عملکرد هماتولوژی و همبستگی بین صفات اقتصادی جوجههای گوشتی تحت تأثیر لیزین و متیونین جیره
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
2 - Department of Veterinary and Animal science, Armenia National Agrarian University, Yerevan, Armenia
Keywords: ضریب همبستگی, لیزین, صفات اقتصادی, متیونین,
Abstract :
لیزین و متیونین به عنوان دو اسید آمینه ضروری اولیه و پیش ساز سنتز کارنیتین بر عملکرد بسیاری از صفات اقتصادی در حیوانات مؤثر است. در این آزمایش تأثیر لیزین و متیونین بر عملکرد، توزیع چربی، چربی عضلانی، کیفیت لاشه و همبستگی فنوتیپی به ویژه در میان برخی از پارامترهای مورد مطالعه در جوجههای گوشتی ارزیابی گردید. 300 جوجه یکروزه نر از نژاد راس 308 تحت تأثیر 5 تیمار قرار گرفتند، با 4 تکرار در هر تیمار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی. جیره پایه با 5 سطح از لیزین و متیونین تهیه شد در سطح 0، 10، 20، 30 و یا 40 درصد بالاتر از توصیه شورای تحقیقات ملی (1994NRC, ) برای دورههای آغازین و رشد. دادههای جمعآوری شده مورد تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SAS قرار گرفته و از آزمون دانکن جهت مقایسه میانگین ها در سطح (05/0>P) استفاده شد. نتایج نشان داد که دو تیمار با بالاترین سطح لیزین و متیونین (30 و 40 درصد بیشتر از توصیه NRC) منجر به افزایش قابل توجهی در راندمان لاشه، شاخص تولید اروپایی (EPEF)، آلبومین خون، عضله سینه، قلب، طحال، لنفوسیت و وزن کبد شد (05/0>P)، در حالیکه FCR (ضریب تبدیل غذایی)، چربی خام سینه و ماهیچه ران و تریگلیسرید پلاسما به میزان حداقل در دو گروه تیماری فوق بود (05/0>P). تجزیه و تحلیل آماری همچنین تعداد بسیاری از معنیداری (در سطح 01/0>P و یا 05/0>P) ضرایب همبستگی مثبت یا منفی بین صفات مورد مطالعه را نشان داد. به عنوان مثال همبستگی مثبت بین بازده لاشه با قلب، کبد، طحال و وزن ماهیچه سینه و ارتباط منفی با FCR، چربی شکمی، تریگلیسرید پلاسما، هتروفیل و چربی ران مشاهده شد. به عنوان یک نتیجهگیری از مطالعه حاضر، لیزین و متیونین در سطوح بالاتر از توصیه NRC میتواند پارامترهای مربوط به عملکرد، توزیع چربی، کیفیت لاشه و سیستم ایمنی بدن در جوجههای گوشتی را تحت تأثیر قرار دهد.
Aho P. (2001). Subject: Poultry Elite. Watt Poultry, USA. Available at: http://www.wattnet.coarchives/docs/501wp20.pdf. Accessed May. 2001.
Allain C.C., Poon L.S., Chan C.S.G., Richmond W. and Fu P.C. (1974). Enzymatic determination of total serum cholesterol. Clin. Chem. 20, 470-475.
Ayupov F.G. (1985). Effect of supplementary lysine and aspartic acid on anabolic process in hens under stress. Sb. Nauchn. Tr. 31, 106-109.
Borum P.R. (1983). Carnitine. Annu. Rev. Nutr. 3, 233-259.
Bouyeh M. and Gevorgyan O.K. (2011a). Influence of excess lysine and methionine on cholesterol, fat and performance of broiler chicks. J. Anim. Vet. Adv. 10(12), 1546-1550.
Bouyeh M. and Gevorgyan O.K. (2011b). Influence of different levels of lysine, methionine and protein on the performance of laying hens after peak. J. Anim. Vet. Adv. 10(4), 532-537.
Chambers J.R. (1990). Genetics of growth and meat production in chickens. Pp. 599-643 in Quantitative Genetics and Selection. R.D. Crawford, Ed. Poultry Breeding and Genetics. Elsevier, Amsterdam.
Coulter D.L. (1995). Carnitine deficiency in epilepsy-risk factors and treatment. J. Child. Neurol. 10(2), 2532-2539.
