بررسی بیوشیمیایی کنجاله بذر کاستور فرآوری شده در تغذیه و فیزیولوژی بلدرچینهای ژاپنی
Subject Areas : Camelآ.آ. آنانگیو 1 , جی.اُ. آته 2 , جی.ک. جوزف 3 , م.آ. بلوو 4 , آ.اُ. آدینا 5 , آ.اس. آکانبی 6 , آ.ت. یوسف 7 , ف.ای. سولا-اُجو 8 , اس.اُ. آجید 9 , و.اُ. چیمزی 10 , جی.اچ. اِدوه 11
1 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
2 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
3 - Department of Home Economics and Food Science, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
4 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
5 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
6 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
7 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
8 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
9 - Landmark University, Km 4 Ipetu, Omu Aran, PMB 1001, Omu Aran, Kwara State of Nigeria
10 - Landmark University, Km 4 Ipetu, Omu Aran, PMB 1001, Omu Aran, Kwara State of Nigeria
11 - Department of Animal Production, Division of Nutritional Biochemistry and Toxicology, P.M.B. 1515 University of Ilorin, Ilorin, Nigeria|Laboratoire de Recherche Avicole et de Zoo-Economie (LaRAZE), Département de Production Animale, Faculté des Science Agronomiques, Université d’Abomey-Calavi, 01 BP 526 Cotonou, Benin
Keywords: عملکرد, بلدرچین ژاپنی, ترکیب-خون, کنجاله بذر کاستور, تخمیر حالت جامد,
Abstract :
در این پژوهش، کنجاله بذر کاستور تیمار شده و روغنگیری شده برای آنالیز تقریبی و سنجش مواد ضد تغذیهای (فیتوکمیکالها) مورد بررسی قرار گرفته است. کیک بذر توسط تکنیک بیوشیمیایی تخمیر حالت جامد با استفاده از Aspergillus niger و افزودن اکسید کلسیم (CaO) تیمار شده و به این ترتیب کنجاله بذر کاستور تیمار شده (TCSM) به دست آمد. تعداد 120 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی (Coturnix coturnix japonica) در چهار تیمار شامل مقادیر صفر، 5/2، 5 و 5/7 درصد TCSM (تیمارهای 1، 2، 3 و 4) با جیرههای با سطوح یکسان نیتروژن و انرژی خوراکدهی شدند. آزمایش تا روز 56 ادامه داشته و غذا و آب به صورت اختیاری به حیوانات ارائه شد. داههای ترکیب تقریبی خوراک نشان داد که بذر خام بقایای چربیگیری شده (کیک) و کنجاله بذر کاستور فرآوری شده حاوی مواد مغذی ارزشمند نظیر ماده خشک، پروتئین خام، چربی، فیبر، مواد معدنی و کربوهیدراتهای محلول (NFE) است. کمیسازی فیتوکمیکالها نشان میدهد که سطوح بالایی از مواد ضد تغذیهای نظیر رایسین، آلرژنها و رایسینین در بذر خام وجود دارد. ولی با چربیگیری و اعمال تیمار روی کنجاله کیک از طریق تخمیر حالت جامد توسط A. niger و CaO سطوح این فیتوکمیکالها کاهش یافته است. نتایج صفات عملکردی حاکی از کاهش در مصرف غذا، افزایش وزن، و رشد بوده و نرخ مرگ و میر نیز به طور ویژه در جیره حاوی بالاترین سطح (5/7 درصد) TCSM در مقایسه با جیره کنترل افزایش یافته است (05/0>P). ماندگاری مواد مغذی در جیرههای آزمایشی با مقادیر اندازهگیری شده در جیره مرجع برای کربوهیدراتهای محلول قابل مقایسه نبوده و با افزایش CSM در مقایسه با جیره شاهد، کاهش یافته است (05/0>P). در پارامترهای خونشناسی، مقدار PCV و میانگین MCH در جیرههای حاوی TCSM نسبت به جیره شاهد، به نحو چشمگیری بالار بوده است (05/0>P). ولی شاخصهای بیوشیمیایی (پروتئین سرم، آلبومین، گلوبولین، نسبت آلبومین به گلوبولین و فعالیت فسفاتاز قلیایی (ALP) تحت تأثیر CSM جیرهای قرار نگرفتند (05/0>P). فعالیت آنزیمی آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) همگام با افزایش سطح CSM در جیرهها روند کاهشی داشته است (05/0>P). پروفایل الکترولیتها در بلدرچینهای تغذیه شده با جیرههای آزمایشی بر مبنای TCSM تفاوت معنیداری از نظر غلظت Ca++ و HCO3- با جیره شاهد داشت. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که علیرغم تیمار CSM توسط تخمیر حالت جامد با افزودن A. niger و CaO در جیرههای آزمایشی، به نظر میرسد که هنوز افزودن TCSM منجر به القای مسمومیت و افزایش مرگ و میر در بلدرچینها میگردد. پژوهشهای دیگر میتوانند روی سطوح قابل قبول و بالاتر پس از اعمال تیمارهای لازم متمرکز گردند.
Ani A.O. and Okorie A.U. (2005). The effect of graded levels of dehulled and cooked Castor oil bean (Ricinus communis) meal on performance of broiler starters. Nigerian J. Anim. Prod. 32(1), 54-60.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. Vol. I. 18th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Audi J., Belson M., Patel M., Schier J. and Osterloh J. (2005). Ricin poisoning : a comprehensive review. J. Am. Med. Assoc. 294(18), 2342-2351.
FAO. (2014). Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, Italy.
Garwood A.A. and Diehl R.C.J. (1987). Body volume and density of live Coturnix quail and associated genetic relationships. Poult. Sci. 66 (8), 1269-1272
Haruna E.S., Musa U., Okewole P.A., Shemaki D., lombin L.H., Molokwu J.U., edache J.A. and Kaarsin P.D. (1997). Protein requirement of quail chicks in plateau state, Nigeria. Nigerian Vet. J. 18, 108-113.
Oluyemi A.J. and Roberts F.A. (2007). Poultry Production in Warm West Climates. Spectrum Books Ltd., Ibadan. Nigeria.
Pandey A. and Larroche C. (2008). Current Development in Solid State Fermentation. Published by Springer, Germany.
Reichling J.J. and Kaplan M.M. (1988). Clinical use of serum enzymes in liver diseases. Digest. Dis. Sci. 33, 1601-1614.
Schalm O.W., Jain N.C. and Carroll E.J. (1975). Haematology. Publisher: Lea and Febiger, Philadelphia, US.
Smith A.J. (2001). Poultry. Macmillan Publishers Ltd., London, United Kingdom.
Steel R.G.D. and Torrie J.H. (1980). Principles and Procedures of statistics, a Biometrical Approach. Publisher: McGraw-Hill Companies, New York.
Van Soest P.J. (1982). Nutritional Ecology of the Ruminant. Cornell University Press, Ithaca, New York.
Young D.S. (2001). Effect of Diseases on clinical Laboratory Tests. American Association for Clinical Chemistry Press, Washington, D.C.