اثرات سطوح مختلف اسانسهای زردچوبه و رزماری بر عملکرد و ثبات اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelم. قرهجانلو 1 , م. مهری 2 , ف. شیرمحمد 3
1 - Department of Animal Science, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 - Department of Animal Science, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3 - Department of Animal Science, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
Keywords: اسانس, جوجه گوشتی, رزماری, زردچوبه, ثبات اکسیداتیو,
Abstract :
آزمایش حاضر به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف اسانسهای زردچوبه و رزماری بر عملکرد و ثبات اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی انجام گرفت. آزمایش با استفاده از 540 قطعه جوجه گوشتی (کاپ 500) در نه تیمار و چهار تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل سه در سه، متشکل از سه سطح اسانس زردچوبه (0=T1، 75=T2 و 150=T3 میلیگرم اسانس بر کیلوگرم جیره) و سه سطح اسانس رزماری (0=R1، 100=R2 و 200=R3 میلیگرم اسانس بر کیلوگرم جیره) اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمار R2T3 و R3T3 در مقایسه با گروه شاهد، در سه هفته اول پرورش سبب افزایش وزن بدن شد (05/0>P). در طول دوره رشد (42-21 روزگی) و نیز در کل دوره، گروه شاهد در مقایسه با سایر تیمارها به استثناء تیمارهای R1T2، R2T3 و R3T1 پایینترین ضریب تبدیل خوراک را داشت (05/0>P). بالاترین وزن نسبی لاشه و ماهیچه ران به ترتیب در جوجههایی مشاهده شد که مقدار 75 و 150 میلیگرم اسانس زردچوبه دریافت کرده بودند (05/0>P). افزودن اسانس زردچوبه به جیره سبب کاهش معنیدار وزن نسبی پانکراس، پیشمعده، سنگدان و چینهدان شد (05/0>P). بالاترین وزن نسبی جگر در جوجههای گروه شاهد مشاهده شد (05/0>P). اندازهگیری میزان مالوندیآلدئید (MDA) گوشت طی 30 روز نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد نشان داد که همه تیمارها، به استثناء تیمارهای R3T2 و R3T3، در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنیداری در MDA نشان دادند (05/0>P). شصت روز پس از نگهداری گوشت در دمای 20- درجه سانتیگراد، کمترین میزان MDA در جوجههای تیمارهای R1T2، R2T2، R3T3 و R3T1 مشاهده شد (05/0>P). نتایج نشان داد که استفاده همزمان از اسانس زردچوبه و رزماری در جیره، بهبودی در عملکرد جوجههای گوشتی ایجاد نکرد در حالیکه این افزودنیها پتانسیل بالایی در بهبود ثبات اکسیداتیو گوشت و کاهش میزان MDA در طی نگهداری 30 و 60 روزه گوشت در دمای 20- درجه سانتیگراد داشت.
Alagawany M.M., Farag M.R. and Dhama K. (2015). Nutritional and biological effects of turmeric (Curcuma longa) supplementation on performance, serum biochemical parameters and oxidative status of broiler chicks exposed to endosulfan in the diets. Asian J. Anim. Vet. Adv. 10, 86-96.
Al-Sultan S.I. (2003). The effect of turmeric (Curcuma longa) on overall performance of broiler chickens. Int. J. Poult. Sci. 3, 333-340.
Baghban Kanani P., Daneshyar M. and Najafi R. (2016). Effects of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) and turmeric (Curcuma longa) powders on performance, enzyme activity, and blood parameters of broiler chickens under heat stress. Poult. Sci. J. 4(1), 47-53.
Botsoglou N., Christaki E., Florou-Paneri P., Giannenas I., Papageorgiou G. and Spais A.B. (2004). The effect of a mixture of herbal essential oils or α-tocopheryl acetate on performance parameters and oxidation of body lipid in broilers. South Africa J. Anim. Sci. 34, 52-61.
Botsoglou N., Florou-Paneri P., Botsoglou E., Dotas V., Giannenas I., Koidis A. and Mitrakos P. (2005). The effect of feeding rosemary, oregano, saffron and α-tocopheryl acetate on hen performance and oxidative stability of eggs. South Africa J. Anim. Sci. 35, 143-151.
Botsoglou N.A., Fletouris D.J., Papageorgiou G.E., Vassilopoulos V.N., Mantis A.J. and Trakatellis A.G. (1994). A rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissues, food, and feedstuff samples. J. Agric. Food Chem. 42(9), 1931-1937.
Celiktas O.Y., Hames Kocabas E.E., Bedir E., Vardar Sukan F., Ozek T. and Baser K.H.C. (2007). Antimicrobial activities of methanol extracts and essential oils of Rosmarinus officinalis, depending on location and seasonal variations. Food Chem. 100, 553-559.
Chattopadhyay I., Biswas K., Bandyopadhyay U. and Banerjee R.K. (2004). Turmeric and curcumin: biological actions and medicinal applications. Curr. Sci. 87, 44-53.
Cross D.E., Mcdevitt R.M., Hillman K. and Acamovic T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British. Poult. Sci. 48, 496-506.
