تاثیر نیترات سریم و اسید سالیسیلیک بر عمر گلجایی و سیستم آنتیاکسیدانی گلهای شاخه بریده لیسیانتوس (Eustoma grandiflorum cv. Pink Picotte)
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsفیروزه پورزرنگار 1 , داورد هاشم آبادی 2
1 - گروه علوم باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
Keywords: کاتالاز, پیری, سوپراکسیددیسموتاز, محلول گلجایی, نیترات سریم,
Abstract :
بهمنظور کاهش ضایعات پس از برداشت گلهای شاخه بریده لیسیانتوس رقم ’Pink Picotte‘ آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل اسید سالیسیلیک (SA) (50، 100 و 200 میلیگرم /لیتر) و نیترات سریم (20، 40، 80 و 200 میکرومولار) بودند که بهصورت پالس 24 ساعته بههمراه ساکارز 3 درصد استفاده شدند. نتایج نشان داد که اثر SA و نیترات سریم در همه صفات ارزیابی شده بهجز ماده خشک معنیدار است. تیمارهای 40 میکرومولار نیترات سریم (42/15 روز) و 100 میلیگرم / لیتر SA (20/15 روز) موفقترین تیمارها در افزایش عمر گلجایی بودند. این تیمارها علاوه بر عمر گلجایی در جلوگیری از کاهش وزن تر، کاهش جمعیت باکتریایی محلول گلجایی و افزایش کلروفیل برگ برترین تیمارها بودند. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز متعلق به 40 میکرومولار نیترات سریم (8.57 IU g-1 FW min-1) بود که از نظر آماری با تیمارهای 50 و 100 میلیگرم در لیتر SA اختلاف معنیداری نداشت. همچنین این تیمارها در افزایش فعالیت آنزیم SOD موثر بودند. در این پژوهش کاربرد 200 میلیگرم / لیتر SA اثر منفی بر عمرگلجایی و صفات وابسته به آن داشت. در کل کاربرد غلظتهای بالای نیترات سریم (80 و 200 میکرومولار) و اسید سالیسیلیک (200 میلیگرم در لیتر) در محلول گلجایی گلهای شاخه بریده لیسیانتوس رقم ’Pink Picotte‘ توصیه نمیشود.
Aebi, H. 1984. Catalase in vitro. Methods Enzymology, 105: 121–126.
Aelaei, M., Mirzaei Mashoud, M. and Mortazavi, S.N. 2017. Effect of postharvest salicylic acid treatment on physico-chemical attributes and vase-life of rose (Rosa hybrida cv. Hater Class) cut flowers. Plant Production Technology, 9 (1): 33-47.
Alaey, M., Babalar, M., Naderi, R. and Kafi, M. 2011. Effect of pre and postharvest salicylic acid treatment on physio-chemical attributes in relation to vase life of rose cut flowers. Postharvest Biology and Technology, 61: 91–94.
Anjum, M.A., Naveed, F., Sahakeel, F. and Amin, S. 2001. Effect of some chemicals on keeping quality and vase life of tuberose (Polianthus tuberosa L.) cut flower. Journal of Research (Science), Bahauddin Zakariya University, Multan, Pakistan , 12: 1-7.
Ansari, M. and Misra, N. 2007. Miraculous role of salicylic acid in plant and animal system. Plant Physiology, 2: 51-58.
Buchanan Wollaston, V., Earl, S., Harrison, E., Mathas, E., Navabpour, S., Page, T. and Pink, D. 2003. The molecular analysis of plant senescence a genomics approach. Plant Biotechnology Journal, 1: 3–22.
Capdeville, G.D., Maffia, L.A., Finger, F.L. and Batista, U.G. 2003. Gray mold severity and vase life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver thiosulfate. Fitopatologia Brasileira,28: 380-385.
Cho, M.S., Celikel, F.G., Dodge, L. and Reid, M.S. 2001. Sucrose enhances the postharvest quality of cut flowers of Eustoma grandiflorum (Raf.) Shinn. Proceeding VII International Symposium on Postharvest Physiology Ornamentals, Acta Horticulture, 543: 1-11.
Edrisi, B. 2009. Postharvest physiology of cut flowers. Payam-e Digar Publication. Arak, Iran. 150 pages. (In Persian)
Ezhilmathi, K., Singh, V.P., Arora, A. and Sairam, R.K. 2007. Effect of 5-sulfosalicylic acid on antioxidant activity in relation to vase life of Gladiolus cut flowers. Plant Growth Regulation, 51: 99–108.
Fan, M.H., Wang, J.X., Shi, G., Shi, L.N. and Li, R.F. 2008. Salicylic acid and 6-BA effects in shelf-life improvement of Gerbera jamesonii cut flowers. Anhui Agricultural Science Bulletin. Abstract.