Ewart J. (1993). Evaluation of genetic selection techniques and their application in the next decade. Br. Poult. Sci. 34, 3-10.
Folch J., Lees M. and Sloane G. (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226, 497-509.
Golzar-Adabi S., Moghaddam G., Taghizadeh A., Nematollahi A. and Farahvash T. (2006). Effect of L-carnitine and vegetable fat on broiler breeder fertility, hatchability, egg yolk and serum cholesterol and triglyceride. Int. J. Poult. Sci. 5(10), 970-974.
Gorgani Firozjah N., Atashi H. and Zare A. (2015). Estimation of genetic parameters for economic traits in Mazandaran native chickens. J. Anim. Poult. Sci. 4(2), 20-26.
GormanI. and Balnave D. (1995). The effect of dietary lysine and methionine concentrations on the growth characteristics and breast meat yields of Australian broiler chickens. Australian J. Agric. Rev. 46(8), 1569-1577.
Harmeyer J. (2002). The physiological role of L-carnitine. Lohmann Inform. 27, 15-21.
Havenstein G.B., Ferket P.R. and Qureshi M.A. (2003). Carcass composition and yield of 1957 versus 2001 broilers when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poult. Sci. 82, 1509-1518.
Hicking D., Guenter W. and Jackson M. (1990). The effect of dietary lysine and methionine on broiler chicken performance and breast meat yield. Canadian J. Anim. Sci. 70, 673-678.
Jankowski J., Kubińska1 M. and Zduńczyk Z. (2014). Nutritional and immune modulatory function of methionine in poultry diets. Ann. Anim. Sci. 14(1), 17-31.
Khalil R.H., Saad T.T. and Derballa A.E. (2010). Effect of lysine and methionine deficiency on immunity in fresh water fish. J. Arab. Aquacult. Soc. 5(1), 65-78.
Kidd M.T., Gilbert J., Corzo A., Page C., Virden W.S. and Woodworth J.C. (2009). Dietary L-carnitine influences broiler thigh yield. Asian-australas. J. Anim. Sci. 22, 681-685.
Krajkovikova M. (2000). Correlation of carnitine levels to methionine and lysine intake. Physiol. Res. 44(3), 399-402.
Moran E.T. and Bilgili S.F. (1990). Processing losses, carcass quality and meat yields of broiler chickens receiving diets marginally deficient or adequate in lysine prior to marketing. Poult. Sci. 69, 702-710.
Murray R.K., Granner D.K., Mayes P.A. and Rodwell V.W. (1998). Harper’s Biochemistry. Appleton and Lana, Norwalk, Connecticut.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Ross 308. (2007). Ross 308 Broiler: Nutrition Specification. Available at: www.aviagen.com.
Sale F.O., Marchesini S., Fishman P.H. and Berr B. (1984). A sensitive enzymatic assay for determination of cholesterol in lipid extracts. Anal. Biochem. 142, 347-350.
SAS Institute. (1999). SAS®/STAT Software, Release 6.12. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Schutte J.B. and Pack M. (1995). Sulfur amino acid requirement of broiler chicks from fourteen to thirty-eight days of age. 1. Performance and carcass yield. Poult. Sci. 74, 480-487.
Shini S., Li X. and Bryden W.L. (2005). Methionine requirement and cell-mediated immunity in chicks. Br. J. Nutr. 94, 746-752.
Si J., Fritts C.A., Burnham D.J. and Waldroup P.W. (2001). Relationship of dietry lysine level to the concentration of all essential amino acids in broiler diets. Poult. Sci. 80, 1472-1479.
Sturkie P.D. (1986). Avian Physiology. Springer-Verlag, New York.
Swain B.K. and Johri T.S. (2000). Effect of supplemental methionine, choline and their combinations on the performance and immune response of broilers. Br. Poult. Sci. 41, 83-88.
Tsiagbe V.K., Cook M.E., Harper A.E. and Sunde M.L. (1987). Enhanced immune responses in broiler chick fed methionine supplemented diets. Poult. Sci. 66, 1147-1154.
Vonlettner F., Zollitsh W. and Halbmayer E. (1992). Use of L-carnitine in the broiler ration. Bodenkultur. 43, 161-167.
Xu Z.R., Wang M.Q., Mao H.X., Zhan X.A. and Hu C.H. (2003). Effects of L-carnitine on growth performance, carcass composition and metabolism of lipids in male broilers. Poult. Sci. 82, 408-441.