ارزیابی دمای سطح بدن در جوجههای گوشتی بر اساس سن، دمای هوا و وضعیت پر در طول دوره پرورش
Subject Areas : Camelم. مقبلی دامنه 1 , ا. برازنده 2 , م. ستایی مختاری 3 , اُ اسماعیلیپور 4 , ی. بدخشان 5
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
5 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
Keywords: رگرسیون خطی, جوجه گوشتی, دمانگاری مادون قرمز, دمای سطح,
Abstract :
ناحیه آسایش حرارتی دارای اهمیت حیاتی برای حفظ همئوستازی دمای بدن جوجههای گوشتی میباشد. از آنجاییکه دمای سطح بدن در آسایش حرارتی مؤثر میباشد، میتوان برای ارزیابی تعادل گرمایی در حیوانات از آن استفاده نمود. بخشی از بدن جوجههای گوشتی به وسیله پرها پوشیده شده است از اینرو، جریان حرارتی در لایه مرزی بین بدن جوجههای گوشتی و محیط در نواحی پردار و بدون پر متفاوت است. هدف از پژوهش حاضر بکارگیری مدلهای رگرسیونی خطی با استفاده از دمای محیط و سن برای پیشبینی دمای سطح بدن در نقاط پردار و بدون پر بود. بدین منظور دمای سطحی 8 نقطه مختلف از بدن جوجهها با استفاده از یک دماسنج مادون قرمز در طول دوره 6 هفتگی پرورش اندازهگیری شد. همبستگی بالای بین دمای نواحی پردار و محیط نشان داد که این نقاط سریعتر به تغییرات دمای محیط پرورش پاسخ میدهند. برای پیشبینی میانگین دمای سطح بدن و همچنین تفاوت دمای سطح بدن و محیط به صورت تابعی از دمای هوا، سن و نواحی پردار و بدون پر 6 معادله برازش داده شد. با افزایش دمای محیط میانگین دمای سطح بدن و تفاوت دمای سطح بدن و محیط به ترتیب افزایش و کاهش یافت (05/0>P). اثر سن بر تفاوت دمای سطح بدن و محیط مانند اثر آن بر دمای سطح بدن برای نقاط پردار و بدون پر متفاوت بود. بر اساس نتایج این مطالعه، پیشنهاد میشود که تفاوت بین نقاط پردار و بدون پر در مدلهایی که برای پیشبینی دمای سطح بدن جوجههای گوشتی مورد استفاده قرار میگیرند در نظر گرفته شود.
Bouzida N., Bendada A. and Maldague X.P. (2009). Visualization of body thermoregulation by infrared imaging. J. Thermal. Bio. 34, 120-126.
Cangar O., Aerts J.M., Buyse J. and Berckmans D. (2008). Quantification of the spatial distribution of surface temperatures of broilers. Poult. Sci. 87, 2493-2499.
Horowitz M. (1998). Do cellular heat acclimation response modulate central thermoregulatory activity? News Physiol. Sci. 13, 218-225.
Kleiber M. (1961). The Fire of Life, an Introduction to Animal Energetics. John Wiley and Sons Inc., New York, USA.
Leeson S. and Walsh T. (2004). Feathering in commercial poultry I. Feather growth and composition. World's Poult. Sci. J. 60, 42-48.
Malheiros R.D., Moraes V.M.B., Bruno L.D.G., Malheiros E.B., Furlan R.L. and Macari M. (2000). Environmental temperature and cloacal and surface temperatures of broiler chicks in first week post-hatch. J. Appl. Poult. Res. 9, 111-117.
McManus C., Tanure C.B., Peripolli V., Seixas L., Fischer V., Gabbi A.M., Menegassi S.R.O., Stumpf M.T., Kolling G.J., Dias E. and Costa J.B.G. (2016). Infrared thermography in animal production: an overview. Comput. Electron. Agric. 123, 10-16.
Montanholi Y.R., Odongo N.E., Swanson K.C., Schenkel F.S., Mcbride B.W. and Miller S.P. (2008). Application of infrared thermography as an indicator of heat and methane production and its use in the study of skin temperature in response to physiological events in dairy cattle (Bos taurus). J. Thermal. Biol. 33, 468-475.
Naas I.A., Romanini C.E.B., Neves D.P., Nascimento G.R. and Vercellino R.A. (2010). Broiler surface temperature of 42 day old chickens. Sci. Agric. 67, 497-502.
Nascimento S.T., Da Silva I.J.O., Maia A.S.C., De Castro A.C. and Vieira F.M.C. (2013). Mean surface temperature prediction models for broiler chickens-a study of sensible heat flow. Int. J. Biometeorol. 57, 1-6.
Paim T.P., Borges B.O. and Lima P.M.T. (2013). Thermographic evaluation of climatic conditions on lambs from different genetic groups. Int. J. Biometeorol. 57, 59-66.
Richards S.A. (1971a). The significance of changes in the temperature of the skin and body core of the chicken in the regulation of heat loss. J. Physiol. 216, 1-10.
Richards S.A. (1971b). The role of hypothalamic temperature in the control of panting in the chicken exposed to heat. J. Physiol. 211, 341-348.
Shinder D., Rusal M., Tanny J., Druyan S. and Yahav S. (2007). Thermoregulatory responses of chicks (Gallus domesticus) to low ambient temperatures at an early age. Poult. Sci. 86, 2200-2209.
SPSS Inc. (2011). Statistical Package for Social Sciences Study. SPSS for Windows, Version 20. Chicago SPSS Inc.
Tessier M., Du Tremblay D., Klopfenstein C., Beauchamp G. and Boulianne M. (2003). Abdominal skin temperature variation in healthy broiler chickens as determined by thermography. Poult. Sci. 82, 846-849.
Yahav S., Shinder D., Ruzal M., Giloh M. and Piestum Y. (2009). Controlling body temperature the opportunities for highly productive domestic fowl. Pp. 65-98 in Body Temperature Regulation. A.B. Cisneros and B.L. Gions, Eds. Nova Science Publisher,New York.
Zhou W.T. and Yamamoto S. (1997). Effects of environmental temperature and heat production due to food intake on abdominal temperature, shank skin temperature and respiration rate of broilers. Br. Poult. Sci. 38, 107-114.