Investigation the different barley (Hordeum vulgare) and fenugreek (Trigonella foenum- graecum) growth characteristics intercropping under nitrogen fertilizer at barley flowering stage
Subject Areas : Journal of Plant EcophysiologyShahnaz Toreifi 1 , Asfandiar Fateh 2 , Amir Aynehband 3
1 - Former Agroecology student of shahid Chamran University of Ahvaz
2 - دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3 - Department of Agronomy and Plant Breeding, Shahid Chamran University of Ahvaz.
Keywords: Intercropping, crop growth rate, Competition index, Cereal-Legume and dry matter,
Abstract :
In order to study the competition ability and production potential of barley (Hordeum vulgare) and fenugreek (Trigonella foenum- graecum) intercropping under nitrogen fertilizer in barley flowering stage a field experiment was conducted in experimental farm of Agricultural Faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz at 2015-2016 growing season. Experimental design was randomized complete block as a factorial arrangement with three replications. The first factor was 8 planting patterns includes barley sole cropping, fenugreek sole cropping, fenugreek-barley intercropping ratios includes 2:1, 2:2, 3:1, 1:3, as replacement series, 100% barley+20% fenugreek as additive series and mixed intercropping. The second factor was two nitrogen fertilizer application includes control (no nitrogen fertilizer) and 40 kg/ha nitrogen fertilizer. The results of showed the highest total dry matter at barley flowering stage (1345.1 gr/m2) was obtained at 3:1 barley-fenugreek intercropping and the lowest one (482.6 gr/m2) was recorded at fenugreek sole cropping without nitrogen fertilizer. Also the results revealed that all intercropping treatments had the highest dry matter than sole cropping that it showed the intercropping had superiority than sole cropping. The highest Land Equivalent Ratio (LER=1.5) was obtained at 3:1 barley-fenugreek intercropping. So that it is concluded that at barley flowering stage the best treatment was 3:1barley-fenugreek intercropping with 40 kg/ha nitrogen fertilizer.
احمدی، ا.، دباغ محمدی نسب، ع.، زهتاب سلماسی، س.، امینی، ر.، جان محمدی، ح. و نامی، ف. 1390. بررسی وضعیت نور درکشت خالص و مخلوط جو و ماشک گل خوشهای و ارتباط آن با عملکرد علوفه، نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار. 20 (2): 54-63.
اصغری میدانی، ج. و غفاری، ع. 1382. مقایسه عملکردهای کمی و کیفی ماشک و جو درکشت های خالص و مخلوط آنها در شرایط دیم. چکیده مقالات اولین همایش ملی گیاهان علوفهای کشور. انتشار دفتر خدمات فنّاوری آموزشی – نشر آموزش کشاورزی. 19ص.
آینه بند، ا. 1393. اکولوژی بوم نظامهای کشاورزی. انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز. ص 291.
اسکندری، ا. و قنبری، ا. 1390. ارزیابی میزان رقابت و مکملی اجزای کشت مخلوط ذرت و لوبیا چشمبلبلی در مصرف عناصر غذایی. دانش کشاورزی و تولید پایدار. 21(2): 67-75.
پور امیر، ف.، کوچکی، ع.، محلاتی، م.، و قربانی، ر. 1389. ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد درکشت مخلوط کنجد و نخود در سریهای جایگزینی. مجله علوم زراعی. 8 (2): 757-767.
جوانمرد، ع.، 1388. ارزیابی کمی و کیفی علوفه درکشت مخلوط ذرت با چند لگوم درکشت دوگانه. پایاننامه دکتری زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز.
دارایی مفرد، ع،. 1386. ارزیابی کشت مخلوط و تککشتی جو و ماشک در شرایط تداخل و کنترل علفهای هرز. پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشگاه لرستان.
دورودیان، ح. ر.، و فاتح، ا.1391. بررسی الگوهای مختلف کشت مخلوط بادام زمینی و هیبرید های ذرت در منطقه آستانه اشرفیه. مجله تولیدات گیاهی. 35 (3): 69-80.
صفری قلعه، س. 1389. ارزیابی عملکرد و سودمندی کشت مخلوط ذرت و سویا، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.33-37.
محسنآبادی،.ر.، جهان ساز، م.ر.، چائی چی، م.ر.، و رحیمیان مشهدی، ح. 1387. ارزیابی کشت مخلوط جو-ماشک تحت تأثیر سطوح مختلف کود نیتروژن. مجله علوم زراعی. 10: 23-31.
مظاهری، د. 1377. زراعت مخلوط. انتشارات دانشگاه تهران، 262ص.
مظاهری، د. 1373. کشت مخلوط بهعنوان یکراه افزایشی و پایداری محصول. مجموعه مقالات کلیدی سومین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران، دانشگاه تبریز، 12-17 شهریورماه. ص 238-248.
نخزری مقدم، ع.، چائی چی، م.، مظاهری، د.، رحیمیان مشهدی، ح.، مجنون حسینی، ن.، و نوری نیا، ع. 1388. اثر کشت مخلوط ذرت و ماش سبز بر عملکرد و نسبت برابری زمین و برخی ویژگیهای کیفی علوفه. مجله علوم گیاهان زراعی ایران. 9(4): 151-159.
نریمانی، ف. مامقانی، ر. حسیبی، پ. 1392. بررسی روند تغییرات عملکرد علوفه و صفات مورفولوژیک درکشت مخلوط جو و ماشک برگپهن در شرایط آب و هوایی اهواز. مجله نشریه زراعت (پژوهش و سازندگی). 98: 89-97.
Gill, S., Abid, M., and Azam, F. 2009. Mixed cropping effects on growth of wheat (Triticum aestivum L.) and chickpea (Cicer arietinum L.). Pakistan Journal of Botany 41: 1029-1036.
Kurdali, F., N. E. Sharabi and A. Arsalan. 1996. Rain fed vetch- barley mixed cropping in the Syrian semi- arid conditions. Agronomy Research. 7(1): 21-32.
Lithourgidis, A.S., Dahima, K.V. Vasilakoglou I.B. and Yiakoulaki. M.D. 2007. Mixtures of cereals and common vetch for forage production and their competition with weed. In: Proceeding of 10 Conference genetics and Plant Breeding Society of Greece. Athens.
Stout, W.L., Weaver, S.R. and Elwinger, G.F. 1997. Effects of early season nitrogen on grasss-clover swards in the northeastern USA. Agronomy Journal. 93: 1000-1008.
Yilmaz S, Atak M and Erayman M, 2008. Identification of advantages of maize-legume intercropping over solitary cropping through competition indices in the east Mediterranean region. Turkish Journal of Agriculture & Forestry, 32: 111-119.
_||_