قابلیت هضم اسیدهای آمینه و مقدار انرژی یک پروتئین گیاهی ارزان قیمت (گاودانه) در جیره لگهورن و یک سویه تخمگدار بومی
Subject Areas : CamelA.A. Saki 1 , M.A. Edris 2 , A. Janjan 3 , H. Mahmoudi 4 , A. Hoseini Siyar 5
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu Ali Sina University, Hamedan, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu Ali Sina University, Hamedan, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu Ali Sina University, Hamedan, Iran
5 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu Ali Sina University, Hamedan, Iran
Keywords: عملکرد, مرغ تخمگذار, انرژی قابل متابولیسم, قابلیت هضم اسیدهای آمینه, گاودانه,
Abstract :
آزمایشهایی جهت تعیین ارزش غذایی گاودانه طراحی شد. در آزمایش اول، انرژی قابل متابولیسم گاودانه با 16 خروس بالغ، معیین شد. پرندگان با 40 گرم از گاودانه با روش تغذیه اجباری تغذیه شدند. علاوه بر آن 4 پرنده، جهت تعیین انرژی آندوژنوس ادرار و انرژی متابولیکی مدفوع تغذیه نشد. آزمایش دوم بیوسنجشی با 24 جوجه گوشتی نر 21 روزه، جهت تعیین قابلیت هضم اسیدهای آمینه بود. آزمایش سوم به منظور ارزیابی اثر گاودانه بر عملکرد و کیفیت تخم مرغ دو سویه تخمگذار انجام شد. یک جیره کنترل بر مبنای ذرت و سویا و جیرههایی حاوی 50، 100 و 150 گرم در کیلوگرم از گاودانه به لگهورن، سویه بابوک، و یک سویه تخمگذار بومی تغذیه شد. همه تخم مرغها در سه روز آخر هر ماه به ارزیابی کیفی تخم مرغ اختصاص داده شد. انرژی قابل متابولیسم حقیقی و انرژی قابل متابولیسم حقیقی بر مبنای ازت به ترتیب 3396 و 3852 کیلوکالری در کیلوگرم تعیین شد. در آزمایش دوم قابلیت هضم اسیدهای آمینه، 12 اسیدآمینه، 65/66 درصد به دست آمد. خوراک مصرفی، وزن تخم مرغ، درصد تولید و توده تخم مرغ لگهورن بالاتر و ضریب تبدیل آن پایینتر از سویه بومی بود. خوراک مصرفی و درصد تولید در همه جیرههای گاودانه پایینتر از جیره شاهد بود. واحد هاو و رنگ زرده در لگهورن بالاتر، اما ضخامت پوسته در آن کمتر از سویه بومی بود. ضخامت پوسته و ایندکس شکل، تحت تأثیر اثر متقابل سویه و جیرهها قرار نگرفت. نتایج این مطالعه نشان میدهد که 5 درصد از گاودانه، بدون هیچ اثری سویی در جیره مرغهای تخمگذار قابل استفاده است.
Abdullah Y., Muwalla M.M., Qudsieh R.I. and Titi H.H. (2010). Effect of bitter vetch (Vicia ervilia) seeds as a replacement protein source of soybean meal on performance and carcass characteristics of finishing Awassi lambs. Trop. Anim. Health Prod. 42, 293-300.
Alipour Filabadi R., Pourreza J. and Zamani F. (2014). A comparison of the nutritional value of raw and soaked bitter vetch (Vicia ervilia) seed using in vivo and in vitro methods. Sch. J. Agric. Sci. 4, 70-73.
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Austic R.E. (1986). Biochemical description of nutritional effects. Pp. 59-77 in Nutrient Requirements of Poultry and Nutritional Research. C. Fisher and K.N. Boorman, Eds. Butterworths, London.
Bakoglu A., Bagci E. and Ciftci H. (2009). Fatty acids, protein contents and metal composition of some feed crops from Turkey. J. Food Agric. Environ. 7, 343-346.
Bell J.M. (1993). Factors affecting the nutritional value of canola meal: a review. Can. J. Anim. Sci. 73, 679-697.
Chung R.A. and Stadelman W.J. (1965). A study of variation in the structure of the hen egg. Br. Poult. Sci. 6, 277-282.
D’mello J.P.F., Walker A.G. and Noble E. (1990). Effect of dietary supplements on the nutritive value of jack beans (Canavalia ensiformis) for the young chick. Br. Poult. Sci. 31, 759-768.
Ergun A., Yalchin S., Coplan I., Yildiz S. and Onol A.G. (1993). Utilization of wild vetch seeds (Vicia ervilia) by laying hen. Nutr. Abstr. Rev. 63, 407.
Farran M.T., Uwayjan M.G., Miski A.M.A., Sleiman F.T., Adada F.A. and Ashkarian V.M. (1995). Effect of feeding raw and treated common vetch seed (Vicia sativa) on the performance and egg quality parameters of laying hens. Poult. Sci. 74, 1630-1635.
Farran M.T., Barbour G.W., Uwayjan M.G. and Ashkarian V.M. (2001a). Metabolizable energy values and amino acid availability of Vetch (Vicia sativa) and Ervil (Vicia ervilia) seeds soaked in water and acetic acid. Poult. Sci. 80, 931-936.
