تأثیر جایگزینی علوفه یونجه و کاه گندم با سیلاژ محصولات فرعی پسته با خرمای ضایعاتی بر عملکرد و فراسنجههای خون در برههای پرواری
Subject Areas : Camelب. سلطانی نژاد 1 , O. دیانی 2 , ر. طهماسبی 3 , ا. خضری 4
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
Keywords: فراسنجههای خون, خرمای ضایعاتی, بره پرواری, سیلاژ محصولات فرعی پسته,
Abstract :
در این آزمایش اثرات تغذیه سیلاژ محصولات فرعی پسته با خرمای ضایعاتی بر مصرف ماده خشک، افزایش وزن زنده و پارامترهای خون برههای پرواری مورد مطالعه قرار گرفت. سیلو کردن محصولات فرعی پسته با خرما سبب افزایش ماده خشک و انرژی متابولیسمی شد، اما درصد پروتیین خام، کل تانن و ترکیبات فنلی را کاهش داد (05/0P<). جیرههای غذایی عبارت بودند از: 1) شاهد (بدون سیلاژ)، 2) جیره دارای 7 درصد سیلاژ، 3) جیره دارای 14 درصد سیلاژ و 4) جیره دارای 21 درصد سیلاژ (بر اساس ماده خشک). چهل رأس بره نر در چهار گروه به صورت طرح کاملاً تصادفی تقسیم شدند. تمام گروهها پیش از شروع دوره 90 روزه پرواربندی، برای مدت 21 روز با جیره شاهد تغذیه شدند. پس از آن یک گروه جیره شاهد را دریافت کردند در حالیکه بقیه گروهها با جیرههای دارای سیلاژ تغذیه شدند. در پایان آزمایش، همه حیوانات در یک روز کشتار شدند. برههای تغذیه شده با جیرههای دارای 14 و 21 درصد سیلاژ در مقایسه با گروه شاهد ماده خشک بیشتری مصرف کردند (05/0P<). تغذیه 21 درصد سیلاژ وزن نهایی، افزایش وزن روزانه، افزایش وزن زنده، وزن لاشه گرم و سرد و گوشت بدون چربی را افزایش داد (05/0P<). برههای تغذیه شده با 14 و 21 درصد سیلاژ نسبت به برههای تغذیه شده با جیره شاهد تریگلیسرید خون کمتری داشتند (05/0P<). تغذیه 21 درصد سیلاژ غلظت پروتیین تام و آلبومین خون برهها را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (05/0P<). غلظت آنزیمهای کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در خون تحت تأثیر تغذیه با سیلاژ قرار نگرفتند. نتایج نشان داد که تغذیه 21 درصد سیلاژ محصولات فرعی پسته با خرمای ضایعاتی به برههای پرواری، عملکرد را افزایش میدهد و اثرات سویی بر عملکرد کبد ندارد.
Alemu P., Forsyth G.W. and Searcy G.P. (1977). A comparison of parameters used to assess liver damage in sheep treated with carbon tetrachloride. Canadian J. Comp. Med. 41, 420-427.
Alkhateeb A.A. and Ali-Dinar H.M. (2002). Date Palm in Kingdom of Saudi Arabia: Cultivation, Production and Processing. Hofuf: Translation, Authorship and PublishingCenter, King Faisal University, Saudi Arabia.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 17th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Bagheripour E., Rouzbehan Y. and Alipour D. (2008). Effects of ensiling, air-drying and addition of polyethylene glycol on in vitro gas production of pistachio by-products. Anim. Feed Sci. Technol. 146, 327-336.
Burtis C.A. and Ashwood E.R. (1994). Tietz textbook of clinical chemistry. Saunders, Philadelphia, Pennsylvania.
Chao C.T. and Krueger R.R. (2007). The date palm (Phoenix dactylifera): overview of biology, uses and cultivation. HortSci. 42(5), 1077-1082.
Denek N. and Can A. (2006). Feeding value of wet tomato pomace ensiled with wheat straw and wheat grain for Awassi sheep. Small Rumin. Res. 65, 260-265.
Foroughi A. (1996). The use of wheat straw processed with oyster mushroom in fattening lambs diet and determine digestibility by in vivo and in vitro method. MS Thesis. Tehran Univ., Iran.
Forough Ameri N. and Fazaeli H. (2005). Studies on the different methods of ensiling pistachio by-products. Pp. 34-38 Proc. 3th Sem. Anim. Nutr. Karaj, Iran.
Forough Ameri N. and Shakeri P. (2008). Pistachio residues as feedstuff, challenges and opportunities for development. Pp. 24-31 in Proc. 3rd Nat. Cong. Recy. Reuse. Renew. Organ. Resour. Agric. Khorasgan, Isfahan, Iran.
Ghasemi S., Naserian A.A., Valizadeh R., Tahmasebi A.M., Vakili A.R. and Behgar M. (2012). Effects of pistachio byproduct in replacement of lucerne hay on microbial protein synthesis and fermentative parameters in the rumen of sheep. Anim. Prod. Sci. 52, 1052-1057.
