مطالعه شیوع، مقاومت آنتی بیوتیکی و فاکتور های حدت در ایزوله های پسودوموناس آئروژینوزا جدا شده از گوشت خام
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیمنیژه رضالو 1 , عباسعلی مطلبی 2 , زهره مشاک 3 , سید امیر علی انوار 4
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - گروه بهداشت مواد غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
4 - گروه بهداشت مواد غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
کلید واژه: مقاومت آنتی بیوتیکی, سودوموناس آئروژینوزا, گوشت خام, فاکتور های حدت, گوشت منجمد,
چکیده مقاله :
سویه های سودوموناس آئروژینوزا به عنوان عوامل اصلی فساد در مواد غذایی و بعضا بروز بیماری های غذازاد، هستند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی فاکتور های حدت در ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا جدا شده از گوشت انجام پذیرفت. در کل 120 نمونه گوشت خام و منجمد جمع آوری شد. نمونه ها با استفاده از کشت میکروبی از نظر حضور سودوموناس آئروژینوزا ارزیابی شدند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها با استفاده از روش انتشار دیسکی ارزیابی شد. DNA ژنومی از جدایه های سودوموناس آئروژینوزا استخراج و فراوانی فاکتور های حدت با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز بررسی شد. یازده نمونه از کل 120 نمونه گوشت (16/9 درصد) آلوده به سودوموناس آئروژینوزا بودند. شیوع سودوموناس آئروژینوزا در نمونه های گوشت خام و منحمد به ترتیب 00/5 و 33/13 درصد بود. اختلاف آماری معنی دار برای شیوع سودوموناس آئروژینوزا بین نمونه های گوشت خام و منجمد مشاهده شد (P < 0/05). جدایه های سودوموناس آئروژینوزا بیشترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی را نسبت به آمپی سیلین (100 درصد)، پنی سیلین (90/90 درصد) و تتراسایکلین (81/81 درصد) داشتند. شیوع مقاومت برعلیه آنتی بیوتیک های ایمی پنم (09/9 درصد) و تری منتوپریم (18/18 درصد) کمتر از سایر موارد بود. ژن های exoU (54/54 درصد) و exoT (18/18 درصد) فراوانترین فاکتور های حدت ردیابی شده بودند. حضور همزمان فاکتور های حدت و مقاومت آنتی بیوتیکی در سویه های سودوموناس آئروژینوزا، لزوم انجام مطالعات تکمیلی برای تایید نقش این باکتری به عنوان یک پاتوژن غذازاد را افزایش می دهد.
Pseudomonas aeruginosa strains are considered as the main causes of food spoilage and occasionally foodborne diseases. The present study was performed to evaluate the pattern of antibiotic resistance and frequency of virulence factors in Pseudomonas aeruginosa strains isolated from meat. A total of 120 samples of raw and frozen meat were collected. Samples were evaluated for the presence of Pseudomonas aeruginosa using conventional microbial culture. The pattern of antibiotic resistance of Pseudomonas aeruginosa isolates was evaluated using the disk diffusion method. Genomic DNA was extracted from Pseudomonas aeruginosa isolates and the frequency of virulence factors was assessed using the polymerase chain reaction. Eleven out of 120 meat samples (9.16%) were contaminated with Pseudomonas aeruginosa. The prevalence of Pseudomonas aeruginosa in raw and curled meat samples was 5.00 and 13.33%, respectively. There was a statistically significant difference in the prevalence of Pseudomonas aeruginosa between raw and frozen meat samples (P <0.05). Pseudomonas aeruginosa isolates had the highest rate of antibiotic resistance against ampicillin (100%), penicillin (90.90%) and tetracycline (81.81%). The prevalence of resistance to imipenem (9.09%) and trimethoprim (18.18%) antibiotics was lower than other cases. ExoU (54.54%) and exoT (18.18%) genes were the most frequent virulence factors detected. The simultaneous presence of virulence factors and antibiotic resistance in Pseudomonas aeruginosa strains isolated from raw and frozen meat increases the need for further studies to confirm the role of this bacterium as an important food-spoilage bacterium.
_||_