Study of agronomical and economical aspects of saffron and chamomile intercropping in Isfahan region
Subject Areas : New Finding in AgricultureM. Naderi Darbaghshahi 1 , A. Pazoki 2 , A. Banitaba 3 , A. Jalali Zand 4
1 - Assist. Prof., Islamic Azad University, Khorasgan Branch, Iran
2 - Assist. Prof., Islamic Azad University, Shahrerey Branch, Iran
3 - Assist. Prof., Islamic Azad University, Golpaygan Branch, Iran
4 - Assist. Prof., Islamic Azad University, Khorasgan Branch, Iran
Keywords: Intercropping, Saffron farming, German Chamomile, Shirazi chamomile,
Abstract :
This study was done in order to investigatethe agronomical and economical aspects of saffron and chamomile intercropping was conducted in farm research of Khorasgan Islamic Azad University in 2008-2009. In this study intercropping of three kind chamomile (Matricaria chamomilla, Tanacetum parthenium, Anthemis nobilis) in two sowing date in a saffron farm with his three-year-old were investigated. Experimental design was Randomized Complete Blocks with split factorial layout in four replications. Treatments were considered as net saffron and net chamomile in main plots and factorial of three kind chamomile and two sowing date (late November after flower saffron harvest and early-march) as sub- plots. The results showed that have been possible chamomile cultivation inter rows saffron without any negative competition between plants, in a way that the yield of saffron in treatment net saffron and treatment mix of saffron and chamomile did not have meaningful difference. The best treatment of saffron and chamomile mix (saffron and autumnal German chamomile) possibility of producing simultaneously amount 1.83 kg/ha saffron flower and 1354 kg/ha of flower dry chamomile with a relative value total (RVT) 3.41 and a land equal ratio (ELR) there, that this amount of chamomile production with the amount of the production of German chamomile in treatment of net chamomile cultivation didn't have meaningful difference.
1- امید بیگی، ر. 1378 . بررسی تیپ های شیمیایی بابونه های خودروی ایران و مقایسه آن با انواع اصلاح شده. مجله علوم کشاورزی ،1: 53-45.
2- امید بیگی، ر. 1381. کشت گیامان داروئی و نکاتی مهم پیرامون آنها. مجله رازی، 5: 39-24.
3- بنی طباء، ع. 1387. بررسی کشت مخلوط زیره و زعفران در منطقه اصفهان. گزارش طرح پژوهشی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان.
4- حاج هاشمی، و. 1378. بررسی گونه های مختلف بابونه در استان اصفهان و بررسی چگونگی کشت و اهلی کردن گونه استاندارد آن از نظر گیاهشناسی، فیتوشیمیایی و تعیین مواد مؤثره. پایان نامه دکترای داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان.
5- حاجسیدهادی،م .، خدابنده، ن.، یاسا، ن. و درزی، م. ت.1381 .بررسی اثرات تاریخ کاشت و تراکم گیاه بر روی عملکردگل و مقدار ماده مؤثره گیاه داروئی بابونه .مجله علوم زراعی ایران، 4، (3 ): 217-208.
6- کافی، م. 1381. زعفران (فناوری ، تولید و فرآوری). انتشارات زبان وادب، 276 صفحه.
7- کوچکی، ع.، نجیب نیا، س. و لله گانی، ب. 1388. ارزیابی عملکرد زعفران (Crocus sativus l.) در کشت مخلوط با غلات، حبوبات و گیاهان داروئی. مجله پژوهشهای زراعی ایران، 7(1): 172-163.
8- فرهودی، ر.، رهنما، ا. و اسماعیل زاده، ح. 1382. جایگاه کشت زعفران در کشت مخلوط. سومین همایش ملی زعفران، مشهد،دانشگاه فردوسی، 12 -11آذر.
9- مظاهری، د. 1373. زراعت مخلوط. تهران: انتشارات دانشگاه تهران، 262 صفحه.
10- Azizi, M. 2006. Study of Four Improved Cultivars of Matricaria chamomilla L. in Climatic Condition of Iran, Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 22, (4):
11-Salamon, I. 1994. Growing condition and essential oil of chamomile, Chamomilla recutita L.(Rauschert). Journal of Herb Spices & Medicinal plants, 22: 31-37.