اثر منبع روغن گیاهی و مکمل ال-کارنیتین بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای بیوشیمیایی خون بلدرچین ژاپنی
Subject Areas : Camelع. عابدپور 1 , س.م.ع. جلالی 2 , ف. خیری 3
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
Keywords: ال-کارنیتین, بلدرچین ژاپنی, متابولیتهای خون, خصوصیت لاشه, منبع روغن,
Abstract :
آزمایشی به منظور مطالعه اثرات روغن سویا، کتان و آفتابگردان (منابع مختلف اسید چرب) با و بدون مکمل ال-کارنیتین (0 و 50 میلی گرم در کیلوگرم) بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و خصوصیت لاشه بلدرچین ژاپنی انجام گرفت. تعداد 192 قطعه بلدرچین ژاپنی ماده با سن 7 روز، به طور تصادفی به 6 جیره غذایی با 4 تکرار اختصاص یافتند. آزمایش به صورت کاملاً تصادفی بر اساس طرح فاکتوریل 3 × 2 (سه منبع روغن و دوسطح ال-کارنیتن) با 8 پرنده در هر قفس انجام شد. خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک پرندهها در مدت آزمایش اندازهگیری گردید. هم چنین، 2 پرنده از هر قفس (تکرار) به صورت تصادفی در پایان آزمایش انتخاب و سپس مقدار کلسترول، آلبومین و پرتئین کل سرم خون اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر تیمارهای غذایی قرار گرفت و افزایش وزن بلدرچینها با افزودن ال-کارنیتین به تیمار دارای روغن کتان بهبود معنیدار یافت (05/0>P). انواع مختلف روغن گیاهی و مکمل ال-کارنیتین اثر معنیداری بر کبد و سنگدان بلدرچینها نداشت (05/0<P) و روغن کتان و آفتابگردان وزن قلب بلدرچینها را افزایش داد. افزودن ال-کارنیتین به جیره دارای روغن آفتابگردان وزن نسبی کبد و قلب را کاهش داد. روغن آفتابگردان غلظت پروتئین کل و آلبومین سرم پرندهها را افزایش داد. مکمل ال-کارنیتین مقدار پروتئین کل و گلوبولین سرم خون را نیز افزایش معنیدار داد (05/0>P). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که منبع روغن جیره غذایی بر عملکرد بلدرچین ژاپنی اثر دارد و همچنین استفاده از منابع مختلف روغن گیاهی با مکمل ال-کارنیتین، فراسنجههای بیوشیمیایی خون بلدرچینهای ژاپنی ماده را تحت تأثیر قرار داد.
Arslan C. (2006). L-carnitine and its use as a feed additive in poultry feeding a review. Rev. Med. Vet. 157, 134-142.
Burlikowska K., Piotrowska A. and Szymeczko R. (2010). Effect of dietary fat type on performance, biochemical indices and fatty acids profile in the blood serum of broiler chickens. J. Anim. Feed Sci. 19, 440-451.
Christie W.W. (1990). Gas Chromatography and Lipids, a Practical Guide. Oily Press, Bridgwater, UK.
Corduk M., Ceylan N. and Ildiz F. (2007). Effects of dietary energy density and L-carnitine supplementation on growth performance, carcass traits and blood parameters of broiler chickens. South African J. Anim. Sci. 37, 65-73.
El-Yamany A.T., El-Allawy H.M.H., Abd El-Samee L.D. and El-Ghamry A.A. (2008). Evaluation of using different levels and sources of oil in growing Japanese quail diets. American-Eurasian J. Agric. Environ. Sci. 3, 577-582.
Harpaz S. (2005). L-carnitine and its attributed functions in fish culture and nutrition. A review. Aquaculture. 249, 3-21.
Jalali Haji-Abadi S.M.A., Mahboobi-Soofiani N., Sadeghi A.A., Chamani M. and Riazi G. (2010). Effects of supplemental dietary L-carnitine and ractopamine on the performance of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aqua. Res. 41, 1582-1591.
Kheiri F., Pourreza J., Ebrahimnezhad Y. and Jalali Haji-Abadi S.M.A. (2011). Effect of supplemental ractopamine and L-carnitine on growth performance, blood biochemical parameters and carcass traits of male broiler chicks. African J. Biotechnol. 68, 15450-15455.
