اثر سالیسیلیکاسید بر تحمل به شوری چمن کنتاکی بلوگراس
Subject Areas : Journal of Ornamental Plants
مسعود ارغوانی
1
(استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.)
سعیده سوادکوهی
2
(دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.)
سید نجمالدین مرتضوی
3
(استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.)
Keywords: تنش شوری, نشت یونی, رشد, چمن, مولکول پیامرسان,
Abstract :
شوری یکی از بزرگترین چالشهایی است که رشد و نمو گیاهان را در قرن بیست و یکم تحت تاثیر قرار داده است. سالیسیلیک اسید یک ترکیب فنلی است که به عنوان یک مولکول پیامرسان پاسخهای گیاهان را در برابر تنشهای زیستی و غیر زیستی تنظیم میکند. این پژوهش گلخانهای به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر پاسخهای چمن کنتاکی بلوگراس (Poa pratensis L.) به تنش شوری اجرا شد. سه سطح شوری (0، 40 و 80 میلیمولار کلرید سدیم) در محلولهای غذایی اعمال گردید و تیمارهای سالیسیلیک اسید (0، 1 و 2 میلیمولار) به صورت محلول پاشی در فواصل دو هفتهای انجام شدند. شوری رشد ریشه و شاخساره، کیفیت ظاهری چمن، میزان کلروفیل و پتاسیم برگها را کاهش داد در صورتیکه نشت یونی، محتوای پرولین و سدیم برگها با افزایش غلظت نمک در محلول غذایی افزایش یافت. کاربرد سالیسیلیک اسید در تمامی صفات اثرات منفی شوری را بهبود بخشید و این اثر در تیمار 80 میلیمولار نمک چشمگیرتر بود. در صفات رشد ریشه، میزان سدیم، پرولین و نشت یونی برگها، کاربرد 2 میلیمولار سالیسیلیک اسید نتیجه بهتری نسبت به 1 میلیمولار در بر داشت. این نتایج نشان میدهد که مطالعات بیشتر بهمنظور یافتن سطح مناسب کاربرد سالیسیلیک اسید در سطوح مختلف تنش شوری مورد نیاز است.