بررسی عملکرد جوجههای گوشتی مصرف کننده جیرههای بر پایه جو و تریتیکاله
Subject Areas : Camelع. محرری 1 , ا. اسدی 2 , ر. رضایی 3
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
Keywords: جو, جوجه گوشتی, جو بدون پوشینه, قابلیت هضم, تریتیکاله, آنزیم, عملکرد رشد,
Abstract :
این پژوهش بر روی جوجههای گوشتی (14 تا 56 روزه) به منظور بررسی تأثیر جیرههای بر پایه جو و تریتیکاله انجام پذیرفت. جیرههای تحت آزمون شامل: جیره حاوی ذرت به عنوان شاهد (1)، جیره حاوی جو بدون پوشینه با (5) و یا بدون افزودن آنزیم (2)، جیره حاوی تریتیکاله با (6) و یا بدون افزودن آنزیم (3) و جیره حاوی جو معمولی با (7) و یا بدون افزودن آنزیم (4) بودند. آنزیم مورد استفاده حاوی بتاگلوکاناز بود. در آزمایش تعیین قابلیت هضم از 21 قطعه جوجه در سن 45 روزگی استفاده شد. برای 7 جیره تحت آزمون 3 تکرار در نظر گرفته شد. برای صفات افزایش وزن روزانه و خوراک مصرفی در طی دوره رشد هیچ تفاوت معنی داری بین جیرههای 2 تا 7 و جیره شاهد مشاهده نشد (05/0P>). جو معمولی (4) کمترین افزایش وزن و بیشترین ضریب تبدیل (بازده کم) را نسبت به بقیه جیرهها نشان داد. قابلیت هضم عصاره اتری در تمام جیرههای حاوی آنزیم بیشتر از جیره شاهد بدست آمد (05/0P<). همچنین انرژی قابل متابولیسم ظاهری (AMEn) در جیره (4) نسبت به جیرههای (1) و (6) کمتر بود (05/0P<). اما کلسترول سرم خون جوجههای مصرف کننده جیره (4) کمتر از بقیه بدست آمد (05/0P<) ولی در غلظت کراتینین سرم خون تفاوتی بین تیمارها مشاهده نشد (05/0P>). با این وجود، غلظت ایمینوگلوبولین سرم خون جوجههای تیمار (4) نسبت به جیرههای (7) و (1) در بیشترین اندازه بود (05/0P<). وزن لاشه تازه نیز در جوجه های مصرف کننده جیره (3) کمترین مقدار و در صد کبد در جوجههای مصرف کننده جیره (4) در بیشترین مقدار مشاهده گردید (05/0P<). از نتایج این پژوهش میتوان اینگونه نتیجه گرفت که مکمل نمودن آنزیم در جیرهها میتواند در سن 14 الی 42 روزگی تأثیر مثبت بر افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل داشته باشد، اما این مزیت با افزایش سن جوجهها به تدریج کاهش مییابد که علت آن افزایش قابلیت هضم و ظرفیت دستگاه گوارش با افزایش سن جوجهها است.
Bedford M.R. (1993). Mode of action of feed enzymes. J. Appl. Poult. Res. 2, 85-92.
Bedford M.R. and Classen H.L. (1993). An in vitro assay for prediction of broiler intestinal viscosity and growth when fed rye-based diets in the presence of exogenous enzymes. Poult. Sci. 72, 137-143.
Bohn J.A. and BeMiller J.N. (1995). (1-3)-[beta]-D-Glucans as biological response modifiers: a review of structure-functional activity relationships. Carb. Polymer. 28, 3-14.
Boros D. (1999). Influence of R genome on the nutritional value of triticale for broiler chicks. Anim. Feed Sci. Technol. 76, 219-226.
Braverman M.D. (1997). The Healing Nutrients Sithin: Facts Findings and Ew Research on Amino Acids. New Canaan, CT: Keats Publishing, Inc.
Classen H.L., Zhi Yuan Niu Rossnagel B.G. and Scott T.A. (2000). Nutritional value of low fiber cultivars of hulless barley for broiler chickens.Poult. Sci. 79, 70-75.
Classen H.L., Graham H., Inborr J. and Bedford M.R. (1991). Growing interest in feed enzymes to lead to new products. Feedstuffs. 63, 22-24.
Danicke S., Simon O., Jeroch H. and Bedford M. (1995). Effect of fat source and xylanase supplementation on the performance and intestinal viscosity in rye fed birds. Pp. 102-107 in Proc. 2nd European Symp. Feed Enzy. Noordwijkerhout, Netherlands.
Delaney B.R., Nicolosi J., Wilson T.A., Carlson T., Frazer S., Zheng G.H., Hess R., Ostergren K., Haworth J. and Knutson N. (2003). Beta-glucan fractions from barley and oats are similarly antiatherogenic in hypercholesterolemic Syrian golden hamsters. J. Nutr. 133, 468-495.
