Effect of different application methods of micronutrients on quantitative and qualitative properties of wheat
Subject Areas : Agroecology JournalAsghar Farajniya 1 , Mohammad Bager Khourshidi Benam1 2
1 - Scientific Board of Agricultural and Natural Resource Research Center of Azarbayejan-e-Sharqi
2 - Scientific Board of Agricultural and Natural Resource Research Center of Azarbayejan-e-Sharqi
Keywords: Protein, Wheat, Fertilizer, micronutrients, Application Methods, gain,
Abstract :
To comparison of micronutrient application methods effect on grain and straw yield, and protein and elements concentration, a RCBD design with 5 treatments (soil apply, leaf spraying, seed treatment, soil applying+leaf spraying and seed treatment+leaf spraying) in 3 replications was conducted at Tikmedash research station, Miyaneh, Iran. Regarding Verthic Haploxrepts soil analysis results, N, P, and K was applied from urea, Triple super phosphate and potassium sulfate bases respectively. Half of urea was dressed at seed elongation and heading stages. In soil applying method, MgSO4, ZnSO4, MnSO4, CuSO4, EDDHA and H3BO3 was applied as 50, 40, 30, 20, 10, and 20 kg/ha, respectively. In leaf spraying method, micronutrient manures such as ZnSO4, MnSO4, CuSO4, FeSO4 and H3BO3 in 0.002 concentration+0.05% urea was applied in stem elongation, heading and a week after anthesis stages. In seed treatment method a stock solution in 30% concentration of all above mentioned nutrients was prepared and sprayed on 10 kg wheat seeds, and then the seeds were sown. In soil application+leaf spraying method the 1 and 2 methods in leaf spraying and the 2 and 3 methods in seed treatment was used. During growth stages 5 irrigation was applied by sprinklers. Statistical analysis showed that the soil application+leaf spraying method increased grain and straw, protein contents and seed elements concentrations significantly, and so could be recommended. in wheat cultivation.
1- احیائی، م. و ع. ا. بهبهانیزاده. 1372. شرح روش های تجزیه ی شیمیایی خاک. نشریه ی فنی شماره 893 ، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، صفحات 25- 80.
2- سدری، م. ح. و م. ج. ملکوتی. 1377. بررسی تأثیر مصرف آهن، روی و مس در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گندم آبی. مجله ی خاک و آب، نشریه ی علمی پژوهشی موسسة تحقیقات خاک و آب، جلد 12، صفحات 19 تا 31.
3- سیادت، س. ع.، س. ا. هاشمی دزفولی، م. رادمهر و غ. ع. لطف علی آدینه. 1378. تأثیر عناصر کم مصرف بر عملکرد و روند جذب ازت، فسفر و پتاسیم توسط گندم. خلاصه مقالات ششمین کنگره علوم خاک ایران، دانشگاه مشهد، صفحه 453.
4- فرجنیا، ا. و م. اردلان. 1377. بررسی اثرات منبع و میزان روی مصرفی بر کیفیت و کمیت سیبزمینی. مجله ی خاک و آب، نشریه علمی و پژوهشی مؤسسه تحقیقات خاک و آب، جلد 12، صفحات 37 تا 41.
5- ماجدی، م. 1373. روش های آزمون شیمیایی مواد غذایی. جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، صفحات 13 تا 65.
6- مجیدی، ع. و م. ج. ملکوتی. 1377. بررسی اثرات مقادیر و منابع کود روی در عملکرد و غنی سازی آن. مجله ی خاک و آب، موسسه تحقیقات خاک و آب، جلد13، صفحات 78 تا87.
7-
|
ملکوتی، م. ج. 1379. تغذیه ی متعادل گندم، راهی به سوی خودکفایی در کشور و تأمین سلامت جامعه (مجموعه مقالات). اولین کنگره ی توسعه ی کاربرد مواد بیولوژیک و استفاده ی بهینه از سم و کود. نشر آموزش کشاورزی، معاونت تات وزارت کشاورزی، کرج، 544 صفحه.
8- ملکوتی، م. ج. ا. بای بوردی، ز. خادمی، م. آ. لطف الهی. 1379. توصیه بهینه ی کودی برای محصولات زراعی و باغی استان آذربایجان شرقی. مؤسسه تحقیقات خاک و آب، نشریه فنی شماره 197.
9- HU, Y. and U. Schmidhalter. 2001. Effect of salinity and macronutrient levels on micronutrients in wheat. J. Plant Nutr. 24(2):273-281.
10- Ganyuskina, L. G. 1963. Effect of zinc and 2, 4 dichloro phenoxy butyric acid on the growth, development and yield of potatoes. Uch. Zap. Pertrozavod kago. Gos uni.11 (4):16.
11- Kapur. O. C., M. S. Gangwar, S. K. Sharma, S. S. Masnad. 1977. Influence of zinc application on yield and protein content of soybean. Food farming Agr.8:53.
12- Ming, C. and Y. Chungren. 1995. Effect of manganese and zinc fertilizer on nutrient balance and deficiency diagnosis of winter wheat crops in pot experiment. Beijing Agric University.
13- Morghan, J. T., and H. J. Mascangi. 1991. Environmental and soil factors affecting micronutrient deficiencies and toxicities. J. plant Nutr. 25(3): 301-304.
14- Mortvedt, J. J., P. M. Giordano, W. L. Lindsy. 1978. Micronutrient in agriculture. Soil Science, Society of America.
15- Yilmaz, A., H. Ekiz, B. Torun, I. Gultekin, S. Karanlik, S. A. Bagci, and I. Cakmak. 1997. Effect of different zinc application methods on grain yield and zinc concentration in wheat cultivars grown on zinc deficient calcareous soils. S.J. Plant Nutrition. 20: 461-471.
_||_