استخراج آبی- آنزیمی روغن و ترکیبات آنتی اکسیدانی از ارقام کنجد
محورهای موضوعی : تکنولوژی روغن
1 - استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
کلید واژه: روغن کنجد, عدد پراکسید, راندمان استخراج روغن, عدد اسیدی, قدرت آنتیاکسیدانی,
چکیده مقاله :
این پژوهش با هدف تعیین شرایط مناسب استخراج آبی- آنزیمی روغن از دانه ی کنجد، انجام شد. دو رقم کنجد (افغانی و پاکستانی) ابتدا به ارده تبدیل شدند و سپس مخلوط آنزیم های پکتیناز، سلولاز، همی سلولاز و پروتئاز در چهارغلظت (0، 2، 3 و 4 درصد حجمی/ وزنی( اضافه شد و تا زمان شکست امولسیون هم زده شد. روغن و کنجاله از یکدیگر جدا شدند و خصوصیات کمی و کیفی روغن تعیین شدند. آزمایشات شامل: اندازه گیری درصد روغن و کنجاله، زمان شکستن امولسیون، عدد اسیدی، پراکسید و ارزیابی قدرت آنتی اکسیدانی بودند. نتایج نشان دادند به روش آبی- آنزیمی می توان از دانه کنجد با راندمان بالا در حداقل زمان روغن استخراج نمود به طوریکه کمترین مقدار کنجاله و روغن حاصل شده و روغن دارای بیشترین قدرت آنتی اکسیدانی باشد. از میان دو رقم به کار رفته کنجد رقم افغانی در استخراج آبی- آنزیمی با استفاده از 4 درصد آنزیم کمترین زمان شکستن امولسیون (5 دقیقه) و عدد پراکسید (091/2 میلی اکی والان گرم اکسیژن در کیلوگرم) را داشت. این تیمار همچنین راندمان استخراج روغن (03/48 درصد)، ترکیبات فنلی (48/32 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم)، قدرت احیا کنندگی (63/26 میلی مول آهن II بر لیتر) و IC50 (03/48 میلی گرم بر میلی لیتر)، میزان کنجاله استحصالی (11/71 درصد)، میزان عدد اسیدی (779/0 میلی گرم پتاس در گرم روغن) بالایی را نشان داد. (0/05>P)