بررسی فعالیت ضد میکروبی اسانس آویشن شیرازی بر روی اسینتو باکتر بومانی جدا شده از نمونه های بالینی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)خدیجه رضایی کیخواهی 1 , غلامرضا باقری 2 , مهدی حسن شاهیان 3 , سعیده سعیدی 4
1 - مرکز تحقیقاتی مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
2 - مرکز تحقیقات گیاهان دارویی زابل، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
3 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
4 - مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
Keywords: اسانس, آویشن شیرازی, فعالیت ضد میکروبی, حداقل غلظت کشندگی, اسینتو باکتر بومانی, حداقل غلظت مهار کنندگی,
Abstract :
مقدمه و هدف: هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد میکروبی اسانس آویشن شیرازی بر روی اسینتو باکتر بومانی جدا شده از نمونه های بالینی است. روش تحقیق: دوازده سویه اسینتو باکتر بومانی از بیمارستان های شهرستان زابل جداسازی شد. اسانس آویشن شیرازی با استفاده از دستگاه کلونجر بدست آمد، در نهایت حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس در برابر باکتریهای ذکرشده با روش میکرودایلوشن تعیین گردید. نتایج و بحث: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کمترین غلظت مهار کنندگی در برابر باکتری ها برابر با 31/0 میلی گرم بر میلی لیتر است و تنها یک سویه از باکتری در این غلظت مهار شده است. بیشترین غلظت مهار کننندگی برابر با 10 میلی گرم بر میلی لیتر بوده و یک سویه نیز در این غلظت مهار شده است. توصیه کاربردی و صنعتی: نتایج نشان داد که اسانس با افزایش غلظت اثرات ضد میکروبی آن افزایش پیدا می کند، اسانس آویشن فعالیت ضد میکروبی خوبی حتی در غلظت های پایین از خود نشان داد. با کاربرد اسانس آویشن شیرازی علیه باکتری های بیماریزا می توان به یک ماده ضد میکروبی خوب بدون اثر جانبی دست پیدا کرد.
Ali, M.S., Saleem, M., Ali, Z. and Ahmad, V.U. 2000. Chemistry of Zataria multiflora (Lamiaceae). Phytochemistry, 55: 933 - 936.
Abbasgholizadeh, N., Ettehad, G.H., Arab, R., Nemati, A., Barak, M. and Pirzadeh, A. 2008. Antibacterial effects of Zataria multiflora Boiss (Shiraz organo essence) on Enterobacteriaceae species. Research Journal of Biological Sciences, 3:345-347.
Basti, A.A., Razavilar, V., Misaghi, A., Radmehr, B., Abbasifar, B. and Yazani, D. 2009. Effect of Zataria multiflora Bioss essential oil on probability of growth inhibition of Staphylococcus aureus in a brain heart infusion broth. Journal of Medicinal plants, 3: 53-60.
Babaie, M., Yasa, N., Mohammadirad, A., Khorasani, R. and Abdollahi, M. 2007. On the anti oxidative stress potential of Zataria multiflora Boiss (Avishanshirazi) in Rats. International Journal of Pharmacology, 3: 510 - 4.
Babakhanloo, P., Mirza, M., Sefidkon, F., Ahmadi, L., Barazande, M. and Asgari, F. 1998. Research on medicinal and aromatic herbs. Research Institute of Forests and Rangelands, 141-92.
Deans, S.G. 1992. Natural antioxidant from thymus vulgaris (thyme) volatile oil. Acta Horicultural, 322: 171-182.
Eftekhar, E., Zamani, S., Yusefzadi, M., Hadian, J. and Nejad Ebrahimi, S. 2011. Antibacterial activity of Zataria multiflora Boiss essential oil against extended spectrum β lactamase produced by urinary isolates of Klebsiella pneumonia. Jundishapur Journal of Microbiology, 4(1): S43-S49.
Ettehad, G.H. and Arab, R. 2007. Evaluation of antibacterial effects of Shiraz oregano essence (Zataria multiflora Boiss) on Salmonella typhi and comparing to antibiotics. Research Journal of Biological Sciences, 2: 674-76.
Fazlara, A., Najafzadeh, H. and Lak, E. 2008. The potential application of plant essential oils as natural preservatives against Escherichia coli O157:H7. Pakistan Journal of Biological Sciences, 11(17): 2054-61.
Fouriner, P.E. and Richet, H. 2006. The epidemiology and control of Acintobacter baumannii in health care facilities. Clinical Infectious Diseases, 42(5): 692-699.
Ghasemi, S., SeyedJavadi, N.H., Esmaeili, S. and Khosravi- Darani, K.. 2012. Minimum inhibitory concentration of Zataria multiflora Boiss. essential oil on Sallmonella enteritidis, Listeria monocytogenes, Escherichia coli 0157: H7 and Staphylococcus aureus. Asian Journal of Chemistry, 24(12): 5943-5944
Javidnia, K., Tabatabai, M. and Shafiee, A. 1999. Volatile constituents and antimicrobial activity of Zataria multiflora population Iran. Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 18: 1 - 5.
Jafari, S., Amanlou, M., Borhan-Mohabi, K. and Farsam, H., 2003. Comparative study of Zataria multiflora and Anthemisnobelis extracts with Myrthuscommunis preparation in the treatment of recurrent aphthous stomatitis. Daru, 11: 1 – 5.
