اثر سطوح مختلف مکمل روغن ماهی بر عملکرد جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelجی.ب. داس 1 , م.ای. حسین 2 , م.آ. اکبر 3
1 - Department of Animal Science and Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong, Bangladesh
2 - Department of Animal Science and Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong, Bangladesh
3 - Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Husbandry, Bangladesh Agricultural University, Mymensingh, Bangladesh
Keywords: جوجههای گوشتی, روغن ماهی, افزایش وزن, خوراک مصرفی, ویژگیهای لاشه, ضریب تبدیل خوراک,
Abstract :
ششصد جوجه گوشتی یکروزه مخلوط دو جنس برای مقایسه اثرات استفاده از سطوح مختلف مکمل روغن ماهی بر عملکرد جوجههای گوشتی در شرایط مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی و خصوصیات لاشه به مدت 42 روز در مرغداری دانشگاه دامپزشکی و علوم دامی چیتاگونگ مورد استفاده قرار گرفتند. جوجهها به طور تصادفی در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار گروه با سه تکرار در هر گروه توزیع شدند. هر گروه از 150 قطعه جوجه و 50 پرنده در هر تکرار تشکیل شده بود. چهار جیره غذایی با استفاده از مواد خوراکی محلی در دسترس به عنوان جیره غذایی بدون روغن، جیرههای غذایی حاوی 5/2 درصد، 0/3 درصد و 5/3 درصد روغن ماهی فرموله شد. نتایج نشان داد که مکمل جیرههای غذایی با سطوح مختلف روغن ماهی به طور معنی داری (05/0>P) تفاوت در مصرف خوراک در سن 1، 3، 4 و 6 هفته داشتند. با این حال، اثر مکمل روغن ماهی بر ضریب تبدیل خوراک تا سن 5 هفته معنی دار نبود (05/0P>). در پایان هفته 6، ضریب تبدیل خوراک جوجههای گوشتی از گروههای مختلف غذایی به طور معنی داری متفاوت بود (05/0>P) به طور مشابه، تفاوت معنی داری (05/0P>) در بین هیچکدام از گروههای غذایی در اضافه وزن تا سن 3 هفته به جز در مراحل بعدی مشاهده نشد. جدا از هجده پارامتر، وزن ساق پا، وزن قلب، وزن استخوان ران و وزن چربی شکمی با مصرف مکمل روغن ماهی متفاوت بود (05/0>P). میتوان نتیجه گرفت که، افزودن مکمل روغن ماهی در سطح 5/2 درصد موجب بهترین مصرف تجمعی خوراک و ضریب تبدیل خوراک جوجههای گوشتی میشود.
Aloa S.J. and Balnave D. (1984). Growth and carcass composition of broiler fed sunflower oil and olive oil. Br. Poult. Sci. 69, 844-846.
Alparasian G. and Ozdogan M. (2006). The effects of diet containing fish oil on some blood parameters and the performance values of broilers and cost efficiency. Int. J. Poult. Sci. 5, 415-419.
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Baiao N.C. and Lara L.I.C. (2005). Oil and fat in broiler nutrition. Brazilian J. Poult. Sci. 7, 129-141.
Basmacioglou H., Cabuk M., Unat L.K., Ozkan K., Akkan S. and Yalcin H. (2003). Effects of dietary fish oil and flaxseed on cholesterol and fatty acid composition of egg yolk and blood parameters of laying hens. Poult. Sci. 82, 135-150.
Bezard J., Blond J.P., Bernard A. and Clouet P. (1994). The metabolism and availability of essential fatty acids in animal and human tissues.Reprod. Nutr. Dev. 34, 539-568.
Chashnidel Y., Moravej H.A., Towhidi F., Asadi M. and Zeinodini S. (2010). Influence of different levels of n-3 supplemented (fish oil) diet of performance, carcass quality and fat status in broilers. African J. Biotechnol. 9, 687-691.
Chin S.F., Storkson J.M., Albright K.J., Cook M.E and Pariza M.W. (1994). Conjugated linoleic acid is a growth factor for rats as shown by enhanced weight gain and improved feed efficiency. J. Nutr. 124, 2344-2349.
Cortinas L., Barroeta A., Villaverde C., Guardiola J.F. and Baucells M.D. (2005). Influence of the dietary polyunsaturated level on chicken meat quality: lipid oxidation. Poult. Sci. 84, 48-55.
Crespo N. and Esteve-Garcia E. (2001). Dietary fatty acid profile modifies abdominal fat deposition in broiler chickens. Poult. Sci. 80, 71-78.
Crespo N. and Esteve-Garcia E. (2002). Dietary polyunsaturated fatty acids decrease fat deposition in separable fat depots but not in the remainder carcass. Poult. Sci. 81, 1533-1542.
Du M. and Ahn D.U. (2002). Effect of Dietary conjugated linoleic acid on growth rate of live birds and on the abdominal fat content and quality of broiler meat. Poult. Sci. 81, 428-433.
Duncan D.B. (1955). Multiple range and multiple ‘F’ test. Biometrics.11, 1-42.
Halle L. (2001). Effect of dietary fish oil and linseed oil on performance, egg component and fatty acid composition of egg yolk in laying hens. Arch. Fur. Gef. 65, 13-21.
Huang Z.B., Ackman R.G.W., Ratnayake M.N. and Proudfoot F.G. (1990). Effect of dietary fish oil on n-3 fatty acid levels in chicken eggs and thigh flesh. J. Agric. Food Chem. 38, 743-747.
Jones R. (1984). A standard method for the dissection of poultry for carcass analysis. West of Scotland agricultural college, technical bulletin, Scottland.
Lopez-Ferrer S., Baucells M.D., Barroeta A.C., Galobart J. and Grashorn M.A. (2001). N-3 Enrichment of chicken meat. 2. Use of precursors of long-chain polyunsaturated fatty acids: linseed oil. Poult. Sci. 80, 753-761.
Newman R.E., Downing J.A., Bryden W.L., Fleck E., Buttemer W.A. andStorlien L.H. (1998). Dietary polyunsaturated fatty acids of the n-3 and the n-6 series reduce abdominal fat in the chicken (Gallus domesticus). Pp. 54-60 in Proc. Nutr. Soc. Australia.
Pinchasov Y. and Nir I. (1992). Effect of dietary polyunsaturated fatty acid concentration on performance, fat deposition and carcass fatty acid composition in broiler chickens.Poult. Sci. 71, 1504-1512.
Scaife J.R., Moyo J., Galbraith H., Michie W. and Campbell V. (1994). Effect of different dietary supplemental fats and oils on the tissue fatty acid composition and growth of female broilers. Br. Poult. Sci. 35, 107-118.
Singh R.A. (1980). Poultry Production. Ramanath Mazumder Street, Ballygunj, Kolkata. Kalyani Publishers, India.
SPSS. (2007). SPSS for Windows, Version 16.0. Chicago, SPSS Inc.
Stata. (2009). Stata Statistical Software. Version 11. TX: StataCorp LP., College Station, USA.
Tabeidian A., Sadeghi G.H. and Pourreza J. (2005). Effect of dietary protein levels and soybean oil supplementation on broiler performance.Int. J. Poult. Sci. 4, 799-803.
Zerehdaran S., Vereijken A.L.J., Arendonk A.M. and Waiij E.H. (2004). Estimation of genetic parameter for fat deposition and carcass traits in broilers. J. Poult. Sci. 83, 521-525.
Zollitsch W., Knaus W., Aichinger F. and Lettner F. (1997). Effects of different dietary fat sources on performance and carcass characteristics of broiler.Anim. Feed Sci. Technol. 66, 63-73.