خصوصیات سیستم های پرورش گوسفند شهری و حومه و میزان مشارکت اقتصادی آنها در مناطق کوهستانی اتیوپی
Subject Areas : Camelو. تسگا 1 , ب. تمیر 2 , ج. آبب 3 , ک. زارالیس 4
1 - Andassa Livestock Research Center, Bahir Dar, Ethiopia
2 - Department of Animal Science, Faculty of Veterinary Medicine and Agriculture, Addis Ababa University, Addis Ababa, Ethiopia
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Hawassa University, Hawassa, Ethiopia
4 - Department of Animal Environment and Health, University of Agricultural Science, Sweden
Keywords: شهر, سیستم, خوراک, محدودیت ها, هدف اول, منبع درآمد, پرورش گوسفند,
Abstract :
این مطالعه به منظور توصیف سیستمهای پرورش گوسفند شهری و حومه و اهمیت اقتصادی آنها در شهرهایDebre Berhan و Dessie و حومه آنها در اتیوپی آغاز شد. این مطالعه بر پایه مذاکرات گروهی، طراحی پرسشنامه و مشاهدات شخصی انجام گرفت. در هر دو منطقه اکثریت پرورشدهندگان گوسفند، مردان سرپرستان خانوار هستند که غالباً این افراد در نواحی شهری، تجار و در حومه شهرها، کشاورز میباشند. متوسط اندازه خانواده در نواحی حومه Debre Berhan (4/5) بیشتر از حومه Dessie (8/4) بود. در نواحی حومه Debre Berhan، 3/39 درصد دارای اندازه زمین تملیکی بین 1 تا 2 هکتار بودند و در نواحی حومه Dessie 4/48 درصد از پاسخ دهندگان دارای اندازه زمین تملیکی کمتر از 5/0 هکتار بودند. تعداد جمعیت گوسفند و سایر حیوانات مزرعهای در نواحی حومه Debre Berhan بیشتر از حومه Dessie بود. به استثنای دانههای خشک شده صنایع تخمیری تمامی انواع دیگر خوراک مورد استفاده برای پرورش گوسفند مشابه بودند ولی قابلیت دسترسی در میان نواحی مورد مطالعه متفاوت بود. در هر دو منطقه شهری و حومه شهرها عمدهی انواع خوراک در دسترس شامل مراتع طبیعی جهت چرا، علوفه خشک، بقایای گیاهان زراعی، سبوس گندم و کیک دانههای روغنی، فرآوردههای جانبی حاصل از صنایع تخمیری محلی و فرآوری دانههای بقولات بودند. پرورش گوسفند اولین منبع درآمد در منطقه Dessie و دومین منبع درآمد در منطقه Debre Berhan میباشد. پرورش گوسفند در مناطق شهری و حومه شهرها به دلیل محسوب شدن به عنوان منبع درآمد و غذا برای افراد خانهدار دارای مزایای اقتصادی است. هزینه بالای خوراک، عدم وجود نژادهای اصلاح شده و سرمایه و کمبود نیروی کار به عنوان محدودیتهای عمده به حساب میآیند. شرایط مساعد آب و هوایی، قیمت مناسب بازار و قابلیت دسترسی به خوراکهای مکمل در مناطق شهری به عنوان عوامل سودمند در زمینه پرورش گوسفند محسوب میشوند. اگرچه محدودیتهایی برای پرورش گوسفند وجود دارند، ولی باید از فرصتهای موجود در زمینه پرورش گوسفند استفاده شود. انجام بستهبندی مناسب و علمی مواد خوراکی از منابع خوراک محلی و در دسترس ضروری به نظر میرسد.
Abebe M., Alemu Y. and Hegde P.B. (2002). Growth performance and mortality of Menz sheep in the traditional sector of Lallo, Mama Mider Woreda, North Shoa. Pp. 25-26 in Proc. Pastoral and Agro pastoralism which way forward? 8th Ann. Conf., Ethiopian Soc. Anim. Prod., Addis Ababa, Ethiopia.
Baah J., Tuah A.K., Addah W. and Tait R.M. (2012). Small ruminant production characteristics in urban households in Ghana. Livest. Res. Rural Dev. 24, 51-57.
BarbaraR., Katrin B. and Gundula J. (2006). Peri-urban sheep production in West Africa: do smallholders benefit from proximity of the urban centers? Small Rumin. Res. 66, 22-31.
Biffa D., Jobre Y. and Chakka H. (2006). Ovine helminthosis, a major health constraint to productivity of sheep in Ethiopia. J. Anim. Health Res. Rev. 7, 107-118.
