اثر تغذیه مرطوب بر بازده تبدیل خوراک در مرغهای تخمگذار در فصل تابستان
Subject Areas : Camelهـ. اشرف وایز 1 , ل. گاوتام 2 , ر.ک. نگدا 3 , جی. احمد بهات 4
1 - Department of Animal Genetics and Breeding , College of Veterinary and Animal Science and Breeding, Rajasthan University of Veterinary and Animal Science, Udaipur, India
2 - Department of Animal Genetics and Breeding , College of Veterinary and Animal Science and Breeding, Rajasthan University of Veterinary and Animal Science, Udaipur, India
3 - Department of Animal Genetics and Breeding , College of Veterinary and Animal Science and Breeding, Rajasthan University of Veterinary and Animal Science, Udaipur, India
4 - Department of Livestock Production Management, Faculty of Veterinary Science and Animal Husbandry, SKUAST‐K, Srinagar, Kashmir, India
Keywords: تنش گرمایی, مرغ تخمگذار, خوراک, تغذیه مرطوب, ضریب تبدیل غذا,
Abstract :
هدف از این مطالعه، بررسی اثر تغذیه مرطوب بر بازده تبدیل خوراک در مرغهای تخمگذار در فصل تابستان بود. این مطالعه روی 192 قطعه پولت با هشت هفته سن (توزیع شده در چهار گروه) انجام شد. خوراک ارائه شده به جوجه شامل جیره آغازین تا سن 8 هفتگی و جیره غذایی رشد تا سن 20 هفتگی بود. از هفته 20 به بعد، پرندگان با جیره غذایی تخمگذار تا پایان آزمایش تغذیه شدند. پرندگان گروه شاهد خوراک خشک دریافت نمودند. آب با خوراک در تیمار 2 (700 میلیلیتر/کیلوگرم)، تیمار 3 (800 میلیلیتر در کیلوگرم) و تیمار 4 (900 میلیلیتر در کیلوگرم) مخلوط شد. این مطالعه به مدت 100 روز به طول انجامید. نتایج نشان داد که تغذیه مرطوب، بازده غذا (FCR) بر حسب کیلوگرم خوراک به ازای تعداد دوازده تخم مرغ و کیلوگرم خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن تخم را در مقایسه با کنترل بهبود بخشید. به طور کلی، نتایج نشان میدهد بهبود در بازده تبدیل خوراک در همه گروهها نسبت به شاهد اما بسیار معنیدار (05/0>P) بود و در گروه T3 که در آن آب در سطح 800 میلیلیتر به کیلوگرم خوراک اضافه شده بود.
Adams O.L. and Naber E.C. (1969). Effect of physical and chemical treatments of grains on growth of and feed utilisation by the chick. J. Poult. Sci. 48, 853-858.
Awojobi H.A. and Meshioye O.O. (2001). A comparison of wet mash and dry mash feeding for broiler finisher during wet season in the tropics. Nigerian J. Anim. Prod. 28, 143-146.
Awojobi H.A., Oluwole B.O., Adekunmisi A.A. and Buraimo R.A. (2009). Performance of finisher broilers fed wet mash with or without drinking water during wet season in the tropics. Int. J. Poult. Sci. 8, 592-594.
Bhat G.A. and Khan A.A. (2008). Effect of feeding wet mash on the performance of broilers. Indian J. Anim. Sci. 78, 1168-1169.
Caldwell J.M., Lyons J.J. and Vandepopulier J.M. (1986). Methane digester effluent as feedstuff for layers. World Poult. Sci. 65, 147-152.
Cehave Landbouwbelang Research Farm. (2008). Wet Feeds for Poultry Developed. Weda Bonda Holland.
Deng W., Dong X.F., Tong J.M. and Zhang Q. (2012). The probiotic Bacillus licheniformis ameliorates heat stress-induced impairment of egg production, gut morphology and intestinal mucosal immunity in laying hens. Poult. Sci. 91, 575-582.
Diarra S.S. and Tabuaciri P. (2014). Feeding management of poultry in high environmental temperatures . Int. J. Poult. Sci. 13, 657-661.
El Kaseh R. and Forbes J.M. (1995). Effect of wet food on the performance of laying hens. J. Br. Poult. Sci.36, 839-840.
Forbes J.M. (2003). Wet foods for poultry. Avian. Poult. Biol. Rev. 19, 175-193.
IFPRI. (2000). International Food Policy Research Institute. Available at: www.cgiar.org.
Imik H., Ozlu H., Gumus R., Atasever M.A., Urgar S. and Atasever M. (2012). Effects of ascorbic and alphalipoic acid on performance and meat quality of broilers subjected to heat stress. Br. Poult. Sci. 53, 800-808.
Khoa M.A. (2007). Wet and coarse diets in broiler nutrition. Development of the GI tract and performance. Ph D. Thesis. WageningenUniversity and Research Centre, Wageningen.
Kutlu H.R. and Forbes M.J. (1993). Alleviation of the effect ofheat stress by dietary methods in broilers: a review. WorldRev. Anim. Prod. 28, 16-22.
Moritz J.S., Beyer R.S., Wilson K.J. and Cramer K.R. (2001). Effect of moisture addition at the mixer to a corn-soybean-based diet on broiler performance. J. Appl. Poult. Res. 10, 347-353.
Nardone A., Ronchi B., Lacetera N., Ranieri M.S. and BernabucciU. (2010). Effects of climate changes on animal production and sustainability of livestock systems. Livest. Sci. 130, 57-69.
Niu Z.Y., Liu F.Z., Yan Q.L. and Li W.C. (2009). Effects of different levels of vitamin E on growth performance and immune response of broilers under heat stress. Poult. Sci. 88, 2101-2107.
Scott T.A. (2002). Impact of wet feeding wheat-based diets with or without enzyme on broiler chick performance. J. Canadian Anim. Sci. 82, 409-417.
SPSS Inc. (2011). Statistical Package for Social Sciences Study. SPSS for Windows, Version 20. Chicago SPSS Inc.
Sturkie P.D. (1976). Regulation of body temperature, Pp. 343-379 in Avian Physiology. G.C. Whittow, Ed. Springer-Verlag, New York.
Tadtiyanant C., Lyons J.J. and Vanderpopuliere J.M. (1991). Influence of wet and dry feed on laying hens under heat stress. Poult. Sci. 70, 44-52.
Thorne D.H., Vanderpopuliere J.M. and Lyons J.J. (1989). Automated high moisture diet feeding system for laying hens. J. World Poult. Sci. 68, 1114-1117.
Yahav S. (2000). Domestic fowl: Strategies to confront environmental conditions. Avian. Poult. Biol. Rev. 11, 120-126.