Analysis of Gilan by the production and productivity of rice processing industry DEA
Subject Areas : Financial EconomicsSH Kavosi 1 , مصطفی Ebrahim por azbari 2 , مهدی KHayati 3
1 - مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد اقتصاد
2 - دانشجوی دکتری دانشگاه علامه طباطبایی،گروه مدیر
3 - مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد توسعه روستایی
Keywords:
Abstract :
High rates of wastes in rice Conversion Industries at Gilan Province Resulting huge losses to the economy of the farmers and reveals low productivity of factors are used in processing paddy to white rice. so Any change in efficient and effective use of inputs Depends on measuring total production system productivity and to identify factors affecting it. The main goal of this research is measurement of productivity and evaluate of factors affecting on it in Gilan province rice conversion industries. a survey was conducted and the required data were collected by questionnarie 130 samples determined through stratified sampling method. We have used Production Function to measure productivity and evaluate of factors affecting and for ranking of factories Data Envelopment Analysis method have been used. results showed that length of paddy on the surface of dryer machine, Technology gap and gap between actual and potential production have negative effect and factors such as capital intensive, using native varieties, education of factory manager and ratio of paddy purchased by factory to total consumed paddy have positive effect on TFP
1. امامی میبدی، علی. (1384). اصول اندازه گیری کارایی و بهره وری. موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی. چاپ سوم،تهران.
2. پیمان، سید حسین. (1379). بررسی عوامل شکستگی دانه در فرایند پوست کنی شلتوک.پایان نامه دوره دکتری.دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس،تهران.
3. پیمان، سید حسین. (1383). اصلاح و نوسازی صنعت شالیکوبی کشور. دفتر صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی استان گیلان، رشت.
4. تجددی طلب، کبری. (1384). بهینه کردن شرایط خشکاندن ارقام مختلف شلتوک برنج. مؤسسه تحقیقات برنج استان گیلان، رشت.
5. دال، جان. پی. و فرانک اورازم. (1366).اقتصاد تولید. ترجمه محمدرضا ارسلانبد. مرکز نشر دانشگاهی،تهران.
6. سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان.(1386).سالنامه آماری، رشت.
7. سرایی، حسن. (1382). مقدمه ای بر نمونه گیری در تحقیق. انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی. چاپ اول، تهران.
8. صبوری، صمد. (1382). تأثیر روش های مختلف خشک کردن شالی و شلتوک به روش سنتی بر خصوصیات تبدیل برنج. مؤسسه تحقیقات برنج استان گیلان، رشت.
9. علامه، علیرضا. (1383). بررسی تاریخ ها ی مختلف خشک کردن شلتوک بر درصد برنج سالم. مؤسسه تحقیقات برنج استان گیلان، رشت.
10. مهرگان، محمدرضا. (1383). مدل های کمی در ارزیابی عملکرد سازمانها. انتشارات دانشکده مدیریت دانشگاه تهران. چاپ اول، تهران.
11. نوری، تهران.کیومرث. (1384). تجزیه و تحلیل اثرات اخلال های بازار برنج بر عرضه و تقاضا و واردات آن. پنجمین کنفرانس دو سالانه اقتصاد کشاورزی ایران،
12. Bowlin, William. Measuring Performance: An Introduction to Data EnvelopmentAnalysis(DEA). Department of Accounting, University of Northern Iowa, Cedar Falls, Ia. 50614-0127.
13. .Seiford, L.M. A Bibliography Of Data Envelopment Analysis,Technical Report.Department Of Industrial Engineering and Operation Research .