CSA. (2010). Central Statistical Agency.Agricultural Sample Survey Volume II, Report on Livestock and Livestock Characteristics, (Private Peasant Holdings). Statistical Bulletin 468, Federal Democratic Republic of Ethiopia.
Ermias S. (2007). Assessment of the physicochemical parameters of river beressa in Debre Berhan town (North Shoa) for suitability of drinking water. MS Thesis. Addis Ababa Univ., Ethiopia.
FAO. (2004). Food and Agricultural Organization of the United Nations. Livestock sector brief: Ethiopia, livestock information, sector analysis and policy branch (AGAL), FAO, Rome, Italy.
FAO. (2007). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Profitability and sustainability of urban and peri-urban agriculture. agricultural management, marketing and Finance Occasional Paper 19. Rome, Italy.
FAO. (2009). Food and Agriculture Organization of the United Nations. The state of food and agriculture: livestock in the balance. FAO, Rome, Italy.
FAO. (2011a). Food and Agriculture Organization of the United Nations. The place of urban and peri-urban agriculture in national food security programmes. Rome, Italy.
FAO.(2011b). Food and Agriculture Organization of the United Nations. World livestock food security, FAO, Rome, Italy.
Firaw T. and Getnet A. (2010). Feed Resource Assessment in Amhara National Regional State. Ethiopia, Sanitary and Phytosanitary standards and livestock and meat marketing program (SPS-LMM) report.
Gebru T. (2009). The Ethiopian Revolution: War in the Horn of Africa, New Haven, Yale University.
Getachew T., Haile A., Tibbo M., Sharma A.K., Sölkner J. and Wurzinger M. (2010). Herd management and breeding practices of sheep owners in a mixed crop-livestock and a pastoral system of Ethiopia. African J. Agric. Res. 5, 685-691.
Hassen A., Ebro A., Kurtu M. and Treydte A.C. (2010).Livestock feed resources utilization and management as influenced by altitude in the Central Highlands of Ethiopia. Livest. Res. Rural Dev. 22, 125-132.
Kassahun A. (2000). Comparative performance evaluation of Horro and Menz sheep of Ethiopia under grazing and intensive feeding conditions, Ph D. Thesis. Humboldt Univ., Germany.
MoARD. (2007). Livestock Development Master Plan Study. Phase I Report - Data Collection and Analysis, Volume N - Apiculture. Addis Ababa, Ethiopia, Ministry of Agriculture and Rural Development.
MOFED. ( 2010). Ministry of Finance and Economic Development. Sustainable development and poverty reduction program, Addis Ababa.
MuhammadI.R. (2008).Livestock ownership and unconventional feed resources from refuse dumps in urban metropolis of semi arid zone. Res. J. Anim. Sci. 2, 12-16.
Okanlade A. and Cornelius J. (2011). Challenges of small ruminants production in selected urban communities of Abeokuta, Ogun State, Nigeria.Agric. Conspec. Sci. 76,129-134.
Sabine G. and Wyn R. (2002). Peri-urban and urban livestock keeping in East Africa-A coping strategy for the poor? Technological and Institutional Innovationsfor Sustainable Rural Development.
Shenkute B., Legasse G., Tegegne A. and Hassen A. (2010).Small ruminant production in coffee-based mixed crop-livestock system of Western Ethiopian Highlands: status and prospectus for improvement.Livest. Res. Rural Dev. 22, 23-29.
Solomon G., Hans K., Jack J., Olivier H., Johan A.M. and Van A. (2008). Conservation priorities for Ethiopian sheep breeds combining threat status breed merits and contributions to genetic diversity. Gen. Select. Evol. 40, 433-447.
Solomon G., Azage T., Berhanu G. and Dirk H. (2010). Sheep and goat production and marketing systems in Ethiopia: characteristics and strategies for improvement. IPMS (Improving Productivity and Market Success) of Ethiopian Farmers Project Working Paper 23. ILRI (International Livestock Research Institute), Nairobi, Kenya.
SPSS. (2011). Statistical Package for Social Sciences Study. SPSS for Windows, Version 20. Chicago SPSS Inc.
Tibboa M. and Bakerb R.L. (2000). Between and within breed variation in lamb survival and the risk factors associated with major causes of mortality in indigenous Horro and Menz sheep in Ethiopia. Small Rumin. Res. 37, 1-12.
Zelealem T., Anal A.K. and Gebrezgiher G. (2012). Assessment of the sheep production system of Northern Ethiopia in relation to sustainable productivity and sheep meat quality. Int. J. Adv. Biol. Res. 2, 302-313.