شیوع و ژنوتایپینگ سویههای هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از نمونههای شیر خام
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیسید محمدحسین حجت 1 , محمدحسین مرحمتی زاده 2
1 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
2 - دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
کلید واژه: شیر خام, شیوع, هلیکوباکتر پیلوری, ژنوتایپینگ,
چکیده مقاله :
با وجود اهمیت بالای هلیکوباکتر پیلوری، هنوز منشا اصلی باکتری و راه های انتقال آن به جوامع بشری مشخص نشده است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی شیوع و ژنوتایپینگ ایزوله های هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از نمونه های شیر خام انجام پذیرفت. در کل 180 نمونه شیر خام گاو، گوسفند و بز از استان فارس به صورت تصادفی جمع آوری شد. حضور هلیکوباکتر پیلورری در نمونه های شیر خام با استفاده از کشت میکروبی بررسی شد. DNA ژنومی از جدایه های هلیکوباکتر پیلوری استخراج و فراوانی انواع ژنوتیپ های VacA، CagA، IceA و OipA با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز، ارزیابی شد. در کل 53 نمونه از 180 (44/29 درصد) نمونه شیر خام آلوده به هلیکوباکتر پیلوری بودند. شیوع آلودگی در نمونه های شیر خام گاو، گوسفند و بز به ترتیب 20، 33/38 و 30 درصد بود. VacA s1a (71/69 درصد)، m1a (92/67 درصد)، s2 (26/62 درصد) و m2 (49/58 درصد) و cagA (94/50 درصد) فراوان ترین ژنوتیپ های ردیابی شده بودند. نادرترین ژنوتیپ های ردیابی شده به ترتیب VacA s1c (54/7 درصد)، s1b (98/16 درصد) و m1b (86/18 درصد) و iceA2 (54/7 درصد) بودند. S1am1a (62/39 درصد)، s2m1a (07/32 درصد)، s1am2 (30/28 درصد) و s2m2 (41/26 درصد) فراوان ترین ژنوتیپ های ترکیبی ردیابی شده بودند. شیر خام و خصوصا شیر خام گوسفند به عنوان حاملی برای انتقال سویه های حدت دار هلیکوباکتر پیلوری در نظر گرفته شد. تشابه در الگوی ژنوتایپینگ جدایه ها احتمالا نشان دهنده مشابهت در منبع آلودگی نمونه ها به هلیکوباکتر پیلوری است.
Despite the high importance of Helicobacter pylori, the main source of the bacterium and the habits of its transmission to human populations have not been determined yet. The present study was performed to evaluate the prevalence and genotyping of Helicobacter pylori strains isolated from raw milk samples. A total of 180 raw bovine, ovine and caprine milk samples were randomly collected from Fars province. The presence of Helicobacter pylori in raw milk samples were was studied using the microbial culture. Genomic DNA was extracted from Helicobacter pylori isolates and the frequency of VacA, CagA, IceA and OipA genotypes was evaluated using polymerase chain reaction. In total, 53 out of 180 (29.44%) raw milk samples were contaminated with Helicobacter pylori. The prevalence of contamination in raw milk samples of bovine, ovine and caprine was 20, 38.33 and 30%, respectively. VacA s1a (69.71%), m1a (67.92%), s2 (62.26%) and m2 (58.49%) and cagA (50.94%) were the most abundant detected genotypes. The rarest detected genotypes were VacA s1c (7.54%), s1b (16.98%), m1b (18.86%) and iceA2 (7.54%), respectively. S1am1a (39.62%), s2m1a (32.07%), s1am2 (28.30%) and s2m2 (26.41%) were the most commonly detected combined genotypes. Raw milk, especially raw sheep milk, was considered as a carrier for transmission of virulent strains of Helicobacter pylori. The similarity in the genotyping pattern of the isolates probably indicates the similarity in the source of infection of the samples with Helicobacter pylori.
_||_