عوامل موثر در دانش مدیریت تغذیه و الگوی آموزشی مناسب برای مرغداران گوشتی، مطالعه موردی در شهرستان گرمسار
Subject Areas :
Environmental policy and management
Ali Nouri Emamzadeh
1
,
Mohammad Sadegh Sabouri
2
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Garmsar Branch, Islamic Azad University, Garmsar, Iran
2 - Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, Garmsar Branch, Islamic Azad University, Garmsar, Iran
Received: 2015-02-19
Accepted : 2015-06-28
Published : 2015-12-01
Keywords:
دانش مدیریت تغذیه,
برنامه آموزشی مناسب,
پرورش دهندگان مرغ گوشتی,
گرمسار,
Abstract :
این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر در دانش مدیریت تغذیه و طراحی الگوی آموزشی مناسب برای پرورش دهندگان مرغ گوشتی شهرستان گرمسار انجام شد. روش تحقیق به صورت توصیفی- همبستگی بود. هشتاد و هشت پرسشنامه از 98 پرورش دهندگان مرغ گوشتی جمعآوری و آنالیز شد. روایی و پایایی پرسشنامهها مطابق با راهنما بررسی و ضریب آلفا کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS، 86/0 محاسبه شد. یافتهها نشان دادند که نقش روشهای مختلف آموزشی در افزایش دانش پرورش دهندگان خیلی کم تا خیلی زیاد بود. آنالیز همبستگی ارتباط معنیدار و مثبت دانش پرورش دهندگان را با ظرفیت مزرعه، سطح درآمد، روشهای آموزشی نمایشی و بازدید از مزارع پیشرفته نشان داد. یافتههای تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد روش آموزش نمایشی و روش بازدیدی با هم 56/2 درصد کل تغییرات دانش مدیریت تغذیه را پیش بینی کردند. بنابراین معادله خط رگرسیون به صورت زیر بود: (روش بازدیدی) 0/292 + (روش نمایشی) 0/664=Y در بحث، بهترین الگوی آموزشی استفاده از بهترین روشها بویژه روشهای بازدیدی و نمایشی جهت آموزش متون مناسب با تأکید بر اولویتهای آموزشی میباشد.
References:
Beigi Bandar Abadi M, Hashemi SM, Rahimi Sureh S, (2004). Evaluating effect of different production factors in benefit of broiler farms in Qom location. Proc I Congress on Animal and Aquatic Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Tehran Univ., September 10-12. pp: 990-994.
Chizari, AH. (2001). Economic survey of total factors in Savojbologh's broilr production units. Journal of Manufacturing and Research ,51, 22-27.
Chizari, M., Linder, JH., & Zoghie, M. (1999). Perception of extension agents educational needs regarding sustainable agriculture in the Khorasan Province, Iran. Journal of International Agricultural and Extension Education, 6 (1), 13-21.
Fell RF, (1999). Adult learning and action learning: A real workplace learning approach. Journal of agricultural Education and Extension 6 (2):73-82.
Havenstein, GB., Ferket, PR.,& Qureshi, MA., (2003). Growth, livability, and feed conversion of 1957 versus 2001 broilers when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82 (10), 1500-1508.
Kazemzadeh Otufi, M., (2001). Considering of human effect on performance of broiler farmers in Esfahan Province. Unpublished Thesis. Agricultural Faculty. Esfahan Industrial University. Esfahan, Iran.
King RN, Rollins TJ, (1999). An evaluation of assistance. Journal of Extension 73 (4): Available at: http://www/Joe.org/Joe/1999 august/rb2.html.
Mehrnegar, S, & Hosseini Nia Gh, (2009). Recognizing and effective factors on educational needs of Poultry Corporation: case study in Razavi Korasan Province. Corporation Economic Journal, 208, 17-29.
Niko Goftar Zarif, N. (2003). Survey of the Factors Related to Improve Rural Industries Productivity, Ministry of Agriculture: Case Study of Tehran Province, Unpublished Thesis, faculty of Management, Tehran University
Palacios K, (2003). Developing a comprehensive needs assessment model for implemention continuing education. Available in: http://www.triz.com/archives/2003/07/e/05. Pdf.
Pope, T., & Emmert, JL. (2001). Phase-feeding supports maximum growth performance of broiler chicks from forty-three to seventy one days of age. Poultry Science, 80, 345-352.
Robbert, WM,, & Reneh HG. (2002). Need assessment surveys: do they predict attendance at continuing education workshops? Journal of Extension, 40 (4), 250-257. Retrieves 12 August 2002 from http://www.joe.org/joe/2002 august/a4. php.
Shahvali M, Rahimi N, (2006). Assessing function of education on decreasing mortality and losses of broiler farms in Fars province: presentation of educational plan. Iran’s Agricultural Education-Extension Sciences, 2 (1), 25-38.
Sheppard, A, (2004). The Structure and Economics of Broiler Production in England. Special Studied in Agriculture Economics, 59, Centre for Rural Research, University of Exeter. Exeter Publication. ISBN 1 870558 78 2
Shirani, F., Abbasian, M., Mohammad Hossein, K., Karbaschi, A. (2007). Evaluation of Poultry Cooperatives’ Productivity in Sistan Balochestan: A Case Study. Agricultural Economic and Development, 15 (60), 87-102.
Veale RJ, (2002). Lowa training and education needs assessment. Retrieved from http://www.state.ia.us/educte/ecese/is/hiraids/rd5/tenaelemol. Pdf.