ارزیابی ریسک سلامت فلزات سنگین کادمیوم، سرب و نیکل در برخی ارقام برنج محلی در استان خوزستان
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذایی
سید مهران موسوی مورد غفاری
1
(گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.)
خوشناز پاینده
2
(گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.)
محی الدین گوشه
3
(گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.)
کلید واژه: استان خوزستان, برنج, آلودگی, فلزات سنگین, ارزیابی ریسک,
چکیده مقاله :
با توجه به اهمیت مصرف برنج به عنوان بخش مهمی از تغذیه در شهرهای استان خوزستان، این تحقیق با هدف ارزیابی ریسک سلامت فلزات سنگین کادمیوم، سرب و نیکل در ارقام برج محلی در استان خوزستان انجام شد. در شهریور ماه سال 1397، به 3 مزرعه شهرستان های شوشتر، شاوور و باغملک مراجعه کرده و از هر مزرعه در سه نقطه 25 خوشه با 3 تکرار نمونه برداری انجام شد. عناصر به کمک دستگاه ICP-OES مدل Varian 710-ES ساخت کشور آمریکا اندازهگیری شدند. میزان کادمیوم، سرب و نیکل در برخی نمونه های برنج کشت شده در استان خوزستان در مقایسه با حد مجاز استاندارد ملی ایران (به ترتیب 06/0، 15/0 و 10 میلی گرم در کیلوگرم) بالاتر مشاهده شد. مقادیر سهم خطر فلزات کادمیوم، سرب و نیکل برنج باغملک، شاوور، شوشتر و برنج بالاتر از 1 به دست آمد که نتایج نشان دهنده این است که مصرف ارقام برنج کشت شده در استان خوزستان پتانسیل سرطان زایی برای انسان را دارند. ریسک سرطان زایی فلزات سنگین کادمیوم، سرب و نیکل در نمونه های برنج کشت شده در استان خوزستان بالاتر از 4-10 به دست آمد. مقادیر ریسک سرطان زایی در این تحقیق نشان داد که مصرف برنج های کشت شده در استان خوزستان پتانسیل بالای بیماری زایی در انسان را دارند.
hyperaccumulator-Phytolacca Americana L. J Hazard Mater, 15 (1-3): 674-81.