Prevalence of salmonella serotypes in livestock feedstuff and their antibiotic resistance to antibiotics widely used in the Iranian health centers
Subject Areas :
Journal of Comparative Pathobiology
, A Azizpour
1
,
سیامک Ghazaei,
2
1 - AssociateProfessor of Poulry Diseases, University of MohagheghArdabili, Ardabil, Iran
2 - Assistant Professor of Microbiology, University of MohagheghArdabili, Ardabil, Iran
Received: 2019-06-10
Accepted : 2019-06-10
Published : 2019-05-22
Keywords:
Salmonella,
Serotyping,
Livestock feedstuff,
Antibiotic resistance,
Abstract :
Salmonellosis is an important zoonotic disease that the most of salmonella infection in humans result from the ingestion of contaminated food. In recent years, resistance of salmonella to commonly used antimicrobials is increasing and has emerged as a global problem. The purpose of this study was to determine the prevalence of salmonella serotypes in livestock feedstuff and their antibiotics resistance rate to antibacterial agents widely used in the Iranian health centers. To achieve this, fifty samples from livestock feedstuff were collected randomly from different parts of Ardabil city for identification of salmonella .The antibiotic resistance rate of isolates was determined using Kirby-Bauer method. Out of 50 samples examined, Salmonella was isolated from 4 samples (8%). The result of serotyping was Enteritidis (50%), Muenchen(25%) and Unknown (25%). Multiple resistance was observed among isolates. The highest resistance was to Tetracycline (100%), Sulfamethoxazole + trimethoprim (100%), Cotrimoxazole (100%), Amicycin (100%), Chloramphenicol (66.7%), Amoxicillin (66.7%), Doxycycline (33.4%), Florfenicol (33.4%) and Enrofloxacin (33.4%). All isolated were sensitive to Ciprofloxacin. The highest resistance rate was found against most prevalent drugs in poultry and animal industry, reinforcing this hypothesis that wide usage of drugs in the livestock feedstuff results in vast drug resistant bacteria.
References:
اسدپور، ی.، محمدی، م.، پوربخش، س. ع.، رسا، م. (1392): جداسازی، تعیین سروتیپ و مقاومت آنتیبیوتیکی سالمونلاهای جدا شده از مرغهای کشتار شده استان گیلان، مجله دامپزشکی ایران، 9 (4): 13-5.
سلطاندلال، م. م.، طارمی، م.، مدرسی، ش.، ذوالفقاریان، ک.، معزاردلان، س.، زالی، م. (1386):بررسى سروتایپهاى سالمونلا در گوشت مرغ و مقاومت آنتىبیوتیکى آنها در تهران، پژوهنده (مجله پژوهشى دانشگاه علوم پزشکى شهید بهشتى)،12 (3): 245-252.
شاپوری، ر.، رهنما، م.،اقبال زاده، ش. (1388): بررسى شیوع سروتایپهاى سالمونلا در گوشت مرغ و تخممرغ و تعیین حساسیت آنتىبیوتیکى آنها در شهر زنجان، فیزیولوژی و تکوین جانوری (علوم زیستی)،2 (3): 63-71.
عبودی، ب.، مزبود، آ.، مسعودی، م.، پورعباستحویلداری، ب.، البرزی، ع.، کریمی، ع. (1380): بررسى میزان آلودگى مرغ و تخممرغهاى محلى و کارخانهاى به باکترى سالمونلا در شیراز، نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران، 6 (14): 40-43.
عزیزپور، آ. (1397): بررسی میزان شیوع سروتیپهای سالمونلا آنتریتیدیس و سالمونلا تایفی موریوم در گلههای طیور گوشتی استان اردبیل وتعیین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی آنها نسبت به پنج آنتی بیوتیک رایج در حوزه پزشکی ایران، مجله سلامت و بهداشت، 9 (2): 143-151.
عزیزپور، آ.، (1397): تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی سالمونلاهای جدا شده از گلههای طیور گوشتی نسبت به 28 عامل ضد میکروبی مورد استفاده در ایران، مجله پاتوبیولوژی مقایسه ای، 15 (1): 2411-2420.
مظفری،ن.ا.، رحمانی،ز.، عیسیزاده، خ. (1392): بررسی میزان آلودگی گوشت قرمز ،گوشت مرغ و تخممرغهای صنعتی و محلی به گونههای سالمونلا در شهرستان تالش و ارزیابی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی در آنها، مجله علمى دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى قم،7 (5): 65-60.
