بررسی اثر آبلیمو در آب آشامیدنی و پودر آویشن در جیره غذایی بر عملکرد و برخی پارامترهای خونی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی
Subject Areas : Camelح. بهبودی 1 , ا. اسماعیلیپور 2 , ر. میرمحمودی 3 , م. مظهری 4
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
Keywords: تنش گرمایی, آویشن, هتروفیل, جوجه, آبلیمو, لنفوسیت,
Abstract :
این مطالعه به منظور بررسی اثرات آبلیمو در آب آشامیدنی و آویشن در رژیم غذایی بر عملکرد رشد، غلظت تریگلیسرید و کلسترول سرم، هتروفیل، لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در جوجههای گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 3 × 2 با دو سطح آبلیمو (0 و 2 ملیلیتر در لیتر آب آشامیدنی) و سه سطح پودر آویشن (0، 5/0 و 1 درصد جیره غذایی) انجام شد. هر تیمار شامل 4 تکرار (9 پرنده در هر تکرار) بود. پرندگان از 25 تا 42 روزگی در دمای 2 ± 34 درجه سانتیگراد (از ساعت 9 تا 17) قرار گرفتند. خوراک مصرفی، اضافه وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، نسبت هتروفیل به لنفوسیت، فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و غلظت کلسترول سرم تحت تأثیر اثرات آبلیمو و آویشن قرار نگرفتند (05/0P>) در حالیکه اثر ترکیبی این دو ماده افزودنی باعث بهبود عملکرد و کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت و غلظت تریگلیسرید سرم شد (05/0P≤). استفاده همزمان 5/0 درصد آویشن و 2 میلیلیتر در لیتر آبلیمو خوراک مصرفی و اضافه وزن بدن را به ترتیب به میزان 229 و 165 گرم افزایش داد. افزودن 5/0 و 1 درصد آویشن به جیره غذایی و 2 میلیلیتر در لیتر آبلیمو به آب آشامیدنی باعث کاهش غلظت تریگلیسرید سرم به ترتیب به میزان 8/9، 1/11 و 5/8 میلیگرم در دسیلیتر شد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده همزمان 5/0 درصد آویشن به جیره غذایی و 2 میلیلیتر در لیتر آبلیمو به آب آشامیدنی یک برنامه مدیریتی بالقوهای را جهت جلوگیری از کاهش عملکرد ناشی از تنش گرمایی بر جوجههای گوشتی فراهم میکند.
Amad A.A., Männer K., Wendler K.R, Neumann K. and Zentek J. (2011). Effects of a phytogenic feed additive on growth performance and ileal nutrient digestibility in broiler chickens. Poult. Sci. 90, 2811-2816.
Aviagen. (2007). Parent Stock Management Manual: Ross 308. Aviagen Ltd., Newbridge, UK.
Borges S., Da Silva A.F., Ariki J., Hooge D. and Cummings K. (2003). Dietary electrolyte balance for broiler chickens exposed to thermoneutral or heat stress environments. Poult. Sci. 82, 428-435.
Elagib H.A. and Omer H. (2012). Effect of dietary ascorbic acid on performance and immune response of heat stressed broiler chicks. Pakistan J. Nutr. 11, 216-220.
Ertas O.N., Güler T., Çiftçi M., Dalkilic B. and Simsek U.G. (2005). The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. Int. Poult. Sci. 4, 879-884.
Gross W.B. and Siegel H.S. (1983). Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chickens. Avian. Dis. 27, 972-979.
Gursu M.F., Onderci M., Gulcu F. and Sahin K. (2004). Effects of vitamin C and folic acid supplementation on serum paraoxonase activity and metabolites induced by heat stress in vivo. Nutr. Res. 24, 157-164.
Hashemipour H., Kermanshahi H., Golian A. and Veldkamp T. (2013). Effect of thymol and carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities and immune response in broiler chickens. Poult. Sci. 92, 2059-2069.
Hippenstiel F., Abdel-Wareth A.A.A., Kehraus S. and Südekum K.H. (2011). Effects of selected herbs and essential oils and their active components on feed intake and performance of broilers: a review. Arch. Geflügelk. 75, 226-234.
