, A. and Nieto, S. 2004. Inhibitory action of conventional food-grade natural antioxidants and natural antioxidants of new development on the thermalinduced oxidation of cholesterol. Int J Food Sci Nutr., 55: 155-162.
Yalcin, I., ozarslan, C., and T. Akbas. 2007. Physical properties of pea (Pisum sativum) seed. J Food Eng., 79: 731- 735.
Zaalouk, A.K. and Zabady, F. I. 2009. Effect of moisture content on angle of repose and friction coefficient of wheat grain. J Agric Eng., 26: 418-427.