بررسی اثر جایگزینی مکمل سولفات آهن با نانوذرات هیدروژن فسفات آهن بر عملکرد، خصوصیات لاشه و میزان ذخیره آهن بافت جوجههای گوشتی
Subject Areas : CamelM.A. Behroozlak 1 , م. دانشیار 2 , پ. فرهومند 3 , ع. نیکو 4
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
4 - Department of Organic Chemistry, Faculty of Chemistry, Urmia University, Urmia, Iran
Keywords: عملکرد, جوجههای گوشتی, سولفات آهن, نانوذرات هیدروژن فسفات آهن, ذخیره آهن,
Abstract :
آزمایشی به منظور مقایسه اثرات نانوذرات هیدروژن فسفات آهن (FeHPO4-nanoparticles) با سولفات آهن (FeSO4.7H2O) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و میزان ماده معدنی ماهیچه سینه جوجههای گوشتی انجام گرفت. در این آزمایش، تعداد 200 قطعه جوجه خروس گوشتی یکروزه سویه راس به طور تصادفی به 4 گروه آزمایشی با 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار اختصاص یافتند. میزان آهن موجود در جیره پایه (ذرت-کنجاله سویا) در 3 دوره آزمایشی آغازین، رشد و پایانی به ترتیب 40/87، 13/85 و 24/82 میلیگرم بر کیلوگرم بودند. گروههای آزمایشی تغذیهای شامل: 1- جیره پایه + 80 میلیگرم سولفات آهن (گروه شاهد) 2- جیره پایه + 4/6 میلیگرم نانوذرات هیدروژن فسفات آهن 3- جیره پایه + 2/3 میلیگرم نانوذرات هیدروژن فسفات آهن و 4- جیره پایه + 6/1 میلیگرم نانوذرات هیدروژن فسفات آهن بودند که از سن 1 تا 42 روزگی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که جیرههای آزمایشی تأثیر معنیداری بر صفات عملکردی میانگین مصرف خوراک روزانه، میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک، درصد تلفات و شاخص تولید اروپایی نداشتند (05/0P>). افزودن نانوذرات هیدروژن فسفات آهن به جیره پایه در گروه آزمایشی دوم، وزن نسبی چربی محوطه بطنی را در مقایسه با گروه شاهد به طور معنیداری کاهش داد (04/0=P). همچنین با افزودن نانوذرات هیدروژن فسفات آهن در گروه آزمایشی سوم، پاسخهای رگرسیون درجه سوم (05/0=P) و درجه دوم (02/0=P) به ترتیب در مورد بازده لاشه و وزن نسبی کبد مشاهده گردید. پرندگان تغذیه شده با نانوذرات هیدروژن فسفات آهن در گروههای آزمایشی دوم و سوم در مقایسه با پرندگان دریافتکننده جیره حاوی 80 میلیگرم سولفات آهن، میزان آهن و مس بیشتری در ماهیچه سینه داشتند (05/0>P). هیچ تفاوت معنیداری در بین گروههای آزمایشی برای میزان روی گوشت سینه مشاهد نشد (05/0P>). نتایج این مطالعه نشان داد که جایگزینی مکمل سولفات آهن با نانوذرات هیدروژن فسفات آهن بر عملکرد پرندگان تأثیرگذار نبود ولی توانست میزان آهن موجود در گوشت سینه جوجههای گوشتی را به طور معنیداری افزایش دهد.
Akbari Moghaddam Kakhki R., Bakhshalinejad R., Hassanabadi A. and Ferket P. (2016). Effects of dietary organic zinc and α-tocopheryl acetate supplements on growth performance, meat quality, tissues minerals, and α-tocopherol deposition in broiler chickens. Poult. Sci. 96, 1257-1267.
Akter M., Iji P.A. and Graham H. (2017). Increased iron level in phytase-supplemented diets reduces performance and nutrient utilisation in broiler chickens. Br. Poult. Sci. 58, 409-417.
Amine E.K., Hegsted D.M. and Neff R. (1972). Biological estimation of available iron using chicks or rats. J. Agric. Food Chem. 20, 246-251.
AOAC. (1994). Official Methods of Analysis. 12th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Washington, DC., USA.
Arredondo M., Munoz P., Mura C. and Nunez M.T. (2003). DMT1, a physiologically relevant apical Cu+1 transporter of intestinal cells. Am. J. Physiol. 284, 1525-1530.
Aviagen. (2014). Ross 308: Broiler Nutrition Specifications. Huntsville, Alabama, USA.
Bano F., Baber M., Ali A., Shah Z. and Muhammad S.A. (2017). Biosynthesis, characterization, and biological activities of iron nanoparticles using Sesamum indicum seeds extract. Pharmacogn. Mag. 13, 33-36.
