اثر سطوح مختلف کنجاله آفتابگردان و نیاسین بر عملکرد، پارامترهای بیوشیمیایی، وضعیت آنتیاکسیدانی و کلسترول زرده مرغهای تخمگذار
Subject Areas : Camelپ. باغبان-کنعانی 1 , ح. جانمحمدی 2 , ع.ر. استادرحیمی 3
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 - Nutrition Research Center, Tabriz University of Medical Science, Tabriz, Iran
Keywords: عملکرد, مرغ تخمگذار, کنجاله آفتابگردان, نیاسین, ضخامت پوسته,
Abstract :
این آزمایش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کنجاله آفتابگردان و نیاسین بر عملکرد، پارامترهای بیوشیمیایی، وضعیت آنتیاکسیدانی و کلسترول زرده تخم مرغ مرغان تخمگذار انجام گردید. تعداد 960 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن سویه تجاری های-لاین W-36 به طور تصادفی در قالب 12 جیره غذایی آزمایشی، 8 تکرار و در هر تکرار از 10 قطعه مرغ به عنوان واحد آزمایشی استفاده گردید. روش آزمایش به صورت فاکتوریل 3 × 4 در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل 3 سطح کنجاله آفتابگردان (0، 10 و 15 درصد) و 4 سطح نیاسین (0، 175، 225 و 275 میلی گرم بر کیلوگرم) به مدت 10 هفته بود. خوراک مصرفی تحت تأثیر کنجاله آفتابگردان، نیاسین و اثر متقابل نیاسین و کنجاله آفتابگردان قرار نگرفت (05/0<P). تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ و توده تخم مرغ در مرغان تغذیه شده با سطح 15 درصد کنجاله آفتابگردان کاهش یافت (05/0>P). هر چند افزودن سطح 275 میلیگرم بر کیلوگرم نیاسین موجب افزایش تولید تخم مرغ و توده تخم مرغ گردید (05/0>P). وزن تخم مرغ تحت تأثیر سطوح مختلف نیاسین قرار نگرفت (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر سطوح مختلف کنجاله آفتابگردان قرار گرفت (05/0>P)، اما تحت تأثیر سطوح مختلف نیاسین و اثر متقابل نیاسین و کنجاله آفتابگردان قرار نگرفت (05/0<P). در حقیقت، سطح 15 درصد کنجاله آفتابگردان ضریب تبدیل خوراک را از 12/2 به 14/2 افزایش داد (05/0>P). بجز ضخامت پوسته، سایر پارامترهای کیفی تخم مرغ تحت تأثیر سطوح مختلف نیاسین قرار نگرفت (05/0<P). مکملسازی جیره غذایی با 15 درصد کنجاله آفتابگردان منجر به کاهش ضخامت پوسته از 29/0 به 28/0 گردید (05/0>P). سطح 275 میلیگرم بر کیلوگرم نیاسین تأثیر معنیداری بر استحکام پوسته تخم مرغ داشت (05/0>P). کلسترول زرده تخم مرغ به میزان قابل توجهی تحت تأثیر کنجاله آفتابگردان و نیاسین قرار گرفت (05/0>P). همچنین دادههای حاصل از این آزمایش نشان داد که غلظت آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و تری گلیسیرید سرم تحت تأثیر کنجاله آفتابگردان، نیاسین و اثرات متقابل این دو قرار نگرفت (05/0<P). اما کلسترول سرم تحت تأثیر سطوح مختلف کنجاله آفتابگردان، نیاسین و اثرات متقابل این دو قرار گرفت (05/0>P). جیرههای آزمایشی خصوصیات آنتیاکسیدانی سرم را تحت تأثیر قرار ندادند (05/0<P)
Abdalla M.A.M. (1999). Effect of white and red sesame cake varity on broiler performance [dissertation]. MS Thesis. Khartoum Univ., Khartoum, Sudan.
Baghban-Kanani P., Hosseintabar-Ghasemabad B., Azimi-Youvalari S., Seidavi A., Ayaşan T., Laudadio V. and Tufarelli V. (2018). Effect of different levels of sunflower meal and multi-enzyme complex on performance, biochemical parameters and antioxidant status of laying hens. South African J. Anim. Sci. 48, 390-399.
El-Husseiny O.M., Abd-Elsamee M.O., Omara I.I. and Fouad F. (2008). Effect of dietary zinc and niacin on laying hens performance and egg quality. Int. J. Poult. Sci. 7, 757-764.
Elkin R.G. and Rogler J.C. (1990). Reduction of the cholesterol content of eggs by the oral administration of lovastatin to laying hens. J. Agric. Food Chem. 38, 1635-1641.
Gungor T., Yigit A.A. and Basalan M. (2003). The effects of supplemental niacin in laying hen diet on performance and egg quality characteristics. Rev. Med. Vet. 154, 371-374.
Jenkins D.J.A., Wolever T.M.S. and Jenkins A. (1991). Specific types of colonic fermentation may raise low-densitylipoprotein-cholesterol concentrations. Am. J Clin. Nutr. 54, 141-147.
Kurtoglu F., Kurtoglu V. and Nizamlioglu M. (2004). Egg and serum cholesterol concentrations and zootechnical performances of layer hens fed with various levels of Niacin. Rev. Med. Vet. 155, 393-400.
Lawrance P. (2015). Niacin (vitamin B3) - A review of analytical methods for use in food. Government Chemist Programme Report, National Mesurment Office, United Kingdom.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Rezaei M. and Hafezian H. (2007). Use of different levels of high fiber sunflower meal in commercial leghorn type layer diets. Int. J. Poult. Sci. 6, 431-439.
Rose R.J., Coit R.N. and Sell J.L. (1972). Sunflower seed meal as a replacement for soybean meal protein in laying hen rations. Poult. Sci. 51, 960-967.
SAS Institute. (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.3. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Satoh K. (1978). Serum lipid peroxide in cerebrovascular disorder determined by a new colorimetric method. Clin. Chim. Acta. 90, 37-43.
Shi S.R., Lu J., Tong H.B. and Wang K.H. (2012). Effects of graded replacement of soybean meal by sunflower seed meal in laying hen diets on hen performance, egg quality, egg fatty acid composition, and cholesterol content. J. Appl. Poult. Res. 21, 367-374.
St-Onge M.P., Farnworth E.R. and Jones P.J.H. (2000). Consumption of fermented and non-fermented dairy products: Effects on cholesterol concentrations and metabolism. Am. J. Clin. Nutr. 71, 674-681.
Triebel D. (1981). L’approvisionnement Vitaminigue des Poules Pondeuses. F. Hoffmann-La Roche Ltd., Neuilly-sur-Seine, France.
Tsuzuki E., Garcia E.D., Murakami A.E., Sakamoto M.I. and Galli J.R. (2003). Utilization of sunflower seed in laying hen rations. Rev. Bras. Cienc. Avic. 5, 179-182.
Winterbourn C.C., Hawkins R.E. and Brain M. (1975). The estimation of red cell superoxide dismutase activity. J. Lab. Clin. Med. 85, 337-341.
Yagi K. (1984). Assay for blood plasma or serum. Method. Enzymol. 105, 328-331.