Khalili, M. and Vahidi, A. 2006. The anti-microbial effects of Zataria multiflora drops on three bacterial species cause gastrointestinal disease. World Journal of Medicinal Science, 2: 162-163.
Motevasel,M., Zomorodian, K., Ashraf Mansouri, M.A., Farshad, S.H., Haghighhat, A.R. and Hadaegh, M.G. 2011. The anti-bacterial effects of Zataria multiflora extract on common pathogenic Gram positive cocci, pathogenic Gram negative bacilli and non-pathogenic bacteria. African Journal of Microbiology Research, 5(28):4993-4996.
Mir, N., Sanchez, M., Baquero, F., Lopez, B., Calderon, C., and Canton, R. 1998. Soft salt-mannitol agar-cloxacillin test: a highly specific bedside screening test for detection of colonization with methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Journal of Clinical Microbiology, 36(4): 986-989.
Mahboubi, M., Feizabadi, M.M., Haghi, G. and Hosseini, H. 2008. Antimicrobial activity and chemical composition of essential oil from Oliveria decumbens Vent. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 24: 56-65
Mahboubi, M. and Feizabadi, M.M. 2008. Antifungal activity of essential oil from Oliveria decumbens Vent and its synergy with amphotricin B. International Journal of Essential Oil Therapeutics, 2: 26-28.
Mahboubi, M. and Ghazianbidgoli, F. 2010. Antistaphylococcal activity of Zataria multiflora essential oil and its synergy with vancomycin. Phytomedicine, 17:548- 550
Mokhberi, M., Shams Lahijani, M., Monsefi, M., and Kamalinejad, M.,2004.The study of effects of aqueous extracts of Zatariamultiflora (ZM) and Elaeagnusangostifolia (EA) on the volume of stomach of mouse fetus. Iranian Journal. Pharmcology. Research, 2: 58.
Mahboubi, M. and Kazempour, N., 2009. The antimicrobial activity of essential oil from Perovskiaabrotanoides Karel and its main components. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, 71:343-347.
Mahboubi, M. and Farzin, N., 2009. Antimicrobial activity of Artemisia sieberi essential oil from central of Iran. Iranian Journal of Microbiology, 1: 43-48.
Murray, M.T., Pizzorno, J.E., Pizzorno, J.E. and Murray, M.T. 1999. Aphthous stomatitis: text book of natural medicine. 2nd ed. Churchill Livingston, U.K, 2: 1085 - 1087.
Motevasel, M., Okhovat, M.A., Zomorodian, K. and Farshad, S. 2013. A Study of the effect of Zataria multiflora extract on methicillin resistant Staphylococcus aureus. Jundishapur Journal of Microbiology, 6(5): e5453
Newall, C., Anderson, L.A. and Philipson, J.D. 1996. Herbal medicines a guide for health care professionals. The pharmaceutical press .London .
Parviz, O., Horieh, S., Iraj, R. and Fatemeh, S., 2010. Antimicrobial characteristics of some herbal oils on Pseudomonas aeruginosa with special reference to their chemical compositions. Iran Journal of Pharmaceutical Research, 8(2):107-114.
Peleg, A.P., Seifer, H. and Paterson, D.L. 2008. Acintobacter baumannii : Emergence of a successful pathogen. Clinical Microbiology Reviews, 21(3): 538-582.
Ramezani, M., Hosseinzadeh, H. and Samizadeh, S.H. 2004. Antinociceptive effects of Zataria multiflora Boiss fractions in mice. Journal Ethnopharmacology, 91: 167 - 70.
Rasooli, I. and Rezaei, M.B. 2002. Bioactivity and chemical properties of essential oils from Zataria multiflora and Menthalongifolia. Journal of Essential oil Research, 14: 141-146.
Saleem, M., Nazli, R., Afza, N., Sami, A. and Ali, M.S. 2004. Biological significance of essential oil of Zataria multiflora Boiss. Natural Products Research, 18: 493-97.
Shokri, H., Asadi, F., Bahonar, A.R. and Khosravi, A.R. 2006. The role of Zataria multiflora essence (Iranian herb) on innate immunity of animal model. Iranian Journal of Immunology, 3(4):164-8.
Shakeri, M.S., Shahidi, F., Beiraghi-Toosi, S. and Bahrami, A. 2011. Antimicrobial activity of Zataria multiflora Boiss. essential oil incorporated with whey protein based films on pathogenic and probiotic bacteria. International Journal of Food Science and Technology, 46: 549–554.
Shaiq,A.M., Saleema, M., Akhtara, F., Jahangira, M., Parvezb, M. and Uddin, A.V. 1999. Three p-cymene derivatives from Zataria multiflora. Phytochemistry, 52: 685 - 8.
Shamsalizadeh, N., MerghatiKhoei, E., Sheikhan, F. and Fazelimanesh, M. 2011. Anti Staphylococcus activity of Zataria multiflora Bioss on urinary tract Staphylococcus aureus infections. Heomparative study. Research Journal of Biological Sciences, 6(4): 187-191.
Ur Rahman, M., Gul, S., Ali Odhano, E., Ali Soomro, U. and Hafeez, I. 2010. Affectivity of Zataria multiflora Bioss alcoholic extracts against bacteria. Libyan agriculture research center journal international, 1(3): 147-152.
Zarei,M.A., Dabbagh, M.A. and Fouladi, Z. 2007. In Vitro Anti-Candida Activity of Zataria multiflora Boiss. eCAM, 4: 351 - 3.