The effect of hydropriming and hormone-priming on the antioxidant systems of chickpea seeds
Subject Areas : Plant physiologyحمید نوری 1 , Saeed Navabpour 2
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات -دانشکده کشاورزی- دانشگاه یاسوج
2 - GUASNR
Keywords: seed, germination, catalase, reactive ,
Abstract :
This study was conducted to investigate the effect of hydropriming and hormone priming on the antioxidant properties of chickpea seeds. The experiment was conducted as a completely randomized design with four replications. The priming treatments included control, priming with water and priming with salicylic acid (at the level of 300, 600, 900, 1200, 1500 and 1800 mg/liter). The results showed that seed priming with water and salicylic acid led to changes in the amount of non-enzymatic antioxidants and the activity of antioxidant enzymes. Hydropriming led to an increase in the amount of malondialdehyde, hydrogen peroxide, proline, ascorbic acid and the activity of catalase, peroxidase, ascorbate peroxidase, superoxide dismutase and glutathione reductase enzymes. The results showed that the highest production of malondialdehyde (87 nmol bergam) and hydrogen peroxide (315 nmol bergam) was obtained in the primed treatment with a concentration of 1800 mg/l of salicylic acid. Increasing salicylic acid concentration up to 600 mg/liter led to an increase in proline and ascorbic acid amounts to 0.39 and 9.8 mg/g, respectively. The highest level of activity of this enzyme was 3777 nmol/min/g belonging to a seed priming treatment with 900 mg/l of salicylic acid. In seed priming condition with 600 mg/g of salicylic acid, the highest activity level of this enzyme was obtained as 390 nmol/min/g. The lowest level of ascorbate peroxidase enzyme activity was obtained in the control treatment at the rate of 30 nmol/min/g, and the highest level of activity was obtained in the seed priming treatment with 900 mg/l salicylic acid. The activities of superoxide dismutase and glutathione reductase enzymes were also the highest in the seed priming treatment with salicylic acid at a concentration
پرمون، ق.، عبادی، ع.، جهانبخش گده کهریز، س. و داوری، م. 1393. تأثیر پرایمینگ با اسید سالیسیلیک بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذور پیر شده ماریتیغال. نشریه تولید گیاهان زراعی. 7(4): 223-234.
توکل افشاری، ر.، قاسم، ف.، مجنون حسینی، ن.، علیزاده، ه. و بی همتا، م.ر. 1386. تأثیر پیری بذر بر صفات جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت کاتالاز و پراکسیداز در ژنوتیپهای جو. مجله علوم کشاورزی ایران. 37(2): 337-346.
شعبان، م.، قادری فر، ف.، صادقی پور، ح.ر. و یامچی، ا. 1397. بررسی جوانه زنی و فعالیت آنتیاکسیدانتهای آنزیمی و غیرآنزیمی کلیدی دخیل در زوال بذر نخود در طی انبارداری طبیعی و زوال مصنوعی. نشریه تولید گیاهان زراعی. 11(7): 71-51.
صورآذر، خ.، صدقی، م. و سیدشریفی، ر. 1401. تأثیر انواع پرایمینگ بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیا قرمز تحت تنش کلریدکبالت. پژوهشهاي بذر ایران. 9(1): 126-111.