Giannopolitis, C. and Ries, S. 1997. Superoxid desmutase. I: Occurence in higher plant. Plant Physiology, 59: 309–314.
Hassan, F. and Ali, E. 2014. Protective effects of 1-methylcyclopropene and salicylic acid on senescence regulation of gladiolus cut spikes. Scientia Horticulturae, 179: 146-152.
He, Y.W. and Loh, C.S. 2000. Cerium and lanthanum promote floral initiation and reproductive growth of Arabidopsis thaliana. Plant Science, 159: 117-124.
Houa, K., Bao, D. and Shan, C. 2018. Cerium improves the vase life of Lilium longiflorum cut flowers through ascorbate-glutathione cycle and osmoregulation in the petals. Scientia Horticulturae, 227: 142–145.
Huang, L.F. 2002. The biological function of rare earth element. Acta Mathematica Sinica, 15: 693–695.
Kazemi, M., Hadavi, E. and Hekmati, J. 2011. Role of salicylic acid in decreases of membrane senescence in cut carnation flowers. American Journal of Plant Physiology, 6 (2): 106-112.
Kiamohammadi, M. and Hashemaabadi, D. 2011. The effects of different floral preservative solutions on vase life of lisianthus cut flowers. Journal of Ornamental Plants, 1 (2): 115-122.
Liang, C., Huang, X., Tao, W. and Zhou, Q. 2006. Effect of rare earths on plants under supplementary ultraviolet-B radiation. II: Effect of cerium on antioxidant defense system in rape seedlings under supplementary ultraviolet-B radiation. Journal of Rare Earths, 24: 364–368.
Liu, R., Shan, C., Gao, Y., Wang, J., Xu, Z., Zhang, L., Ma, W. and Tan, R. 2016. Cerium improves the copper tolerance of turf grass Poa pratensis by affecting the regeneration and biosynthesis of ascorbate and glutathione in leaves. Brazilian Journal of Botany, 39: 779–785.
Mazumdar, B.C. and Majumdar, K. 2003. Methods on physicochemical analysis of fruits. www. Sundeepbooks.com. 187p.
Mei-hua, F., Jian-xin, W., Ge, S., Li-na, S. and Ruofan, L. 2008. Salicylic acid and 6-BA effects in shelf life improvement of Gerbera jamesonii cut flowers. Northern Horticulture, 8: 117–20.
Mori, I.C., Pinontoan, R., Kawano, T. and Muto, S. 2001. Involvement of superoxide generation in salicylic acid induced stomatal closure in Vicia faba. Plant Cell Physiology, 42: 1383–1388.
Nikkhah Bahrami, S., Zakizadeh, H., Hamidoghli, Y. and Ghasemnezhad, M. 2013. Salicylic acid retards petal senescence in cut lisianthus (Eustoma grandiflorum ‘Miarichi Grand White’) flowers. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 54:519–523.
Oraee, T., Asgharzadeh, A., Kiani, M. and Oraee, A. 2011. The role of preservative compounds on number of bacteria on the end of stems and vase solution of cut gerbera. Journal of Ornamental and Horticultural Plants, 1 (3): 161-166.
Rahemi, M. 2011. Postharvest. Shiraz University Press, 437 page.
Raskin, I. 1992. Role of salicylic acid in plants. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 43: 439-463.
Roodbaraky, F., Hashemabadi, D. and Haji Vand, S. 2012. Effect of salicylic acid on vase life of cut carnation (Dianthus caryophyllus L. cv. ‘Liberty Abgr’). Annals of Biological Research, 3 (11): 5127-5129.
Serek, M. 1992. Does salicylic acid affect the postharvest characteristics of Campanula catpatica? Gartenbauwissenschaft, 57: 112-114.
Shan, C. and Zhao, X. 2015. Lanthanum delays the senescence of Lilium longiflorum cut flowers by improving antioxidant defense system and water retaining capacity. Scientia Horticulturae, 197: 516-520.
Wang, Q., Mu, J., Shan, C., Wang, W. and Fu, S. 2017. Effects of cerium on the antioxidant defence system in the petals and the contents of pigments in the calyces of Rosa chinensis Jacq. cut flower. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 92 (6): 630–635.
Wu, M., Wang, P., Sun, L., Zhang, J., Yu, J., Wang, Y. and Chen, G.X. 2014. Alleviation of cadmium toxicity by cerium in rice seedlings is related to improved photosynthesis, elevated antioxidant enzymes and decreased oxidative stress. Plant Growth Regulation, 74: 251–260.
Yuping, Z. 2009. Effect of salicylic acid on fresh keeping of cut Gerbera jamesonii flower. Anhui Agricultural Science Bulletin, 35: 253-262.
Zheng, M. and Guo, Y. 2018. Cerium improves the vase life of Dianthus caryophyllus cut flower by regulating the ascorbate and glutathione metabolism. Scientia Horticulturae, 240: 492–495.