Furuse M., Yang S.I., Niwa H. and Okumura J. (1991). Effect of short chain fatty acids on the performance and intestinal weight in germ free and conventional chicks. Br. Poult. Sci. 32, 159-165.
Gatel F., Lavorel O., Fekete J., Grosjean F. and Castaing J. (1985). Feeding value of triticale for monogastrics: weaned piglets, growing-finishing pigs and broilers. Pp. 659-670 in Genetics and Breeding of Triticale. M. Bernard and S. Bernard, Ed. Institut National de la Recherche Agronomique, Versailles, France.
Henning S.J. (1979). Biochemistry of intestinal development. Environ. Health Prespect. 33, 9-16.
Hevia P. and Clifford J. (1977). Protein intake, uric acid metabolism and protein efficiency ratio in growing chicks. J. Nutr. 107, 959-964.
Huhtanen C.N. and Pensack J. (1965). The role of streptococcus faecalis in the antibiotic growth effect in chickens.Poult. Sci. 44, 830-834.
Jensen L.S., Fry R.E., Allred J.B. and McGinnis J. (1957). Improvement in the nutritional value of barley for chick by enzyme supplementation. Poult. Sci. 36, 919-921.
Józefiak D., Rutkowski A., Jensen B.B. and Engberg R.M. (2007). Effects of dietary inclusion of triticale, rye and wheat and xylanase supplementation on growth performance of broiler chickens and fermentation in the gastrointestinal tract. Anim. Feed Sci. Technol. 132, 79-93.
Kulicke W.M., Lettau A.I. and Thielking H. (1997). Correlation between immunological activity, molarmass, and molecular structure of different (1,3)-[beta]-D-glucans. Carb. Res. 297, 135-143.
Leeson S. and Summers J.D. (2001). Scott’s Nutrition of the Chicken. University Books, Guelph, Ontario, Canada.
Mathlouthi N., Saulnier L., Quemener B. and Larbier M. (2002). Xylanase, ß-glucanase and other side enzymatic activities have greater effects on the viscosity of several feedstuffs than Xylanase and ß-glucanase used alone or in combination. J. Agric. Food Chem. 50, 5121-5127.
McNab J.M. and Smithard R.R. (1992). Barley ß-glucan: an ant nutritional factor in poultry feeding.Nutr. Res. Rev. 5, 45-60.
Moharrery A. (2006). Comparison of performance and digestibility characteristics of broilers fed diets containing treated hulled barley or hulless barley. Czech J. Anim. Sci. 51, 122-131.
Newman R.K., Newman C.W. and Eslick R.F. (1985). Effect of fungal fermentation and other treatments on nutritional value of waxy barley fed to chicks. Poult. Sci. 64, 1514-1518.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Osborne D.L. and Seidel E.R. (1989). Microflora derived polyamines modulate obstruction induced colonic mucosal hypertrophy. Am. J. Physiol. 256, 1049-1057.
Pettersson D. and Aman P. (1992). Production responses and serum lipid concentration of broiler chickens fed diets based on oat bran and extracted oat bran with and without enzyme supplementation. J. Sci. Food Agric. 58, 569-576.
Pins J.J., Keenan J.M., Curry L.L., Goulson M.J. and Kolberg L.W. (2005). Extracted barley ß-glucan improves metabolic control and blood lipid in metabolic syndrome population. Presented at first international congress on pre-diabetic and metabolic syndrome, Berlin, Germany.
Rotter B.A., Frohlich A.A., Rotter R.G. and MarquardtR.R. (1989). Research note: estimation of apparent protein digestibility using uric acid-corrected nitrogen values in poultry excreta. Poult. Sci. 68, 327-329.
SAS Institute. (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Salih M.E., Classen H.L. and Campbell G.L. (1991). Responses of chickens fed on hulless barley to dietary ß-glucanase at different ages. Anim. Feed Sci. Technol. 33, 139-149.
Schutte J.B., de Jong J. and Langhout D.J. (1995). Effect of a xylanase enzyme supplementation to wheat-based diets in broiler chicks in relation to dietary factors. Pp. 95-101 in Proc. 2nd European Symp. Feed Enzy., Noordwijkerhout, Netherlands.
Scott T.A., Silversides F.G., Swift H.L., Bedford M.R. and Hall J.W. (1998). A broiler chick bioassay for measuring the feeding value of wheat and barley in complete diets. Poult. Sci. 77, 449-455.
Smits C.H.M. and Annison G. (1996). Nonstarch plant polysaccharides in broiler nutrition toward a physiologically valid approach to their determination. World'sPoult. Sci. J. 52, 203-221.
Zarghi H. and Golian A. (2009). Effect of triticale replacement and enzyme supplementation on performance and blood chemistry of broiler chickens.J. Anim. Vet. Adv. 8, 1316-1321.