مدلسازی واکنش سبزشدن ارقام گندم به دما در شرایط مزرعه
محورهای موضوعی : تکنولوژی بذرمحمدحسن پناهی 1 , افشین سلطانی 2 , ابراهیم زینلی 3 , مهدی کلاته عربی 4 , علیرضا نهبندانی 5
1 - دانشجوی کارشناسیارشد گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی گرگان
2 - استاد،گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی گرگان
3 - استادیار گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی گرگان
4 - مربی گروه غلات، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی استان گلستان
5 - دانشجوی دکتری گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی گرگان
کلید واژه: دما, مدلسازی, روز بیولوژیک, سبزشدن, گندم (Triticumaestivum),
چکیده مقاله :
زمان سبزشدن یکی از عوامل موثر بر رشد و عملکرد گندم است و این مرحله باید در مدلهای گیاهان زراعی به درستی پیشبینی شود. به همین منظور، در یک آزمایش مزرعهای8 رقم گندم در 12 تاریخ کشت گردید و تعداد روز تا سبزشدن آنها ثبت شد. به منظور توصیف رابطه بین سرعت سبزشدن و دما از مدل بتا استفاده شد. نتایج نشان داد که از لحاظ آماری هیچ اختلاف معنیداری از نظر دماهای کاردینال بین ارقام وجود نداشت و واکنش سبزشدن گندم نسبت به دما را میتوان توسط تابع بتا به خوبی توصیف کرد. بر این اساس، دماهای کاردینال ثبتشده برای پایه، مطلوب و سقف بهترتیب 22/0، 16/27 و 40 درجه سانتیگراد بود. همچنین روز بیولوژیک مورد نیاز برای سبزشدن ارقام در عمق 3 سانتیمتر، 2/6 روز محاسبه شد. از اطلاعات حاصل از این مطالعه میتوان برای پیشبینی سبزشدن ارقام گندم در شرایط دمایی مختلف استفاده کرد.