مهرابیان، ص.، رفیعی طباطبایی، ر.، حاجیان، ا.(1380): بررسی نوع و میزان مقاومت دارویی سالمونلاهای جدا شده از مواد غذایی، نشریه علوم (دانشگاه خوارزمی)، 1 (3-4): 193-199.
میاحی، م.، رعایایی، م.، رجاوند، م. (1383):بررسى میزان آلودگى جوجههاى گوشتى مرغدارىهاى اهواز به باکترىهای سالمونلا، نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران، 9 (24): 16-21.
نمایی، م. ح.، ضیایی،م.، قناد کافی، م. (1388):شیوع آلودگی سالمونلایی در تخم مرغهای محلی (غیر صنعتی) تولید شده در بیرجند (سال 1385)، مجله علمى دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى بیرجند، 16 (2): 37-41.
یوسفى مشعوف، ر. (1379):بررسى شیوع آلودگى سالمونلایى در مرغهاى عرضه شده براى مصرف در همدان، مجله علمى دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى استان زنجان، 8 (33): 47-51.
Acha, P.N., Szyfree, B. (2001): Zoonoses and communicable diseases common to man and animals. 3rd edition. American Health Organisation, Washington DC. P: 233-247.
Angkititrakul, S., Chomvarin, C., Chaita, T.,Kanist anon, K., Waethewutajan, S. (2005). Epidemiologyof antimicrobial resistance in Salmonelleisolated from pork,chiken meat and humansin Thailand. Southeast. Asian. J. Trop. Med. Public.Health. 36(6): 1510-1515.
Barnhart, H.M. (1991): Prevalence of enteritidis salmonella and other serovars in ovariesof layer hens attime of slaughter. J. Food. Prot. 54: 488-491.
15. Butaye, P., Michae, B.M., Schwarz, S., Barret, T.J., Brisabois, A., White, D.G. (2006): The clonal spread of mul-tidrug-resistance nontyphisalmonella serotypes.Microb. Infect. 8:1891-1997.
Carraminana, J.J., Rota, C., Augutin, I., Herrera, A. (2004): High Prevalence of multiple resistance to antibiotics in salmonella serovars isolated from poultry slaughterhouse in Spin. Vet.Microbiol. 104(1-2): 133-139.
Ghaderi, R., MoradiBidhendi, S., Khaki, P. (2016): Occurrence of multidrug-resistant Salmonella enterica serovar Enteritidis isolates from poultry in Iran. Arch. Razi. Inst. 71 (1):43-49.
Halatsi, k., Oikonomou, L., Lambiri, M., Mandilara, G., Vatopoulos, A., Kyriacou, A. (2006): PCR detection of Salmonella spp. using primers targeting the quorum sensing gene sdiA. FEMS. Microb. Lett. 259 (2): 201–207.
Marin, C., Lainez, M. (2009): Salmonella detection in feces during broiler rearing and after live transport to the slaughterhouse. Poult. Sci. 88: 1999-2005.
Rodríguez, I., Rodicio, M.R., Guerra, B., Hopkins, K.L. (2012): Potential International Spread of Multidrug-Resistant Invasive Salmonella enterica Serovar Enteritidis. Emerg. Infect. Dis.18 (7): 1173–1176.
Ruichao, L., Jing, L., Yangm W., Shuliang, L., Yun, L., Kunyao, L., JianzhongShen, A., Congming, W. (2013): Prevalence and characterization of Salmonella species isolated from pigs, ducks and chickens in Sichuan Province, China. Inter. J. Food. Microb. 163: 14-18.
Sodagari, H.R., Mashak, Z., Ghadimianazar, A. (2015): Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella serotypes isolated from retail chicken meat and giblets in Iran. J. Infect. Devel. Count. 9(5):463-469.
ZahraeiSalehi, T., Mahzounieh, M., Saeedzadeh, A. (2005): The isolation of Antibiotic- Resistant Salmonella from intestine and liver of poultry in Fars province of Iran. Inter. J. Poul. Sci. 4(5): 320-322.
Zdrodowska, B., Liedrke, K., Radkowski, M. (2014): Post-harvest Salmonella spp. prevalence in turkey carcasses in processing plant in the northeast of part of Poland. Polish. J. Vet. Sci. 17(1):181-189.
_||_