بهبود کیفیت دانههای کاکائو ازطریق شیوههای زراعی بهتر در ایالتهای اصلی تولیدکنندة کاکائو در نیجریه
Subject Areas : Farm Managementجیمز آیگون 1 , آلبونمی آشیمولو 2 , استیفن آدیگون 3 , Samuel Mesele 4 , Eniola Fabusoro 5
1 - FEDERAL UNIVERSITY OF AGRICULTURE ABEOKUTA NIGERIA
2 - FEDERAL UNIVERSITY OF AGRICULTURE ABEOKUTA NIGERIA
3 - FEDERAL UNIVERSITY OF AGRICULTURE ABEOKUTA NIGERIA
4 - FEDERAL UNIVERSITY OF AGRICULTURE ABEOKUTA
5 - Federal University of Agriculture Abeokuta
Keywords: Nigeria, cocoa, cocoa bean quality, improved cultural practice, best practice,
Abstract :
ازجمله دلایل سطح پایین پذیرش نوآوریهای کشاورزی از سوی زارعان غرب آفریقا، پیچیدگی ساختار نوآوری است. به عبارت دیگر، دانش جدید فراتر از ظرفیتهای سازگاری اجتماعی ـ اقتصادی زارعان است. در نیجریه، کارهای زیادی روی افزایش کیفیت دانههای کاکائو انجام شده است ازجمله توصیة «شیوههای زراعی بهتر» یا «بهترین شیوههای شناختهشده» (ICMP). این تلاشها به خاطر پیچیدگی ICMP موفقیت چندانی نداشتهاند. بنابراین، مطالعة حاضر سعی میکند این مشکل را در ایالتهای اصلی تولیدکنندة کاکائو در نیجریه ازطریق رویکرد مشارکت زارعان ـ پژوهشگر به کمک هدایت مصاحبهای حل کند. دادههای جمعآوریشده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل مولفههای اصلی در SPSS تحلیل شدند تا حداقل شیوههای اصلی از میان کل ICMP برای دستیابی به پایداری در تولید کاکائو شناسایی شوند. نتایج نشان داد که زارعان کاکائو از 47 شیوه استفاده میکردند که جزو ICMP به شمار میروند. این شیوهها در چهار گروه خزانه، مزرعه، برداشت و بعد از برداشت طبقهبندی شدند. بالاترین درصد استفاده از شیوهها 3 درصد بود درحالیکه کمترین درصد کمتر از یک درصد بود. نتایج نشان داد که 13 شیوه از میان 47 شیوه، 45/71 درصد ICMP کل را تشکیل دادند درحالیکه درصد استفادة تجمعی فعلی از این 13 شیوه، 28 درصد بود. درصد استفاده از هر کدام از این 13 شیوه حدود 3 درصد بود. مواردی که بیشترین سهم را در این 13 شیوه داشتند با علائم ba1 و ba11 کدگذاری شدند درحالیکه کمترین مورد با bb4 نشان داده شد. باید سعی شود به جای 47 شیوه، استفاده از این 13 شیوه در میان زارعان تشویق شود تا بتوانند به تولید پایدار کاکائوی باکیفیت دست یافت.
Adigun, JK. (2013). Analysis of cocoa farm cultural management techniques among cocoa farmers in South-West Nigeria. A Seminar paper presented to the Department of Agricultural Extension and Rural Development, Federal University of Agriculture Abeokuta, Nigeria. Pp 97.
Akanni, K. A., & Dada, A. O. (2012). Analysis of Labour-Use Patterns among Small-Holder Cocoa Farmers in South Western Nigeria. Journal of Agricultural Science and Technology, B, 2(1B).
Aneani, F., Anchirinah, V. M., Owusu-Ansah, F., & Asamoah, M. (2011). An analysis of the extent and determinants of crop diversification by cocoa (Theobroma cacao) farmers in Ghana. African Journal of Agricultural Research 6(18), 4277-4287.
Aneani, F., Anchirinah, V. M., Owusu-Ansah, F., & Asamoah, M. (2012). Adoption of some cocoa production technologies by cocoa farmers in Ghana. Sustainable Agricultural Research, 1(1), 99-103.
Badrie, N., Bekele, F., Sikora, E., & Sikora, M. (2015). Cocoa agronomy, quality, nutritional, and health aspects. Critical reviews in food science and nutrition, 55(5),620-659.
Egwuatu, C. (2015) Repositioning Cocoa As A Major Cash Crop In Nigeria. Online article, 05 March from http://www.nigerianorientnews.com/?p=4521
Government of Nigeria (2015) National Bureau of statistics. Online article. Retrieved 20 May from http://www.nigerianstat.gov.ng/
Hajra, N. G., & Yang, C. W. M. (2015). Diversification of the Tea Products----Global Scenario. Journal of Tea Science Research, 5(1), 23-26.
Bateman, R. (2008). Pesticide Use in Cocoa: A Guide for Training, Administrative and Research Staff (No. 632.95/B329). ICCO.
McMahon, P., Iswanto, A., Agung W.S., Sulistyowati, E., & Wahab, A. (2009). On-farm selection for quality and resistance to pest/diseases of cocoa in Sulawesi: Performance of selections against cocoa pod borer, Conopomorpha cramerella. International Journal of Pest Management, 55(4), 325–337.
Olujide, M.G., & Adeogun, S.O. (2006). Assessment of cocoa growers farm management practices in Ondo State, Nigeria. Spanish Journal of Agricultural Research. 4(2), 173-179.
Oluyole, K. (2009). The influence of technological changes on labour Availability: A case study of cocoa farming households in Ogun state, Nigeria. African Journal of Food Agricultural Nutrition and Development, 9(7), 3-9.
Onwuka, Emmanuel Chike, & Agatha Eguavoen(2007). Globalization and Economic Development: The Nigerian Experience. Journal of Social Sciences, 14(1), 45-51.
Padi, B., & Owusu, G. K. (1998). Towards an integrated pest management for sustainable cocoa production in Ghana. Cocoa Research Institute of Ghana. Ghana Journal of Agricultural Science, 18, 33-42
Shamshuddin, J., Anda, L.M, Fauziah, C.I., & Syed omar, S.R. (2011) Growth of Cocoa planted on highly weathered soil as affected by application of basalt and/or compost. Communication in Soil Science and Plant Analysis, 42, 2751–2766.
Tony, L. (2004). Opportunities and threats to cocoa consumption. In: Cocoa future, a source book of some important issues facing cocoa industry (Flood J., Murphy R., eds). CABIFEDERACAFE, USDA, Chinchina (Columbia), pp. 25-32.
Vos, J.G.M., & Ritchie, B.J. (2003). Discovery learning about cocoa. An inspirational guide for training facilitators. CABI Biosciences UK. pp. 4-7.
Yusuf, S. A. (2014). Role of Agriculture in Economic Growth & Development: Nigeria Perspective. Spanish Journal of Agricultural Research, 12(1), 17-27.