Buzala M., Slomka A. and Janicki B. (2016). Heme iron in meat as the main source of iron in the human diet, a review. J. Elementol. 21, 303-314.
Chen J., Tan B., Karteris E., Zervou S., Digby J., Hillhouse E.W., Vatish M. and Randeva H.S. (2006). Secretion of adiponectin by human placenta: differential modulation of adiponectin and its receptors by cytokines. Diabetologia. 49, 1292-302.
Collins J.F., Prohaska J.R. and Knutson M.D. (2010). Metabolic crossroads of iron and copper. Nutr. Rev. 68, 133-147.
Diez J.J. and Iglesias P. (2003). The role of the novel adipocyte-derived hormone adiponectin in human disease. European J. Endocrinol. 148, 293-300.
Fisher A. (1984). Fat deposition in broilers. Pp. 437-470 in Fats in Animal Nutrition. J. Wiseman, Ed. Butterworths, London, United Kingdom.
Gabrielsen J.S., Gao Y., Simcox J.A., Huang J., Thorup, D., Jones D., Cooksey R.C., Gabrielsen D., Adams T.D., Hunt S.C., Hopkins P.N., Cefalu W.T. and McClain D.A. (2012). Adipocyte iron regulates adiponectin and insulin sensitivity. J. Clin. Invest. 122, 3529-3540.
Garcia O.P., Long K.Z. and Rosado J.L. (2009). Impact of micronutrient deficiencies on obesity. Nutr. Rev. 67, 559-572.
Garcia O.P., Ronquillo D., del Carmen Caamaño M., Martínez G., Camacho M., López V. and Rosado J.L. (2013). Zinc, iron and vitamins A, C and E are associated with obesity, inflammation, lipid profile and insulin resistance in Mexican school-aged children. Nutrients. 5, 5012-5030.
Garcia-Diaz D.F., Campion J., Milagro F.I., Boque N., Moreno-Aliaga M.J. and Martinez J.A. (2010). Vitamin C inhibits leptin secretion and some glucose/lipid metabolic pathways in primary rat adipocytes. J. Mol. Endocrinol. 45, 33-43.
Gunshin H., Mackenzie B., Berger U.V., Gunshin Y., Romero M.F., Boron W.F., Nussberger S., Gollan J.L. and Hediger M.A. (1997). Cloning and characterization of a mammalian proton-coupled metal-ion transporter. Nature. 388, 482-488.
Hermier D. (1997). Lipoprotein metabolism and fattening in poultry. J. Nutr. 127, 805-808.
Huang S., Wang L., Liu L., Hou Y. and Li L. (2015). Nanotechnology in agriculture, livestock, and aquaculture in China. A review. Agron. Sustain. Dev. 35, 369-400.
Hussain N., Jaitley V. and Florence A.T. (2001). Recent advances in the understanding of uptake of microparticulates across the gastrointestinal lymphatics. Adv. Drug Deliv. Rev. 50, 107-142.
Jani P., Halbert G.W., Langridge J. and Florence A.T. (1990). Nanoparticle uptake by the rat gastrointestinal mucosa: Quantitation and particle size dependency. Pharmacology. 42, 821-826.
Kwiecien M., Samolinska W. and Bujanowicz-Haras B. (2015). Effects of iron-glycine chelate on growth, carcass characteristic, liver mineral concentrations and haematological and biochemical blood parameters in broilers. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 99, 1184-1196.
Lee J.H., Ju J.E., Kim B.I., Pak P.J., Choi E.K., Lee H.S. and Chung N. (2014). Rod shaped iron oxide nanoparticles are more toxic than sphere-shaped nanoparticles to murine macrophage cells. Environ. Toxicol. Chem. 33, 2759-2766.
Ma X., Liao X., Lu L., Li S., Zhang L. and Luo X. (2016). Determination of dietary iron requirements by full expression of iron-containing enzymes in various tissues of broilers. J. Nutr. 146, 2267-2273.
Mirghelenj S.A., Golian A., Behroozlak M.A. and Moradi S. (2016). Effects of different fat sources in finisher diet of broiler chickens on performance, fat deposition and blood metabolites. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 6, 165-172.
Miroshnikova E., Arinzhanov A., Kilyakova Y., Sizova E. and Miroshnikov S. (2015). Antagonist metal alloy nanoparticles of iron and cobalt: impact on trace element metabolism in carp and chicken. Hum. Vet. Med. Bioflux. 7, 253-259.
Moon Y.S., Latasa M.J. and Kim K.H. (2000). Two regions are required for nutritional and insulin regulation of the fatty acid synthase promoter in transgenic mice. J. Biol. Chem. 14, 10121-10127.