Gholizadeh H., Naserian A.A., Valizadeh R. and Tahmasebi A.M. (2010). Effect of feeding pistachio by product on performance and blood metabolites in Holstein dairy cows. Int. J. Agric. Biol. 12, 867-870.
Gonzalez C.L. and Everitt J.H. (1982). Nutrient contents of major food plants eaten by cattle in the south Texas plains. J. Rang. Manag. 35, 733-736.
Iranian Council of Animal Care. (1995). Guide to the Care and Use of Experimental Animals, vol. 1. IUT, Iran.
Islam M., Enishi O., Purnomoadi A., Hegochi K., Takosori N. and Terada, F. (2001). Energy and protein utilization by goat Italian ryegrass silage treated with molasses, urea, cellulose + lactic acid bacteria. Small Rumin. Res. 42, 49-60.
Latimer K.S., Mahaffey E.A. and Prasse K.W. (2003). Duncan and Prasse’s Veterinary Laboratory Medicine. Blackwell Publishing, Iowa State Press, US.
Lott J.A. and Turner K. (1975). Evaluation of Trinder’s glucose oxidase method for measuring glucose in serum and urine. Clin. Chem. 21, 1754-1760.
Makkar H.P.S. (2003). Quantification of Tannins in Tree and Shrub Foliage: A Laboratory Manual. Food and Agriculture Organization of the United Nations/International Atomic Energy Agency. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Netherlands.
Martens S.D., Hoedtke S., Avila P., Heinritz S.N. and Zeyner A. (2014). Effect of ensiling treatment on secondary compounds and amino acid profile of tropical forage legumes and implications for their pig feeding. J. Sci. Food Agric. 94, 1107-1115.
McGowan M.W., Artiss J.D. and Strandbergh D.R. (1983). A peroxidase coupled method for the colorimetric determination of serum triglycerides. Clin. Chem. 29(3), 538-542.
Mertens D.R. (2009). Impact of NDF content and digestibility on dairy cow performance. WCDS Adv. Dairy Technol. 21, 191-201.
Mokhtarpour A. (2009). The effect of urea and polyethylene glycol on the chemical characteristics of silage pistachio and its effect on performance of Holstein dairy cows. MS Thesis. Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
More-O'ferrall G.J., Joseph R.L., Tarrant P.V. and McGloughlin P. (1989). Phenotypic and genetic parameters of carcass and meat-quality traits in cattle. Livest. Prod. Sci. 21, 35-47.
Norouzian M.A. and Ghiasi S.E. (2012). Carcass performance and mineral content in Balouchi lamb fed pistachio by-product. Meat Sci. 92, 157-159.
Rezaei H.R., AhmadiSenobariI. and Ahmadi Senobari O. (2012). Effects of diets contained pistachio by-product on the parameters of fattening camels. Pp. 30-35 in Proc. 1st Nat. Cong. Camel. Mashhad, Iran.
Rucker R., Fascetti A.J. and Keen C.L. (2008). Trace minerals. Pp. 660−693 in Clinical Biochemistry of Domestic Animals. J.J. Kaneko, Ed. Elsevier Academic Press. San Diego, California.
Salehi A., YousefAllahi M., Mirzaei H., Shakib A., Ebrahimpour M. and Amini M. (2012). Study of Nutritional value and digestibility of by-products of two varieties of pistachio before and after ensiling the two-step method Tilly and Terry In the region of Khorasan Razavi. Pp. 23-28 in Proc. 1th Anim. Sci. Cong. Mashhad, Iran.
SAS Institute. (2005). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Shakeri P., Fazaeli H. and Forough Ameri N. (2004) .Use of pistachio by product in the diet of fattening male lambs Kermani. Pp. 65-71 in Proc. 1st Cong. Anim. Sci. Aquacult. TehranUniversity, Tehran, Iran.
Shakeri P., Riasi A., Alikhani M., Fazaeli H., Ghorbani G. and Forough Ameri N. (2012). The effect of pistachio by product silage on growth performance in fattening bulls in male calves. Pp. 90-95 in Proc. 1th Anim. Sci. Cong. Karaj, Iran.
Shakeri P. (2016). Pistachio by-product as an alternative forage source for male lambs: Effects on performance, blood metabolites, and urine characteristics. Anim. Feed Sci. Technol. 211, 92-99.
Singleton V.L. and Rossi J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Viticul. 16, 144-158.
Thrall M., Baker A.D., Lassen E., Campbell D.T., Denicola D., Fettman M., Alan R. and Weiser G. (2004). Veterinary hematology and clinical chemistry. Lippincott Williams and Wilkins Publications, Philadelphia, US.
Vahmani P., Naserian A.A., Valizadea R. and Nasirimoghadam H. (2006). Nutritive value of pistachio by-products and their effects on Holstein cows in mid lactation. J. Agric. Sci. Technol. 20(5), 201-210.
Valizadeh R., Norouzian M.A., Salemi M., Ghiasi E. and Yari M. (2010). Effect of feeding pistachio by-products on hematology and performance of Balouchi lamb. J. Anim. Vet. Adv. 9(7), 1115-1119.
Van Soest P.J., Robertson J.B. and Lewis B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583-3597.