Koksal B.H., Kucukersan M.K. and Cakin K. (2011). Effects of L-carnitine and / or inulin supplementation in energy depressed diets on growth performance, carcass traits, visceral organs and some blood biochemical parameters in broilers. Rev. Med. Vet. 162, 519-525.
LeBlanc M.J., Brunet S., Bouchard G., Lamireau T., Yousef I.M., Gavino V., Lévy E. and Tuchweber B. (2003). Effects of dietary soybean lecithin on plasma lipid transport and hepatic cholesterol metabolism in rats. J. Nutr. Biochem. 14, 40-48.
Lee K.W., Everts H., Kappert H.J., Frehner M., Losa R. and Beynen A.C. (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Br. Poult. Sci. 44, 450-457.
Leeson S. and Atteh J.O. (1995). Utilization of fats and fatty acids by turkey poults. Poult. Sci. 74, 2003-2010.
Leeson S. and Summers J.D. (1997). Commercial Poultry Nutrition. University Books, Guelph, Canada.
Lien T.F. and Horng Y.M. (2001). The effect of supplementary dietary L-carnitine on the growth performance, serum components, carcass traits and enzyme activities in relation to fatty acid β-oxidation of broiler chickens. Br. Poult. Sci. 42, 92-95.
Nobakht A., Tabatbaei S. and Khodaei S. (2011). Effects of different sources and levels of vegetable oils on performance, carcass traits and accumulation of vitamin e in breast meat of broilers. Curr. Res. J. Biol. Sci. 3, 601-605.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Parizadian B., Shams-shargh M. and Zerehdaran S. (2011). Study the effects of different levels of energy and L-carnitine on meat quality and serum lipids of Japanese quail. Asian J. Anim. Vet. Adv. 6, 944-952.
Parsaeimehr K., Farhoomand P. and Najafi R. (2012). The effects of L-carnitine with animal fat on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broiler chickens. Ann. Biol. Res. 3, 3663-3666.
Rabie M.H. and Szilagyi M. (1998). Effects of L-carnitine supplementation of diets differing in energy levels on performance, abdominal fat content and yield and composition of edible meat of broilers. Br. J. Nut. 80, 391-400.
Rabie M.H., Szilagyi M. and Gippert T. (1997a). Effects of dietary L-carnitine supplementation and protein level on performance and degree of meatness and fatness of broilers. Acta Biol. Hung. 48, 221-239.
Rabie M.H., Szilagyi M., Gippert T., Votisky E. and Gerendai D. (1997b). Influence of dietary L-carnitine on performance and carcass quality of broiler chickens. Acta Biol. Hung. 48, 241-252.
Rezaei M., Attar A., Ghodratnama A. and Kermanshahi H. (2007). Study the effects of different levels of fat and L-carnitine on performance, carcass characteristics and serum composition of broiler chicks. Pakistan J. of Biol. Sci. 10, 1970-1976.
Sadeghzadeh S.S., Yazdian M.R. and Nasr J. (2014). The effects of different levels of L-carnitine and methionine on performance and blood metabolites in female broiler. Res. Opin. Anim. Vet. Sci. 4, 427-431.
Sarica S., Corduk M. and Kilinc K. (2005). The effect of dietary L-carnitine supplementation on growth performance, carcass traits and composition of edible meat in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). J. Appl. Poult. Res. 14, 709-715.
Sarica S., Corduk M., Ensoy U., Basmacioglu H. and Karatas U. (2007). Effects of dietary supplementation of L-carnitine on performance, carcass and meat characteristics of quails. South African J. Anim. Sci. 37, 189-201.
SAS Institute. (2004). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sayed A.N., Shoeib H.K. and Abdel-Raheem H.A. (2001). Effect of dietary L-carnitine on the performance of broiler chickens fed on different levels of fat. Assiut Vet. Med. J. 45, 37-47.
Scaife J.R., Moyo J., Galbraith H., Michie W. and Campbell V. (1994). Effect of different dietary supplemental fats and oils on the tissue fatty acid composition and growth of female broilers. Br. Poult. Sci. 35, 107-118.
Shahriar H.A., Rezaei A., Lak A. and Ahmadzadeh A. (2007). Effect of dietary fat sources on blood and tissue biochemical factors of broiler. J. Anim. Vet. Adv. 6, 1304-1307.