Farran M.T., Dakessian P.B., Darwish A.H., Uwayjan M.G., Dbouk H.K., Sleiman F.T. and Ashkarian V.M. (2001b). Performance of broilers and production and egg quality parameters of laying hens fed 60% raw and treated common vetch (Vicia ervilia ) grains. Poult. Sci. 80, 203-208.
Farran M.T., Halaby W.S., Barbour G.W., Uwayjan M.G., Sleiman F.T. and Ashkarian V.M. (2005). Effects of feeding ervil (Vicia ervilia) seeds soaked in water or acetic acid on performance and internal organ size of broilers and production and egg quality of laying hens. Poult. Sci. 84, 1723-1728.
Fernandez-Figares I., Pereze L., Nielo R., Agulera J.F. and Prieto C. (1993). The effect of dietary protein quality on free amino acid in plasma, muscle and liver of growing chicken. Anim. Prod. 57, 309-318.
Fenton T.W. and Fenton M. (1979). An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and faces. Canadian J. Anim. Sci. 59, 631-634.
ICARDA. (2004). International Center for Agricultural Research in the Dry Areas. Aleppo, Syria.
Marzo F., Alonso R., Urdaneta E., Arricibita F.J. and Ibanez F. (2002). Nutritional quality of extruded kidney bean (Phaseolus vulgaris) and its effects on growth and skeletal muscle nitrogen fractions in rats. J. Anim. Sci. 80, 875-879.
Michelangeli C. and Vargas R.E. (1994). L-canavanine influences feed intake, plasma basic amino acid concentration and kidney arginase activity in chicks. J. Nutr. 124, 1081-1087.
Mikic A., Cupina b., Katic S. and Karagic D. (2006). Importance of annual forage legumes in supplying plant proteins. Period. Sci. Res. Field. Veg. Crop. 42, 91-103.
Mohammadi L. and Sadeghi G. (2009). Using different ratios of bitter vetch (Vicia ervilia) seed for moult induction and post-moult performance in commercial laying hens. Br. Poult. Sci. 50, 207-212.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Newkirk R.W.‚ Classen H.L. and Edney M.J. (2003). Effects of prepress-solvent extraction on nutritional value of canola meal for broiler chickens. Anim. Feed Sci. Technol. 104, 111-119.
Ocio E., Vinaras R., Tervino J. and Brenes A. (1980). Utilization of seeds of Vicia ervilia in the feeding of chickens. 1. Effect of the inclusion of high levels of seed for finishing chickens. Aliment. Mejora. Anim. 21, 467-470.
Prieto C., Aguillera J.F., Lachica M., Fernandez-Figares I., Perza L., Nieto R. and Ferrando G. (1994). The use of plasma free amino acids for predicting the limiting amino acids in diets for chicken. Anim. Feed Sci. Technol. 47, 151-164
Reisi K., Zamani F., Vatankhah M. and Rahimiyan Y. (2011). Effect of raw and soaked bitter Vetch (Vicia ervilia) seeds as replacement protein source of cotton seed meal on performance and carcass characteristics of Lori-Bakhtiari fattening ram lambs. Glob. Vet. 7, 405-410.
Rosenthal G. (1977). The biological effects and mode of action of L-canavanine, a structural analogue of L-arginine. Q. Rev. Biol. 52, 155-178.
Sadeghi G.H., Samie A., Pourreza J. and Rahmani H. (2004). Canavanine content and toxicity of raw and treated Bitter Vetch (Vicia ervilia) seeds for broiler chicken. Int. J. Poult. Sci. 8, 522-529.
Sadeghi G.H., Pourreza J., Samie A. and Rahmani H. (2008). Chemical composition and some anti-nutrient content of raw and processed bitter vetch (Vicia ervilia) seed for use as feeding stuff in poultry diet. Trop. Anim. Health Prod. 41, 85-93.
Sadeghi G.H. and Mohammadi L. (2009). Bitter vetch as a single dietary ingredient for molt induction in laying hens. J. Appl. Poult. Res. 18, 66-73.
Saki A.A., Mahmoudi H., Tabatabaei M.M. and Ahmadi A. (2008). The availability of energy and protein, with respect to uric acid, of yellow-seeded rapeseed meal in broiler diets. Asian-australas J. Anim. Sci. 21, 1624-1628.
SAS Institute. (2004). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sibbald L.R. (1986). A bioassay for available amino acid and true metabolizable energy in feeding stuffs. Poult. Sci. 55, 303-308.
Siriwan P.‚ Bryden W.L.‚ Mollah Y. and Annison E.F. (1993). Measurement of endogenous amino acid losses in poultry. Br. Poult. Sci. 34, 939-949.
Tabatabaei M.M., Aliarabi H., Nikkhah A. and Miraei-ashtiani S.R. (2000). The chemical analysis of bush and nutritive value of bitter vetch grain by in vivo method. Iranian J. Agric. Sci. 31, 601- 612.
Wiryawan K.G. and Dingle J.G. (1995). Screening tests of the protein quality of grain legumes for poultry production. Br. J. Nutr. 74, 671-679.
Zita L., Tumova E. and Stolc L. (2009). Effects of genotype, age and their intereaction on egg quality in brown-egg laying hens. Acta Vet. Brno. 78, 85-91.