بررسی 26 ژنوتیپ جو کشت شده (Hodeum Vulgare L.) برای تحمل به شوری با اندازه گیری کاتیون های سدیم و پتاسیم پلاس
Subject Areas : Journal of plant ecophysiologyغلامعباس محمدی 1 , محمدرضا بهرامجردی 2
1 - گروه زراعت، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
2 - گروه زراعت، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
Keywords: عملکرد دانه, شوری, جو, صفات گیاهی,
Abstract :
تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای غیرزیستی است که هر ساله بر کشت گیاهان کشاورزی در مناطق وسیعی از کشور تأثیر میگذارد. بیست و شش ژنوتیپ جو کشتشده از ایران از نظر تحمل به شوری مقایسه شد. گیاهان در گلدان های 2 کیلوگرمی رشد کردند و تحت سه تیمار شوری (NaCl) و (1.2، 8.9 و 16.7ds/m) در گلخانه جیرفت قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام شد. در طول رشد رویشی اندام هوایی، محتوای +Na+، K برای تمامی ژنوتیپها اندازهگیری شد. صفات گیاهی شامل ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد سنبله در بوته، وزن تر و خشک ماده و عملکرد دانه در بوته نیز اندازهگیری شد. تحمل به شوری ژنوتیپها با توجه به محتوای +Na و +K دارای تنوع بسیار گستردهای بود. متغیرهای متحمل و این دو پارامتر همبستگی معنادار و منفی داشتند(r=-0.71,p<0.01).