Hosseini S.A., Meimandipour A., Alami F., Mahdavi A. and Mohiti-Asli M. (2013). Effects of ground thyme and probiotic supplements in diets on broiler performance, blood biochemistry and immunological response. Italian J. Anim. Sci. 12, 116-120.
Kadam A.S., Lonkar V.D., Patodkar V.R., Kolangath S.M. and Bhosale T.A. (2009). Comparative efficacy of supplementation of natural (citrous limon juice), herbal and synthetic vitamin C on the immune response of broiler chicken during summer stress. Asian J. Poult. Sci. 3, 57-62.
Kutlu H. and Forbes J. (1993). Changes in growth and blood parameters in heat-stressed broiler chicks in response to dietary ascorbic acid. Livest. Prod. Sci. 36, 335-350.
Lambert R.J.W., Skandamis P.N., Coote P.J. and Nychas G.J.E. (2001). A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. J. Appl. Microbiol. 91, 453-462.
Lawrence B.M. (2005). Antimicrobial / Biological Activity of Essential Oils. Allured Publishing Corporation, Illinois, United States.
Lin H., Jiao H., Buyse J. and Decuypere E. (2006). Strategies for preventing heat stress in poultry. World’s Poult. Sci. J. 62, 71-86.
Mashaly M.M., Hendricks G.L., Kalama M.A., Gehad A.E., Abbas A.O. and Patterson P.H. (2004). Effect of heat stress on production parameters and immune responses of commercial laying hens. Poult. Sci. 83, 889-894.
McDowell L. (1989). Vitamins in Animal Nutrition Comparative Aspects to Human Nutrition. Academic Press, London, UK.
McKee J., Harrison P. and Riskowski G. (1997). Effects of supplemental ascorbic acid on the energy conversion of broiler chicks during heat stress and feed withdrawal. Poult. Sci. 76, 1278-1286.
Nedyalka V., Yanishlieva E.M., Marinovaa M.H., Gordon V. and Raneva G. (1999). Antioxidant activity and mechanism of action of thymol and carvacrol in two lipid systems. Food Chem. 64, 59-66.
Pisoschi A.M., Pop A., Negulescu G.P. and Pisoschi A. (2011). Determination of ascorbic acid content of some fruit juices and wine by voltammetry performed at pt and carbon paste electrodes. Molecules. 16, 1349-1365.
Radwan N.L., Hassan R.A., Qota E.M. and Fayek H.M. (2008). Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying hens. Int. J. Poult. Sci. 7, 134-150.
Sahin K., Sahin N. and Yaralıoglu S. (2002). Effects of vitamin C and vitamin E on lipid peroxidation, blood serum metabolites and mineral concentrations of laying hens reared at high ambient temperature. Biol. Trace Elem. Res. 85, 35-45.
SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 8. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sengül T., Yurtseven S., Cetin M., Kocyigit A. and Sogut B. (2008). Effect of thyme (Thymus vulgaris) extracts on fattening performance, some blood parameters, oxidative stress and DNA damage in Japanese quails. J. Anim. Feed Sci. 17, 608-620.
Siegel H.S. (1995). Stress, strains and resistance. Br. Poult. Sci. 36, 3-22.
Tatli Seven P., SevenI., Yılmaz M. and Simsek G. (2008). The effects of Turkish propolis on growth and carcass characteristics in broilers under heat stress. Anim. Feed Sci. Technol. 146, 137-148.
Thanissery R., Kathariou S. and Smith D.P. (2014). Rosemary oil, clove oil, and a mix of thyme-orange essential oils inhibit Salmonella and Campylobacter in vitro. J. Appl. Poult. Res. 23, 221-227.
Toghyani M., Tohidi M., Gheisari A.A. and Tabeidian S.A. (2010). Performance, immunity, serum biochemical and hemato-logical parameters in broiler chicks fed dietary thyme as alternative for an antibiotic growth promoter. African J. Biotechnol. 9, 6819-6825.