Daneshyar M., Kermanshahi H. and Golian A. (2012). The effects of turmeric supplementation on antioxidant status, blood gas indices and mortality in broiler chickens with T3-induced ascites. British Poult. Sci. 53, 379-385.
Debersac P., Vernevaut M.F., Amiot M.J., Suschetet M. and Siess M.H. (2001). Effects of a water-soluble extract of rosemary and its purified component rosmarinic acid on xenobiotic-metabolizing enzymes in rat liver. Food Chem. Toxicol. 39, 109-117.
Ertas O.N., Güler T., Çiftçi M., Dalkiliç B. and Simsek Ü.G. (2005). The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. Int. J. Poult. Sci. 4, 879-884.
Florou-Paneri P., Dotas D., Mitsopoulos I., Dotas V., Botsoglou E., Nikolakakis I. and Botsoglou N. (2006). Effect of feeding rosemary and α-tocopheryl acetate on hen performance and egg quality. Japan Poult. Sci. 43, 143-149.
Hossain M.E., Kim G.M., Lee S.K. and Yang C.J. (2012). Growth performance, meat yield, oxidative stability, and fatty acid composition of meat from broilers fed diets supplemented with a medicinal plant and probiotics. Asian–Australasian J. Anim. Sci. 25(8), 1159-1168.
Iqbal M., Sharma S.D., Okazaki Y., Fujisawa M. and Okada S. (2003). Dietary supplementation of curcumin enhances antioxidant and phase II metabolizing enzymes in ddY male mice: Possible role in protection against chemical carcinogenesis and toxicity. Pharmacol. Toxicol. 92(1), 33-38.
Kamal-Eldin A. and Appelqvist L.A. (1996). The chemistry and antioxidant properties of tocopherols and tocotrienols. Lipids. 31, 671-701.
Klein-Hessling H., Langhout D.J. and Wijtten P. (2004). Volatile fatty acids and essential oils (biacid) improve technical performance of broilers. Pp. 183-186 in Proc. 16th Australian Poult. Sci. Symp. Sydney, New South Wales, Australia.
Lee K.W., Everts H., Kappert H.J., Frehner M., Losa R. and Beynen A.C. (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Br. Poult. Sci. 44, 450-457.
Loetscher Y., Kreuzer M. and Messikommer R.E. (2013). Oxidative stability of the meat of broilers supplemented with rosemary leaves, rosehip fruits, chokeberry pomace, and entire nettle, and effects on performance and meat quality. Poult. Sci. 92, 2938-2948.
Marcinčák S., Popelka P., Bystrický P., Hussein K. and Hudecová K. (2005). Oxidative stability of meat and meat products after feeding of broiler chickens with additional amounts of vitamin E and rosemary. Meso. 7(1), 34-39.
Mathlouthi N., Bouzaienne T., Oueslati I., Recoquillay F., Hamdi M., Urdaci M. and Bergaoui R. (2012). Use of rosemary, oregano, and a commercial blend of essential oils in broiler chickens: in vitro antimicrobial activities and effects on growth performance. J. Anim. Sci. 90, 813-823.
Namagirilakshmi S. (2005). Turmeric (Curcuma longa) as nutraceutical to improve broiler performance. MS Thesis. Tamil Nadu Veterinary and Animal Sciences Univ., Chennai, India.
Nouzarian R., Tabeidian S.A., Toghyani M., Ghalamkari G. and Toghyani M. (2011). Effect of turmeric powder on performance, carcass traits, humoral immune responses, and serum metabolites in broiler chickens. J. Anim. Feed Sci. 20, 389-400.
Ocak N., Erener G., Burak A.K.F., Sungu M., Altop A. and Ozmen A. (2008). Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita) or thyme (Thymus vulgaris) leaves as growth promoter source. Czech J. Anim. Sci. 53(4), 169-175.
Perić L., Žikić D. and Lukić M. (2009). Application of alternative growth promoters in broiler production. Biotechnol. Anim. Husb. 25(5), 387-397.
Rao N.S. and Rao M.N.A. (1996). Free radical scavenging activity of curcuminoids. Arzneimittelforschung. 46, 169-171.
SAS Institute. (2002). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Williams R.J., Spencer J.P.E. and Rice-Evans C. (2004). Flavonoids: Antioxidants or signaling molecules? Free Radic. Biol. Med. 36, 838-849.
Windisch W., Schedle K., Plitzner C. and Kroismayr A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J. Anim. Sci. 86, 140-148.
Wuthi-Udomlert M., Grisanapan W., Luanratana O. and Caichompoo W. (2000). Antifungal activity of Curcuma longa grown in thailand. Southeast Asian J. Trop. Med. Public. Health. 31, 178-182.
Yang Y., Iji P.A. and Choct M. (2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World's Poult. Sci. J. 65, 97-114.
Yesilbag D., Eren M., Agel H., Kovanlikaya A. and Balci F. (2011). Effects of dietary rosemary, rosemary volatile oil and vitamin E on broiler performance, meat quality and serum SOD activity. Br. Poult. Sci. 52, 472-482.