Motzok I., Pennell M.D., Davies M.I. and Ross H.U. (1975). Effect of particle size on the biological availability of reduced iron. J. Assoc. Off. Anal. Chem. 58, 99-103.
Nedvidkova J., Smitka K., Kopsky V. and Hainer V. (2005). Adiponectin, an adipocyte-derived protein. Physiol. Res. 54, 133-140.
Nikonov I.N., Yu G., Folmanisb G.E., Folmanisb L.V., Kovalenkob G., Yu Lapteva I., Egorovc A., Fisininc V.I. and Tananaevd I.G. (2011). Iron nanoparticles as a food additive for poultry. Doklady Biol. Sci. 440, 328-331.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Oliveira F., Rocha S. and Fernandes R. (2014). Iron metabolism: From health to disease. J. Clin. Lab. Anal. 28, 210-218.
Rahi A., Sattarahmady N. and Heli H. (2014). Toxicity of nanomaterials-physicochemical effects. Austin. J. Nanomed. Nanotechnol. 2, 1034-1046.
Rahmatollah D., Farzinpour A., Vaziry A. and Sadeghi G. (2018). Effect of replacing dietary FeSO4 with cysteine coated Fe3O4 nanoparticles on quails. Italian J. Anim. Sci. 17, 121-127.
Rohner F., Ernst F.O., Arnold M., Hilbe M., Biebinger R., Ehrensperger F., Pratsinis S.E., Langhans W., Hurrell R.F. and Zimmermann M.B. (2007). Synthesis, characterization, and bioavailability in rats of ferric phosphate nanoparticles. J. Nutr. 137, 614-619.
Saki A.A., Abbasinezhad M. and Rafati A.A. (2014). Iron nanoparticles and methionine hydroxy analogue chelate in ovo feeding of broiler chickens. Int. J. Nanosci. Nanotechnol. 10, 187-196.
SAS Institute. (2009). SAS®/STAT Software, Release 9.2. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Seo S.H., Lee H.K., Ahn H.J. and Paik I.K. (2008). The effect of level and period of Fe-methionine chelate supplementation on the iron content of broiler meat. Asian-Australasian J. Anim. Sci. 21, 1501-1505.
Shinde D.L., Ingale S.L., Kim J.Y., Pak S.I. and Chae B.I. (2011). Efficiency of inorganic and organic iron sources under iron depleted conditions in broilers. Br. Poult. Sci. 52, 578-583.
Suliburska J., Bogdanski P., Pupek-Musialik D. and Krejpcio Z. (2011). Dietary intake and serum and hair concentrations of minerals and their relationship with serum lipids and glucose levels in hypertensive and obese patients with insulin resistance. Biol. Trace Elem. Res. 139, 137-150.
Ukkola O. and Santaniemi M. (2002). Adiponectin: a link between excess adiposity and associated comorbidities? J. Mol. Med. 80, 696-702.
Underwood E.J. (1977). Trace Elements in Human and Animal Nutrition. Academic Press, New York.
Verma R.S., Motzok I., Chen S.S., Rasper J. and Ross H.U. (1977). Effect of storage in flour and of particle size on the bioavailability of elemental iron powders for rats and humans. J. Assoc. Off. Anal. Chem. 60, 759-765.
Wang L., Hu C. and Shao L. (2017). The antimicrobial activity of nanoparticles: present situation and prospects for the future. Int. J. Nanomed. 12, 1227-1249.
Williams D.B., Wan Z., Frier B.C., Bell R.C., Field C.J. and Wright D.C. (2012). Dietary supplementation with vitamin E and C attenuates dexamethasone-induced glucose intolerance in rats. Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 302, 49-58.
Yausheva E., Miroshnikov S. and Sizova S. (2018). Intestinal microbiome of broiler chickens after use of nanoparticles and metal salts. Environ. Sci. Pollut. Res. Int. 25, 18109-18120.
Zavala G., Long K.Z., Garcia O.P., Caamano M.D., Aguilar T., Salgado L.M. and Rosado J.L. (2012). Specific micronutrient concentrations are associated with inflammatory cytokines in a rural population of Mexican women with a high prevalence of obesity. Br. J. Nutr. 109, 686-694.
Zerehdaran A., Vereijken A.L.J., Van Arendok J.A.M. and Van der Waaij E.H. (2004). Estimation of genetic parameters for fat deposition and carcass traits in broilers. Poult. Sci. 83, 521-525.
Zimmermann M.B. and Hilty F.M. (2011). Nano-compounds of iron and zinc: their potential in nutrition. Nanoscale. 3, 2390-2398.