فعالیت ضد میکروبی عصاره استونی Salvia officinalis در برابر جدایه های بیماریزا
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)قزلباش ق. ر 1 , پریشانی م. ر 2 , فویوانی م .ح 3
1 - دانشکده علوم، گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2 - دانشکده علوم، گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3 - دانشکده علوم، گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
Keywords: استافیلوکوکوس اورئوس, باسیلوس سرئوس, فعالیت ضد میکروبی, Salvia officinalis,
Abstract :
مقدمه وهدف: Salvia officinalis به عنوان یک داروی سنتی در درمان برخی از بیماریها در کشورهایی از جمله لبنان، سوریه، اردن و .... شناخته شده است. به علاوه S. officinalis در مطالعات مختلف برای بررسی تاثیرات دارویی مورد آزمایش قرار گرفته است. هدف در این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی این گیاه در برابر تعدادی از باکتریها بوده است. روش تحقیق: سه عصاره مختلف ( عصاره آبی، استون و اتانولی) از نظر ویژگیهای ضد باکتری در برابر باسیلوس آنتراسیس، باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس با روش انتشار دیسکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج و بحث: عصاره های اتانولی تاثیرات ضد باکتریایی متوسطی را نشان دادند در حالیکه عصاره های استونی به خصوص عصاره برگها تاثیر قدرتمندی در این زمینه داشتند. از سوی دیگر عصاره های آبی هیچ فعالیت ضد باکتریایی در برابر باکتریهای مورد آزمایش نشان ندادند. نتایج نشان دهنده فعالیت بازدارندگی عصاره استونی با MIC معادل 10 میلی گرم در میلی لیتر برای باسیلوس آنتراسیس و MIC معادل 30 میلی گرم در میلی لیتر برای استاف اورئوس بود. میکروارگانیسمهای گرم منفی حساسیت بیشتری نسبت به عصاره ها نشان دادند. در مجموع می توان گفت که عصاره های استخراج شده توسط حلالهای آلی به خصوص استون می تواند به عنوان یک ترکیب ضدباکتری مورد استفاده قرار گیرد و نیز به این نکته می توان اشاره کرد که چنانچه قطبیت حلال کاهش می یابد ترکیبات ضد باکتری و بنابراین فعالیت عصاره افزایش نشان می دهد. توصیه های کاربردی/صنعتی: عصارهSalvia officinalisمی تواند به عنوان پماد برای درمان زخم استفاده شود و به عنوان یک داروی جدید در برابر باسیلوس آنتراسیس معرفی شود.
Ayres, J.C., Mundt, J.O. and Sandine, W. E. 1980. Microbiology of Foods. San Francisco: WH Freeman and Company.
Cowan, M. M. 1998. Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology. Rev., 12: 564-582.
Dordevic, S. 2000. Chemical constituents and antimicrobial activity of the ethanol extracts obtained from the flower, leaf and stem of Salvia officinalis. Facta Universitatis Series., 1: 87-93.
Durmaz, H. 2006. Antibacterial activities of Allium vineale, Chaerophyllum macropodum and Prangos ferulacea. African Journal of Biotechnology., 5: 1795-1798.
Finch, R.G. 1998. Antibiotic resistance. Journal of Antimicrobial Chemotherapy., 42: 125-128.
Kunin, C. M. 1993. Resistance to antimicrobial drugs-a world-wide calamity. Annals of Internal Medicine., 118: 557-561.
Razmavar, S., Ameen Abdulla, M., Binti Ismail, S. and Hassan darvish, P. 2014. Antibacterial Activity of Leaf Extracts of Baeckea Frutescens against Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus. Hindawi Publishing Corporation., 2014: 1-5.
Shaik, G., Sujatha, N. and Mehar, S. K. 2014. Medicinal plants as source of antibacterial agents to counter Klebsiella pneumonia. Journal of Applied Pharmaceutical Science., 4: 135-147.
Tirupatirao, S., Gouri Sankar, K.., Kannan, S., Narasimha Naik, R. 2014. Comparative Analysis of Anti-Bacterial activity of Medicinal Plants. International Journal of PharmTech Research., 6: 262-265.
Velickovic, D. T. 2003. Chemical constituents and antimicrobial activity of the ethanol extracts obtained from the flower, leaf and stem of Salvia officinalis L. Journal of the Serbian Chemical Society., 68: 17-24.