مقایسه پروفیل اسیدهای چرب لیپیدهای زرده تخم مرغهای بومی و تجاری
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science, Lorestan University, Khoramabad, Iran
2 - Department of Veterinary Science, Faculty of Veterinary Medicine, Lorestan University, Khoramabad, Iran
Keywords: اسیدهای چرب, مرغان بومی, تخم مرغ بومی لری, امگا-3,
Abstract :
مصرف کنندگان معمولاً تخم مرغهای تولیدی از مرغان بومی را به تخم مرغهای تولیدی نژادهای تجاری ترجیح میدهند. در پژوهش حاضر پروفیل اسیدهای چرب لیپیدهای زرده تخم مرغهای توده بومی (بومی ، تعداد 20 عدد) با تخم مرغهای تجاری (تجاری، تعداد 20 عدد) مقایسه شد. تخم مرغهای بومی و تجاری به ترتیب از مرغان بومی لری در شرایط روستایی و مزرعه تجاری مرغ تخمگذار تهیه شد. اسیدهای چرب تخم مرغها به وسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی تعیین شد. وزن تخم مرغان بومی (7/47 گرم) به طور معنیداری کمتر از وزن تخم مرغان تجاری (6/59 گرم) بود. کل اسیدهای چرب در تخم مرغهای بومی و تجاری به ترتیب با 7/27 و6/28 گرم در 100 گرم زرده تفاوت معنیداری نداشت. تخم مرغهای بومی مقدار بیشتری اسید دکوزاهگزونیک (DHA, C22:6n3) ، اسید آلفا-لینولئیک (ALA, C18:3n3)، و اسید اولئیک (C18:1n9) و در مقابل مقدار کمتری اسید لینولئیک (C18:2n6) در مقایسه با تخم مرغهای تجاری داشت. تخم مرغ بومی دارای مقدار بیشتری اسیدهای چرب امگا-3 و اما دارای مقدار کمتری اسیدهای چرب امگا-6 نسبت به تخم مرغ تجاری بود. در نتیجه، نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در تخم مرغهای بومی (1/8) در مقایسه با تخم مرغهای تجاری (4/17) کمتر بود که میتواند نشان دهنده سالمتر بودن تخم مرغهای بومی نسبت به تخم مرغهای تجاری برای مصرف کنندگان باشد.
Adkins Y. and Kelley D.S. (2010). Mechanisms underlying the cardioprotective effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids. J. Nutr. Biochem. 21, 781-792.
Baum S.J., Kris-Etherton P.M., Willett W.C., Lichtenstein A.H., Rudel L.L., Maki K.C., Whelan J., Ramsden C.E. and Block R.C. (2012). Fatty acids in cardiovascular health and disease: a comprehensive update. J. Clin. Lipidol. 6, 216-234.
Beynen A.C. (2004). Fatty acid composition of eggs produced by hens fed diets containing groundnut, soya bean or linseed. NJAS-Wagen. J. Life Sci. 52, 3-10.
Bourre J.M. (2004). Roles of unsaturated fatty acids (especially omega-3 fatty acids) in the brain at various ages and during ageing. J. Nutr. Health Aging. 8, 163-174.
Cherian G., Holsonbake T.B. and Goeger M.P. (2002). Fatty acid composition and egg components of specialty eggs. Poult. Sci. 81, 30-33.
Clapham W.M., Foster J.G., Neel J.P.S. and Fedders J.M. (2005). Fatty acid composition of traditional and novel forages. J. Agric. Food Chem. 53, 10068-10073.
Hansen R.P., and Czochanska Z. (1975). The fatty acid composition of the lipids of earthworms. J. Sci. Food Agric. 26, 961-971.
Hidalgo A., Rossi M., Clerici F. and Ratti S. (2008). A market study on the quality characteristics of eggs from different housing systems. Food Chem. 106, 1031-1038.
Hughes B.O., Dun P. and McCorquodale C.C. (1985). Shell strength of eggs from medium-bodied hybrid hens housed in cages or on range in outside pens. Br. Poult. Sci. 26, 129-136.
Karsten H.D., Patterson P.H., Stout R. and Crews G. (2010). Vitamins A, E and fatty acid composition of the eggs of caged hens and pastured hens. Renew. Agric. Food Syst. 25, 45-54.
Kouba M. and Mourot J. (2011). A review of nutritional effects on fat composition of animal products with special emphasis on n-3 polyunsaturated fatty acids. Biochimie. 93, 13-17.
Lopez-Bote C.J., Sanz Arias R., Rey A.I., Castano A., Isabel B. and Thos J. (1998). Effect of free-range feeding on n-3 fatty acid and α-tocopherol content and oxidative stability of eggs. Anim. Feed Sci. Technol. 72(1), 33-40.
Milinsk M.C., Murakami A.E., Gomes S.T.M., Matsushita M. and de Souza N.E. (2003). Fatty acid profile of eggs yolk lipids from hens fed diets rich in n-3 fatty acids. Food Chem. 83(2), 287-292.
Millet S., De Ceulaer K., Van Paemel M., Raes K., De Smet S. and Janssens G.P. (2006). Lipid profile in eggs of Araucana hens compared with Lohmann Selected Leghorn and ISA Brown hens given diets with different fat sources. Br. Poult. Sci. 47(3), 294-300.
Mwalusanya N.A., Katule A.M., Mutayoba S.K., Mtambo M.M.A., Olsen J.E. and Minga U.M. (2002). Productivity of local chickens under village management conditions. Trop. Anim. Health Prod. 34, 405-416.
Raksakantong P., Meeso N., Kubola J. and Siriamornpun S. (2010). Fatty acids and proximate composition of eight Thai edible terricolous insects. Food Res. Int. 43, 350-355.
Rizzi C., Marangon A. and Chiericato G.M. (2007). Effect of genotype on slaughtering performance and meat physical and sensory characteristics of organic laying hens. Poult. Sci. 86, 128-135.
Samman S., Kung F.P., Carter L.M., Foster M.J., Ahmad Z.I., Phuyal J.L. and Petocz P. (2009). Fatty acid composition of certified organic, conventional and omega-3 eggs. Food Chem. 116, 911-914.
SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 8.2. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Scheideler S.E., Jaroni D. and Froning G. (1998). Strain and age effects on egg composition from hens fed diets rich in n-3 fatty acids. Poult. Sci. 77, 192-196.
Shariatmadari F. (2000). Poultry production and the industry in Iran. World's Poult. Sci. J. 56, 55-65.
Simčič M., Stibilj V. and Holcman A. (2011). Fatty acid composition of eggs produced by the Slovenian autochthonous Styrian hen. Food Chem. 125, 873-877.
Simopoulos A.P. (2008). The importance of the omega-6 / omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp. Biol. Med. 233, 674-688.
Sukhija P.S. and Palmquist D.L. (1988). Rapid method for determination of total fatty acid content and composition of feedstuffs and feces. J. Agric. Food Chem. 36(6), 1202-1206.
Vali N. (2008). Indigenous chicken production in Iran: a review. Pakistan J. Biol. Sci. 11, 2525-2531.