اثر استفاده از هندوانه ابوجهل و پروبیوتیک بر عملکرد رشد و ریخت شناسی روده جوجههای گوشتی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)مجید هاشمی 1 , سید محمدعلی جلالی 2 , فرشید خیری 3
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
Keywords: جوجه گوشتی, هندوانه ابوجهل, پروتکسین,
Abstract :
مقدمه و هدف: میوه هندوانه ابوجهل تلخمزه است و در برابر عوامل بیماریزا فعالیت ضد باکتریایی دارد. بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف پودر میوه هندوانه ابوجهلبا و بدون مکمل پروبیوتیک پروتکسین بر عملکرد رشد، صفات لاشه و ریختشناسی روده جوجههای گوشتیهدف از این پژوهش بود. روش تحقیق: 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه، به طورکاملاً تصادفی در یک آزمایش فاکتوریل4 × 2، (صفر،2/0، 4/0 و 6/0 درصد هندوانه ابوجهل و صفر و 01/0 درصدپروبیوتیک) به هشت تیمار غذایی باسه تکرار تقسیم و به مدت 42 روز تغذیه شدند.مصرفخوراک،افزایشوزن و ضریبتبدیل خوراک پرندگان در خلال آزمایش اندازهگیری شد و در پایان آزمایش اندام های داخلی جوجهها توزین و ریختشناسی روده ارزیابی شد. نتایج و بحث: مصرف خوراک پرندهها در تیمارهای 4/0 و 6/0 درصد هندوانه ابوجهل کاهش، ولی افزایش وزن بهبود معنیدار یافت (05/0>p). استفاده از پروبیوتیک تاثیر معنیدار در افزایش مصرف خوراک و افزایش وزن جوجهها داشت (05/0>p). ضریب تبدیل خوراک در تیمارهای هندوانه ابوجهل کاهش معنیدار یافت (05/0 p<) اما پروبیوتیک تاثیری بر آن نداشت. پودر هندوانه ابوجهل سبب افزایش معنیدار راندمان لاشه، سینه، ران، کبد و قلب جوجهها شد. اثرات متقابل هندوانه ابوجهل و مکمل پروبیوتیک نشان داد که افزودن پروبیوتیک به جیرههای دارای 4/0 و 6/0 درصد هندوانه ابوجهل سبب افزایش معنیدار راندمان لاشه، سینه و قلب جوجهها شد(05/0 p<). ارتفاع و عرض پرز، عمق کریپت و ضخامت ماهیچه موکوسی روده جوجهها با تیمار غذایی 6/0 درصد پودر هندوانه ابوجهل افزایش معنیدار یافت (05/0>p) و مکمل پروبیوتیک ارتفاع پرز و ضخامت ماهیچه موکوسی روده جوجهها را افزایش داد (05/0>p). توصیهکاربردی/صنعتی:نتایج این تحقیق نشان داد که 4/0درصد پودر میوه هندوانه ابوجهل و پروبیوتیک پروتکسین را می توان به عنوان مکمل های سیمبیوتیک در جیره غذایی جوجههای گوشتی استفاده کرد.
Applegate, T.J., Klose, V., Steiner, T., Ganner, A. & Schatzmayr, G. (2010). Probiotics and phytogenics for poultry: Myth or reality? .Journal of Applied Poultry Research, 19: 194–210.
Bolua, S.A., Sola-Ojo, F.E., Olorunsanya, O.A. & Adekola, O.G. (2011). Effect of graded levels of melon Seed (Citrullus lanatus) cake on the performance, carcass evaluation and blood parameters of broiler chicken. Animal Nutrition and Feed Technology, 11: 63-70.
Gunal, M., Yayli, G., Kaya, O., Karahan, N. &Sulak, O. (2006). The effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science, 5(2):149-155.
Hosseini, N.M. (2011). Comparison of using different levels of black pepper with probiotic on performance and serum composition on broilers chickens. Journal of Basic and Applied Scientific Research, 11: 2425-2428.
Hussain, A.I., Rathore, H.A., Sattar, M.Z., Chatha, S.A., Sarker, S.D. & Gilani, A.H. (2014). Citrullus colocynthis (L.) Schrad (bitter apple fruit): A review of its phytochemistry, pharmacology, traditional uses and nutritional potential. Journal of Ethnopharmacology, 155(1):54-66.
Jamroz, D., Orda, I., Kamel, C., Wiliczkiewicz, A., Wertelecki, T. & Skorupinska, I. (2003). The influence of phytogenic extracts on performance, nutrient digestibility, carcass characteristics, and gut microbial status in broiler chickens. Journal of Animal Feed Science, 12:583–596.
Javed, M., Durrani, F.R., Hafeez, A., Khan, R.U. & Ahmad, I. (2009). Effect of aqueous extract of plant mixture on carcass quality of broiler chicks. Journal of Agricultural and Biological Science, 4: 37-40.
Kabir, S.M.K. (2009). The role of probiotics in the poultry industry. International Journal of Molecular Sciences, 10: 3531-3546.
Khan, R.U. & Naz. S. (2013). The applications of probiotics in poultry production. World's Poultry Science Journal, 69: 621-631.
National Research Council. (2006). Lost Crops of Africa National Academies Press.
Rahimian, Y., Tabatabaie, S.N. Valiollahi, S.M.R., Toghiania, M., Kheiri, F., Zamani, F., Rafiee, A., Miric,Y., Asgarian, F. & Khajeali, Y. (2013). Effect of use cumulative levels of sesame (Sesamum indicum) meal with phytase enzyme on performance of broiler chicks. Scientific Journal of Veterinary Advances, 2(12): 178-188.
Salama, H.M.H. (2012). Alkaloids and flavonoids from the air dried aerial parts of Citrullus colocynthis. JournalofMedicinalPlantResearch, 6:5150–5155.
Sebbagh, N., Cruciani-Guglielmacci, C., Ouali, F., Berthault, M.F., Rouch, C., Sari, D.C. & Magnan, C. (2009). Comparative effects of Citrullus colocynthis, sunflower and olive oil-enriched diet in streptozotocin-induced diabetes in rats. Diabetes and Metabolism, 35: 178–184.
Shahverdi, A., Kheiri, F., Faghani, M., Rahimian, Y. & Rafiee, A. (2013). The effect of use red pepper (Capsicum annum L.) and black pepper (Piper nigrum L.) on performance and hematological parameters of broiler chicks. European Journal of Zoological Research, 2: 44-48.
Sharma, A., Singh, S. & Nag, T.N. (2010). Antibacterial activity of Citrullus colocynthis and Tribulus terrestris against some pathogenic bacteria. Asian Journal of Microbiology and Biotechnology and Environmental Sciences, 12: 633–637.